Ateşli Holokost tablolarının yaratıcısı Fred Terna 99 yaşında öldü

Tuncer

New member
Bay Terna, eğitimi olmamasına rağmen Theresienstadt’ta çizime başladı ve orada iyi kağıt ve mürekkebe dönüştürebilecekleri herhangi bir hammadde arayan bir grup sanatçının parçası oldu. Orada günlük eskizlerini kışlanın zemininin altındaki bir teneke kutuya gömdü.

Eylül 1944’te Auschwitz’e sürülmeden önce, Bay Terna, çorba için sıraya giren insanlar gibi günlük olaylara ilişkin çizimlerini, onları bir daha asla göremeyeceğine inanarak başka bir mahkuma verdi. Bir Dachau yan kampı olan Kaufering’e sürüldüğünde Auschwitz’de sadece iki ay geçirmişti. Başarısız bir kaçma girişiminden sonra 27 Nisan 1945’te Amerikan birlikleri tarafından kurtarıldı.

Hasta ve sadece 70 pound ağırlığında, Auschwitz’den sahneler ve manzaralar çizmeye başladığı bir hastanede iyileşti.

Theresienstadt mahkumlarını onurlandıran Defiant Requiem Vakfı tarafından aktarılan sözlerinde, “Çok sonra, manzaralarıma baktığımda, çoğunda duvarlar ve çitler olduğunu fark ettim.” “Bana Shoah anısının benim bir parçam olduğunu, gitmeyeceğini ve onunla yaşamam gerektiğini öğretti.”

Babası Auschwitz’de öldü, erkek kardeşi Treblinka imha kampında öldü.

Bay Terna, Prag’a döndükten sonra kız arkadaşı Stella Horner ile tekrar bir araya geldi. 1946’da evlendiler ve Paris’e taşındılar, burada sanat okudu ve bir Yahudi hayır kurumu olan Ortak Dağıtım Komitesi’nde muhasebeci olarak çalıştı. 1951’de Kanada’ya gittiler ve daha sonra Manhattan’a taşındılar. (1975’te boşanacaklardı.)

Bay Terna, savaştan sonra hakim olan Soyut Dışavurumculuk hareketinin bir parçası değildi, ancak bunu, özellikle tuvallerinde dokular oluşturmak için kum ve çakıl taşları kullanarak sanatsal vizyonuna uyacak şekilde uyarladı. 1980’lerde başladığı Holokost sanatına ek olarak, yaşamın sürekliliğinin sembolü olarak daireler ve melekleri tasvir eden temsili parçalar ve İbrahim ve İshak gibi İncil hikayeleri çizdi.