“A Little Light” ta sıradan bir kadın Anne Frank’ın ailesine yardım eder.

Tuncer

New member
Anne Frank ve diğerlerinin saklandığı ek binaya 1944’te Gestapo baskınından iki gün sonra, görünüşte sıradan bir sekreter olan Miep Gies ve meslektaşı saklanma yerine girdiler ve Nazilerin bıraktığı kaotik bir sahne buldular.

Yıllar sonra Gies, o gün gördüklerini bir yığın kitap, gazete ve diğer günlük nesneler olarak tanımladı. “Sonra aramaya başladık. Ne için bilmiyorum ama bir şey arıyorduk” dedi 1958’de verdiği bir röportajda. Eşyalar arasında kırmızı kareli bir günlük buldu. Gies onu aldı ve ofisindeki bir çekmeceye koydu.

Holokost’un en ünlü anlatımlarından birini henüz kurtarmıştı: Anne Frank’ın günlüğü.

Gies’in (Bel Powley), kocası Jan’ın (Joe Cole) ve Gies’in hayatı ve kahramanlığıyla ilgili çok daha fazlası, sekiz bölümlük yeni bir dizi olan Küçük Bir Işık’ın odak noktasıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hollandalı direniş çabası. Gösteri Pazartesi günü National Geographic’te başlıyor ve ertesi gün Disney+ ve Hulu’ya geliyor.

A Small Light üzerinde çalışmak, altı yıl önce, daha önce Grey’s Anatomy’nin yapımcıları ve yazarları olan dizi sorumluları Joan Rater ve Tony Phelan’ın Amsterdam’daki Anne Frank Evi’ni ziyaret etmesinden sonra başladı. Rater ve Phelan’ın yakın tarihli bir video röportajında, müzeyi gezerken ve tur rehberlerini dinledikçe, pek çok insanın bırakın onlara yardım edenlerin tarihini bir yana, Frank ailesinin tarihini bile bilmediğini öğrendiklerini söylediler.

O zamandan beri, Gies’in hikayesinin merkezinde yer alan ahlaki soru – doğru şeyi mi, yanlış şeyi mi yoksa hiçbir şey yapmamak mı – savaş, milliyetçilik ve anti-Semitizm bir kez daha Avrupa’ya yayıldıkça daha da önemli hale geldi.

“Bu projeye başladığımızda,” dedi Phelan, “kesinlikle şimdi hissettiği kadar alakalı gelmiyordu.”

Gösteri, Yahudi olmayan Gies’in bir Nazi kontrol noktasından kaçmaya çalışmasıyla başlarken, ilk bölüm izleyiciyi hızla Gies’in bekar olduğu ve Hollandalı üvey ailesiyle yaşadığı 1934 yılına götürüyor. Sıkı, Almanca konuşan bir göçmen olan Otto Frank’in (Liev Schreiber) yanında iş bulur ve bir sosyal hizmet görevlisi olan müstakbel kocasıyla tanışır. İlk bölümün çoğu, Gie’nin modern bir genç kadın olarak hayatını, arkadaşlarıyla buluşmasını ve dansa gitmesini konu alıyor.

Rater ve Phelan, “A Small Light”ı yalnızca savaşa değil, aynı zamanda sıradan insanların sıradan yaşamlarının aniden alt üst olmasına da odaklayarak gösteriye çağdaş bir his vermek istediler.

Powley, “Dönem parçaları bazen bana biraz sepya geliyor ve bu sizi onlardan uzak hissettiriyor” dedi. Ama “A Small Light” öyle hissettirmedi. “Kostüm giyiyormuşum gibi hissetmedim” diye ekledi.

“Bu insanların çamaşır makineleri ve tost makineleri vardı. Modern bir dünyada yaşıyorlardı ve yaşadıkları bu modern dünyada bu tür şeylerin olabileceğine inanamıyorlardı” dedi.

Anne Frank’ın hikayesi ve başına gelenler iyi bilinirken, 2010 yılında 100 yaşında hayatını kaybeden Gies, büyük ölçüde gündemden uzak kaldı. Anne Frank’ın Hatırladığı adlı anı kitabını 1987’de yayınladı ve Amsterdam’daki Anne Frank Evi’ne dahil oldu, ancak hikayesinin çoğu gizli kaldı.

Phelan, “Kazmaya başladığımızda, daha önce kimsenin bir araya getirdiğini bilmediğim bu parçaları bir araya getirmeye başladık” dedi. Rater ve Phelan, araştırmaları sırasında, Hollanda’daki yerel bir araştırmacının yardımıyla, Gies ve kocasının, iki hemşire de dahil olmak üzere insanların kendi evlerinde saklanmalarına da yardım ettiğini keşfettiler.

Şovda, hemşirelerin bebekleri Naziler tarafından öldürülmekten nasıl kurtardıklarını ve bunun yerine onları Hollanda kırsalına nasıl gönderdiklerini görüyoruz. Unutulmaz bir sahne, hemşirelerin bebekleri oyuncak bebeklerle nasıl takas ettiğini ve Yahudi annelere bebekleri toplama kamplarına giderken kaybetmelerini nasıl söylediklerini gösteriyor.

Bir video röportajında Gie’nin kocasını oynayan Cole, “Bu çok ilgi çekici, yürek burkan ve bazen inanması zor bir hikaye” dedi.

Otto Frank, 1942’de Gies’ten kendisini, kızları Anne ve Margot’yu ve karısı Edith’i ofislerinin bir ekinde saklamasını istediğinde, Gies tereddüt etmeden kabul etti.

Rater, “Neye evet dediği hakkında hiçbir fikri yoktu,” dedi. “Ve sonra iki yıl boyunca evet demeye devam etmek zorunda kaldı.”

Bu, Ağustos 1944’te Nazilerin ofise baskın düzenlediği ve sekiz kişiyi – Frank ailesi ve diğer dört kişiyi – ek binada saklanırken bulduğu sıcak bir güne kadar oldu.

“A Small Light”ta, Gies’in hayatında yarattığı tehlikelere ve aksamalara (sırrı sakladı, yiyecek ve kitaplar getirdi ve daha fazlasını getirdi), sarsılmaz ruhuna ve çekingenliğine rağmen yardım etme kararı, onun bir kahraman olarak görülmesine neden oluyor. izleyiciye sorun: Bu durumda ne yapardım? Gösterinin başlığı Gies’in bir alıntısından alınmıştır: “Normal bir sekreter, ev hanımı veya genç bile karanlık bir odada küçük bir ışığı yakabilir.”

Kısa bir süre önce Ukrayna’da insani yardım için para toplayan Schreiber, gösterinin “savaş nedeniyle bozulan kişisel dinamiğinizle ilgili” olduğunu söyledi. “Bu, Ukrayna’da gördüklerimin bir parçası. Bu insanların hayatları kısaldı ve hayatlarına devam etmeye çalışıyorlar.”

Küçük Bir Işık Hollanda’da – Amsterdam ve Harlem’de – ve iç mekan sahnelerinin Otto Frank’ın Amsterdam ofisinin üç katlı bir kopyasında çekildiği Prag’da çekildi ve ek bina bir kitap rafının arkasına gizlendi. (Amsterdam’daki Prinsengracht’taki orijinal bina şimdi Anne Frank Evi’dir.)

“A Small Light”, dışarıda devam eden savaşa rağmen hafiflik anları ve hayatın sıradanlığından kesitler içerirken, bölümler giderek yoğunlaşır ve Anne’nin başarısızlığa mahkum babası Otto Frank dışında ek binadaki herkesi yok edecek kaçınılmaz ihanete yol açar. .

Yahudi olan Schreiber, kendisinden sık sık Holokost filmlerinde rol oynamasının istendiğini söyledi. Bu tür filmlerde yaygın olan “Kuzular gibi kesime gittiğimiz anlatısından nefret ediyorum” dedi.

“Ama bu farklı hissettirdi,” diye ekledi.