Çeyrek asır gayret ettiği hastalıktan doğum gününde böbrek nakliyle kurtuldu

sable

New member
ÇANAKKALE (AA) – Çanakkale‘de yıllardır böbrek yetmezliği bulunan hasta, doğum gününde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sıhhat, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen organ nakliyle bir daha hayata tutundu.

Biga ilçesinde ikamet eden 53 yaşındaki oto elektrikçisi Yılmaz Er’de 25 yıl evvel annesi ve anneannesinin de hastalığı olan hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği başladı.

İlaç tedavisi yetersiz kalınca 5 yıldır diyaliz aygıtına bağlı olarak hayatını sürdüren, iş ve toplumsal ömründe dertler yaşayan Er, 1 yıl evvel ÇOMÜ Organ Nakil Merkezine başvurdu.

Bursa‘da beyin vefatı gerçekleşen bir kişinin ailesi tarafınca bağışlanan organlarından böbreği, Yılmaz Er’e uygun olunca nakil sürecine geçildi. Çanakkale’ye getirilen organ, ameliyata alınan Er’e doğum günü olan 6 Ekim’de nakledildi.

Er’in sağılığına kavuşmasının akabinde nakil takımınca hastanede doğum günü sürprizi yapıldı. Nakil merkezinde nazaranvli Dr. Hatice Betül Altınışık, Dr. Hasan Anıl Kurt, sıhhat memuru Mustafa Öner ile hemşireler Sevcan Çetin, Sümeyye Keyifli ve Gonca Gür, Er’in yeni yaşını hastane odasında tebrik etti.

ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, AA muhabirine, nakil bekleyen bir hastanın daha sıhhatine kavuşmasının memnunluğunu yaşadıklarını söylemiş oldu.

Yılmaz Er’in yıllardır bu badireyi çektiğini belirten Alan, “Bazı hastalıklar genetik geçiş göstermektedir. Bu tıp hastalar için diyaliz süreksiz bir tahlildir. Zira diyalize girdiği günlerde hem işinden hem ailesinden tıpkı vakitte gıdasından yoksun kalmaktadır. Yılmaz Beyefendi gidip gelme ve diyaliz canına tak ettiği için böbrek nakli olmaya karar verdi ve merkezimize müracaat etti. Tetkikleri ve böbrek uygunluk testinde bir sakınca görmedik ve listeye kaydettik.” diye konuştu.

Alan, başarılı bir operasyonla Er’in bir daha sıhhatine kavuştuğunu lisana getirdi.

Operasyonun gerçekleştirildiği tarihin Er’in doğum günü olduğunu daha sonradan öğrendiklerini aktaran Alan şöyleki devam etti:

“Bir nevi doğum günü ikramı hatta bir hayat bağışı oldu. Zira bağışlanan her organ bu tıp hastalar için hayata bağlanma umududur. En makûs bir böbrek bile en düzgün diyaliz makinesinden daha uzun hayat bahtı sağlamaktadır, önemli manada hayatı uzatmaktadır. Halkımızdan bilhassa organ bağışı konusunda daha hassas olmalarını rica ediyorum. Zira her yıl bağışlanan organ sayısı, bekleyen hastalara yetmemektedir. Bu hastaların büyük bir kısmı da organ bekleme sırasında ömrünü kaybetmektedir.”

“Bu bağış ömrümü kurtardı”

Yılmaz Er ise bir daha sağlıklı bir hayat yaşayacağı için memnun olduğunu lisana getirdi.

Bu rahatsızlığı uzun müddettir çektiğini anlatan Er şunları kaydetti:

“Nakil hiç aklıma gelmemişti lakin ilaçlar, diyaliz derken kasvetimiz arttı. Ben de ÇOMÜ’ye başvurdum. Bursa’dan gelen organ bana uyumlu çıktı. Allah kendilerinden razı olsun, epey teşekkür ederim. Bu bağış benim ömrümü kurtardı. birebir vakitte doğum günüme denk geldi. bu biçimde bir şey olacağını ve doğum günüme denk geleceğini varsayım etmezdim. Nakli gerçekleştiren gruba de teşekkür ediyorum. Tüm halkımıza da organ bağışına takviye vermeleri davetinde bulunuyorum.”