Acil sıhhat çalışanları Afrikalı meslektaşlarıyla İzmir’de ortak tatbikat yaptı

sable

New member
İZMİR (AA) – İzmir‘de, Türkiye’den 70, Afrika‘nın 9 ülkesinden 45 sıhhat çalışanının iştirakiyle “Acil ve Afet Tıbbı Milletlerarası Ortak Saha Tatbikatı” düzenlendi.

Sıhhat Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Urla Milletlerarası Acil, Afet Eğitim ve Similasyon Merkezinde gerçekleştirilen tatbikat öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Türkiye’nin 11 bin 155 kişilik Acil Sıhhat gruplarıyla sırf ülkedeki değil tüm dünyada şifaya gereksinimi olan her insanın yardımına koştuğunu belirten Birinci, Urla Milletlerarası Sıhhat Acil ve Afet Eğitim Simülasyon Merkezinde 2014’ten bu yana 32 ülkeden yaklaşık 800 sıhhat çalışanının acil sıhhat eğitimi aldığını söylemiş oldu.

Bugün ve yarın Senegal, Nijer, Gambiya, Sudan, Çad, Somali, Gine, Kamerun ve Cibuti’den sıhhat işçisiyle ortak tatbikat yapacaklarını aktaran Birinci, “4 yılı aşkın müddettir TİKA’nın pahalı katkıları ve ülkemizdeki eğitmenlerin özverisi ile Afrika kıtasındaki 9 farklı ülkede yerinde yapılan eğitimler ve sonrasındasındasında bu eğitim merkezinde yapılan eğitimlerin kararında değerli bir yol aldığımızı görüyoruz. Arkadaşlarımızdan ve karşı taraftan gelen bildirimler bu tarafta.” diye konuştu.

Birinci, bu tatbikatların acil sıhhat hizmetlerinde ortak lisan oluşturmak ve ortak hareket etmek için epey değerli olduğunu lisana getirerek, “Başlangıçlar kıymetli fakat daha kıymetlisi bunu sürdürebilmek. Bu çalışmaları, yeni ortak tatbikatları devam ettirmeyi ve sağlam bir zincir haline getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“Geçmişi hayal etmek kolay değil”

Türkiye’de 15 yıl öncesine kadar hastanelerde 106 bine yakın yataktan sadece 6 bininin nitelikli olduğunu anlatan Birinci, bu hususta büyük yol alındığını vurguladı.

Birinci, şu biçimde devam etti:

“Bugünkü hastanelere baktığımız vakit geçmişi hayal etmek epey kolay değil. 15 yılda bu hastanelerden daha fazla hastane yapıyorsunuz. Evvelden yatak başına 80 metrekare düşerken bugün 200 metrekarelerin üstünde hastaneler tesis ediyorsunuz. 100 yılda var olan ağır bakım yatak sayısının 6 katı kadar ağır bakım yatağı yapıyorsunuz. Kovid-19 sürecinde de mevcut ağır bakım yatak sayısının yüzde 50’si kadar yatak kapasitenizi artıyorsunuz.”

Biroldukca ülkede hastane ve sıhhat merkezi inşa ettiklerini belirten Nurdun, “Her geçen gün değeri artan sıhhat kesiminde eğitim faaliyetlerimiz de artıyor. Acil Tıp Kapasite Artırma Programı kapsamında başta Afrika ve Balkanlar olmak üzere bölgelerden eğitimler gerçekleştirdik.” tabirlerini kullandı.

Vilayet Sıhhat Müdürü Mehmet Burak Öztop, Karantina Adası’nın 2011 yılından bu yana “Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi” olarak hizmet verdiğini hatırlattı.

Merkezde eğitim faaliyetleri yapıldığını kaydeden Öztop, “Balkan ülkeleriyle başlayıp, Orta Doğu, Orta Asya Cumhuriyetleri ve artık de Afrika ülkelerindeki iştirakçilerle birinci günkü heyecanla acil sıhhat eğitimleri devam ediyor.” dedi.

Yaralılar sahra hastanesinde tedavi edildi

Konuşmaların akabinde Sıhhat Bakan Yardımcısı Birinci’nin telsizden verdiği talimatla tatbikat başladı.

Afrika ülkelerinden gelen 45 sıhhat çalışanıyla, Sıhhat Bakanlığında bakılırsavli 70 UMKE ve 112 Acil Sıhhat Hizmetleri işçisi, belirlenen senaryoya göre kurtardıkları yaralıları sahra hastanesine getirerek tedavi etti.

Tatbikatın birinci kısmının tamamlanmasının akabinde protokol üyeleri, sahra çadırında sıhhat çalışanlarını ziyaret etti.

Tatbikata katılan yabancı sıhhat çalışanlarına eğitimci eğitim sertifikaları, Bakan Yardımcısı Birinci tarafınca verildi.

AA / Tezcan Ekizler – Son Dakika Haberleri