AŞISIZLAR, KANSER ÜZERE RİSKLİ KÜMEDEKİ AŞILI HASTALARA KOVİD BULAŞTIRIYOR

sable

New member
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ile Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, hastane müracaatları ve olumluluk oranlarının arttığını vurgulayarak kıymetli ihtarlarda bulundu. Doç. Dr. Balkan, aşılanmış olsa da kanser hastası üzere bağışıklığı düşük, riskli kümedeki hastaların, ‘aşısız yakınları yüzünden Kovid’e yakalandığına işaret etti. Dekan Prof. Dr. Gönen ise olay sayılarındaki artış bu türlü sürerse, yüz yüze eğitimini sürdüremeyen bir jenerasyon tıp fakültesi öğrencisinin de mesleksel pratik yapamadan, yanlışsız düzgün hasta bakılırsameden tıp eğitimini tamamlama riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemiş oldu.

Türkiye’nin en kıymetli pandemi merkezlerinden biri olarak 1,5 yıldır on binlerce hastaya hizmet veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de Kovid kuşkusuyla müracaatlar ve PCR müspetlik oranları süratle yükseliyor. Merkez olarak sıklıkla kanser, kalp, tansiyon hastaları üzere yüksek riskli ve kronik hastalığı olan hastaları takip ettiklerine işaret eden İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, son günlerde Kovid niçiniyle daha fazla bu hastaları yatırdıklarını ve bu şahıslara de yakın etraflarındaki aşısız bireylerden hastalık bulaştığını vurguladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise artık yalnızca hastalık açısından değil tıp eğitiminin de tehlikeye girdiğini söyleyerek ‘Biz bununla birlikte tıp eğitimi veren bir kurumuz. Bu yıl da yüz yüze eğitim yapma imkanı olmaz bulamazsak nitekim bu jenerasyon dilek edilen tıp eğitimini alamadan mezun olacak dedi.

‘TEŞHİS GECİKİYOR, ‘KLİMA ÇARPTI’ DİYE TESTE GELMİYORLAR

Doç. Dr. Balkan, Kovid kuşkusuyla kendilerine başvuranların birçoklarının, belirtileri yaşadığı biçimde ekseriyetle ‘Klima çarptı fikriyle test yaptırmakta geç kaldığına dikkat çekti ve bunun da hem tedaviyi geciktirdiğini birebir vakitte virüs yayılım suratını artırdığını söylemiş oldu. Doç. Dr. Balkan, ‘Hala biroldukca vatandaşımız, halsizlik, ateş, kas ağrısı, öksürük üzere belirtileri olduğu biçimde ‘Acaba gribal enfeksiyon mu geçiriyorum, soğuk algınlığı mı geçiriyorum, klima mı çarptı’ diyerek hastaneye müracaatlarını öteliyor. Bize şiddetli klinik bulgularla başvuran hastaların çabucak tamamını, bu türlü bir süre ayak direten, hastaneye gelmeyi erteleyen hastalarımız oluşturuyor. halbuki oksijen satürasyonları düştüyse, akciğer tomografisinde yaygın iki taraflı tavırları var ise, hakikaten hastalık ağır seyrediyor. Günlerce hastanede yatıyorlar. Kimisi de maalesef ağır bakımda tedavi görmek zorunda kalıyor. Bu niçinle gecikmeden, hem teşhis hem tedavi için, hastaneye başvurmak gerekiyor. Yoksa, bir taraftan da virüsün bulaşmasının önüne geçememiş oluyoruz dedi.

‘AŞILILARDA BELİRTİ var ise RİNOVİRÜS TESTİ DE YAPIYORUZ

Bayram daha sonrası, Kovid-19 Teşhis Merkezi müracaatlarında bariz bir artışın olduğunu da kelamlarına ekleyen Doç. Dr. Balkan, şunları söz etti ‘Bunların kıymetli bir kısmını da hiç aşılanmamış hastalarımız oluşturuyor. Lakin ender de olsa daha evvel aşılanmış şahıslardan de olumlu çıkanlar oluyor. Onların belirtileri daha epey yavaşça soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonu andırır biçimde oluyor. Aşılı oldukları için yalnızca Kovid-19 değil, birlikteinde teneffüs paneli dediğimiz ‘multiplex PCR testi’ yaparak, öteki virüsleri de tarıyoruz. Çünkü bu günlerde bir soğuk algınlığı virüsü olan rinovirüsün de kısmen yayıldığını gözlemliyoruz. Aşılı şahıslarda Kovid’den daha fazlaca rinovirüse biraz daha sık rastlıyoruz. Onu da atlamamak, bakmak gerekiyor.

‘BİR NESİL TIP ÖĞRENCİSİ PRATİK YAPAMADAN MEZUN OLACAK

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen ise tam her şey olağana döndü derken daima tıpkı senaryoyu yaşadığımızı ve yüz yüze eğitimin tehlikeye girmesinin tıp eğitimini de sekteye uğrattığını söyleyerek ‘Maalesef hadise sayıları 20 binlerde şu anda. Önümüzdeki günlerde daha da artacağı öngörülüyor. Tam artık işler tertibe giriyor, yüz yüze eğitime, yüz yüze stajlara başlayacağız dediğimiz bir periyotta, olayların artışı bizi sahiden endişelendiriyor. Çünkü artış bu türlü sürerse, bir daha yüz yüze eğitim yapma imkanı bulamazsak, şu anda tıp fakültelerinde 1. ve 2. sınıflar hiç yüz yüze eğitim almadılar, bir daha 2. ve 3. sınıflar staj periyodunda yüz yüze eğitim alamadılar, bu devir de tıpkı şey olursa sahiden bu nesil, bahtsız bir nesil olarak istek edilen tıp eğitimini alamadan mezun olacak telaşındayız dedi.

‘AŞI YAPTIRMAYANLAR HERKESE KÖTÜLÜK EDİYOR

Kaynak: Demirören Haber Ajansı