Aydınlı hemşire, ablasından yapılan böbrek nakliyle sıhhatine kavuştu

sable

New member
Aydın’da 5 yıldır organ nakli bekleyen 42 yıllık hemşire Meryem Emektar, 66 yaşındaki ablası Fatma Bakan’dan nakledilen böbrekle sıhhatine kavuştu.

İki çocuk annesi 60 yaşındaki Meryem Emektar’a 15 yıl evvel Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde böbrek yetmezliği teşhisi konuldu.

Şikayetlerinin artması üzerine 5 yıl evvel böbrek nakli sonucu verilen Emektar, bekleme listesine alındı.

senelerca kadavradan uygun böbreğin bulunmasını bekleyen Emektar’ın sıhhat durumu her geçen gün kötüleşmeye başladı.

Sıhhat Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisi süren Emektar’a, ablası Fatma Bakan böbreğini verme sonucu aldı. Tetkiklerin akabinde sonuçların uyumlu olduğunun belirlenmesi üzerine abla Bakan’ın böbreği kardeşine nakledildi.

“Her şeyimle kızım ilgilendi”

Meryem Emektar, AA muhabirine, sıhhat problemleri niçiniyle fazlaca sıkıntı günler yaşadığını söylemiş oldu.

Bu süreçte hekim adayı kızının büyük dayanağını gördüğünü anlatan Emektar, “Her şeyimle kızım ilgilendi. Derslerine hoş biçimde çalıştı. Organ nakliyle ilgili öğrendiği şeyleri bana da anlattı. Tedavi olacağım hastane ve hekimler konusunda araştırma yaptı. Hastalığım müddetince kızımla güldük, birlikte ağladık. Kızım tabip olmadan en bedelli hastası oldum.” dedi.

Emektar, ablasına da teşekkür ederek, “Böbrek hastası olmadan evvel organlarımı bağışladım. Ablam da bana hayat verdi. Daha evvel ablamdı artık annem oldu.” sözlerini kullandı.

Abla Fatma Bakan da kardeşinin kadavradan nakil için daha fazla beklemesini istemediğini anlatarak, “Ona yeni bir hayat verdiğim için fazlaca memnunum. İmkanı olan herkes organ bağışında bulunsun. Ben hiç düşünmeden organımı verdim. Hekimlerimiz başta olmak üzere tüm sıhhat çalışanlarına teşekkür ederim.” diye konuştu.

“Annem ve teyzem en pahalı hastam oldu”

Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Meltem Emektar da hemşire annesini örnek alarak küçük yaşlardan itibaren hekim olmaya karar verdiğini söylemiş oldu.

Annesinin sıhhatine kavuşmasından epey keyifli olduğunu lisana getiren Emektar, “Annemin hastalığı eğitim sürecime olumlu yansıdı. Hasta yakını olmanın ne demek olduğunu ve bir tabip adayı olarak hasta yakınına nasıl davranılması gerektiğini öğrendim. Böbrek nakli olmayı bekleyen hastalara daima empatiyle yaklaştım. Annemin tedavisi ve nakil süreci boyunca sorumluluk hissettim.” sözlerini kullandı.

Böbrek nakli takımında nazaranvli Prof. Dr. Erhan Tatar da Emektar’ın sıhhatine kavuştuğunu, bundan daha sonraki takibinin tabip adayı kızı tarafınca yapılacağını tabir etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Servet Dava