Bilim Konseyi üyesinden ‘kampüslere aşı çadırı kurulsun’ önerisi

sable

New member
Bilim Şurası üyesinden ‘kampüslere aşı çadırı kurulsun’ önerisi

SIHHAT Bakanlığı Bilim Konseyi üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, üniversite öğrencilerine aşılarını olma istikametinde davette bulunarak, “Üniversite yerleşkelerinde aşılamaya değer verilebilir. Sağlık müdürlüklerimiz aracılığı ile vilayetlerde yerleşkenin ağır yerlerine aşılama çadırları, aşılama üniteleri fazlaca rahat kurulabilir. Gençler gördükçe daha hayli aşılanma eğilimde oluyorlar” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sıhhati Anabilim Kısmı Lideri, Bilim Heyeti üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağına vurgu yaparak, öğrencilere ihtarlarda bulundu. Prof. Dr. İlhan, “Bu ay ortasında bir epey üniversitemiz açılacak. Üniversitelerde birtakım programlar uzaktan eğitime de devam edecek; lakin yüklü yüz yüze eğitim biçiminde olacak. Üniversite öğrencilerinin dışarıda daha epey toplumsallaştığını biliyoruz, kapalı ortamda daha epeyce bulunuyorlar. Gençlerimiz kapalı alanda bir ortaya gelmemeye kıymet göstermeli, geliyorlarsa maske takmalılar. Yurtlarda nasıl olacak, nasıl kalınacak, yatak aralıkları bunlar kısa vakit ortasında aşikâr olacaktır. Aşı yaptırırlarsa kendilerinin daha korunaklı olacaklarını söylemek mümkün. ‘Aşı olduk, dozlarımızı tamamladık’ diye maskesiz dolaşmak, kapalı ortamlarda bir ortaya gelme bileşenlerinden de kaçınmaları gerekiyor. Üniversite yerleşkelerinde aşılamaya ehemmiyet verilebilir. Sıhhat müdürlüklerimiz aracılığı ile vilayetlerde yerleşkenin ağır olan yerlerine aşılama çadırları, aşılama üniteleri fazlaca rahat kurulabilir. Gençler gördükçe daha fazlaca aşılanma eğilimde oluyorlar. kimi vakit beşerler hizmet ayağına gelsin diye istiyor, bunun daha kolay olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘OKUL GİRİŞ ÇIKIŞLARINDA KALABALIK OLMAMALI’Prof. Dr. İlhan, yüz yüze eğitimin başlaması ile öğrenciler ve velilere de ihtarlarda bulundu. Kendi çocuklarını okula bırakırken şahit olduklarından örnek veren Prof. Dr. İlhan, “Sabah ben de çocuklarımı okullarına bıraktım. Türkiye’nin çabucak her yerinde velilerimiz okul giriş ve çıkışlarında epeyce fazla kalabalık oluşturuyor. Bilhassa küçük sınıfta olan çocuklar için bu kalabalığı haklı görmek gerekir tahminen; lakin dışarıda beklerken de araya ve maskeye dikkat edilmediğine şahit oluyoruz. Velilerimiz arasında aşısı olanlar da olmayanlar da olabilir, velilerimizin bilhassa okul giriş ve çıkışlarında kalabalık yapmaması gerekiyor. Birtakım velilerimizin sigara içtiğine şahit oluyoruz, sigara dumanı ile koronavirüs bulaştığını biliyoruz; bunlara dikkat etmek gerekiyor. Girişlerde pek değil; fakat çıkışlarda daha epeyce kalabalık olduğunu tabir etmek gerekiyor. halbukiki vatandaşlarımız belirli bir sıra ile çocuklarını okuldan alacak biçimde sıraya geçerlerse daha kolay olabileceğini düşünüyorum” dedi.’TAM DOZ AŞI ÖNEMLİ’

Prof. Dr. İlhan, tam doz aşının değerine dikkat çekerek, “Aynı hane ortasında diyelim ki karı koca içinde eşlerden biri aşı oldu başkası olmadı onun enfekte olduğunu gorebiliyoruz. Bu niçinle tam doz aşılı olmanın hayli değerli olduğunu söylemek gerekir. her insanın aşı olması gerçek bir yaklaşım olacaktır. Etkin hadiselerin yüzde 81’i aşıları tam olmayan bireyler, hayli önemli bir sayı bu açıdan bakarsak. Vefatlarda durum hayli aşı lehine açıkçası. Vefat edenlerin yüzde 90’ı hiç aşı olmamış ya da aşısı eksik şahıslar. Tam doz aşının burada ehemmiyeti epeyce daha fazla gözüküyor” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı