Akıllı teknolojiyle tarım sektörü atağı

ahmetbeyler

Active member

Teknolojideki gelişmeler, kalite ve verimlilik artışının gerekliliği, gıda güvenliği, insan sağlığı, doğal kaynakların etkin kullanılması gibi hususlarla tarımda dijitalleşme kaçınılmaz hale geldi. Tüm sektörlerde hayat bulması gereken bu çözümler, turizm ve tarımın kalbi Antalya’nın dijital dönüşümde öncü olması ve örnek uygulamalarla fark yaratması amacıyla hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Vodafone Business ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliğine gitti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, iki yıl sürecek projenin pilot uygulamasına ATSO üyesi iki firmada istasyon kurularak başlandığını söyledi. Çetin, “Girişimci Aslı Aksoy tarafından Aksu’daki TİGEM Arazisi’nde 250 dönüm açık arazide kuşkonmaz üretimi yapılırken, Kaltun Tarım Firması Serik’te 50 dönüm kapalı alanda topraksız tarım yöntemiyle domates üretiyor” dedi.

Kârlılık ve kalite

Kurulan sistemlerin firmalar için mevcut verileri izleyerek gelecek tahmini yapıp, oluşabilecek problemleri önceden bildirdiğini anlatan Başkan Çetin, şunları söyledi:

“Bu sistemler, üreticilerin her türlü riske karşı hazır olmak için ihtiyaç duyduğu raporları araziye özel olarak sunuyor. Bu raporlar, sulamayı yapmak adına iş planı, ilaçlama için gerekli erken uyarı, gübreleme için iş planı ve hastalık - zararlılara karşı erken uyarı sistemi olarak üreticiye destek veriyor. Üreticiler, verileri Vodafone Dijital Tarım Çözümleri mobil uygulaması ve web platform üzerinden anlık izleyebiliyorlar. Yüzde 25 - 40 arasında gübre ve ilaç maliyet avantajı ile üründe oluşabilecek hastalıktan kaynaklı kayıpları yüzde 20 düzeyinde azaltarak kârlılık ve kalite artışı sağlıyor.”

ATSO ve Vodafone Business işbirliği kapsamında belirli dönemlerde çiftçilere dijital tarım eğitimleri de verilerek bilinçlenmeleri hedefleniyor.

Geleceğe güçlü hazırlanıyor

Antalya’nın geleceğe güçlü bir şekilde hazırlandığını anlatan Davut Çetin, şehrin tüm öne çıkan sektörlerinde ve çalışma alanlarında hızlı ve güvenli büyümesi için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Çetin, “Bu duygu ve düşüncelerle, bizler için her türlü zor zamanda fedakârca üretim yapan, ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında payı büyük olan çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.