Çocukların konuşması kaç yaşında düzelir ?

Simge

New member
Çocukların Konuşması Kaç Yaşında Düzelir? – Mizahi Bir İnceleme

Herkese merhaba, forumdaşlar! Bugün hepimizi gülümsetecek bir soruyla karşınızdayım: Çocukların konuşması kaç yaşında düzelir? Hani şu "Bir bebek ağlamaz, dilini de bir gün çözerim" modunda gittiğimiz, ama 5 yaşına geldiğinde hala "ben de yaparım" diyen miniğimizin bakışlarını anlamaya çalıştığımız anlar... Evet, işte bu konuda bir keşfe çıkıyoruz! Herkesin dil gelişimi farklı olsa da, genel bir kılavuz arıyoruz. Hadi, biraz gülümseyerek bakalım, bu işin sırrı neymiş!

Erkekler Stratejik, Kadınlar Empatik: Bir Yorum, Bin Fikir

Biliyorsunuz, erkekler çözüm odaklıdır. Yani, çocuklarının konuşması hala 3 harfli kelimelerle takılı kaldığında, hemen pratik çözüm arayışı başlar. "Dur, ben bunu çözeyim" modunda, sosyal medya videoları izleyerek "Evlat, doğru telaffuz et! Bu, bu!" derken, bir yandan da "Benim de evimdeki çocuk neden konuşamıyor?" diye kafa karıştırıcı sorularla biraz gerilirler. Bir erkek olarak, duygusal bağ kurma konusunu başka birine bırakmak, onları çözüm bulmaya yöneltir. Ama sabırlı olmaktan başka ne yapılabilir ki?

Kadınlar ise bu konuda daha çok empatik bir yaklaşım sergilerler. "Aa, benim çocuğum da böyleydi!" şeklinde bir rahatlatıcı bakış açısıyla, her çocuğun gelişim sürecinin farklı olduğunu hatırlatarak, onu ne kadar takdir ettiklerini söylerler. Ama en güzel tarafı, kadınların "aa, bu çok normal" dediğinde, erkeklerin birden gözlerinin ferahlamasıdır! Çünkü anneler, bir şekilde evlatlarına empati kurarak onlarla konuşmanın yollarını çözerken, babalar da bir yandan çocuklarının “kekeme” halinden azıcık daha az gerilirler.

Tabii, bu her zaman böyle de olmayabilir. Bir erkek olarak, bazen kadınlar “Bu çocuk konuşamayacak mı?” diye sorarken, kendi iç sesimizde hemen çözüm önerilerini duyarız. “Evet, 5 yaşına gelene kadar her gün 20 dakika Türkçe konuşma dersleri yapacağız!” dedikten sonra birden fark ederiz ki, çocuğun aklına o kadar harf girmemiştir! Bu da ayrı bir mizah konusu zaten.

Dil Gelişimi: Sabır mı? Anlık Çözüm mü?

Dil gelişimi, bazen o kadar sabır gerektiren bir süreçtir ki, çocuğun her doğru kelimeyi söyledikçe, evde kutlamalar yaparız. Bu kutlamalar çoğunlukla “Aferin canım, evet, ağzın şöyle yapınca kelimeler çıkar!” şeklinde olur. Oysa, baba olarak bu noktada hep şu soruyu sorarız: “Peki bu ne zaman düzelir? Niye hala ‘c’ yerine ‘s’ diyor?” Hadi, biraz açalım: Çocuklar genellikle 3 yaşına kadar "yanlış" telaffuzlarla uğraşırlar. Ama 4 yaşına geldiklerinde, çoğu çocuk doğru telaffuzları yapmaya başlar. Yani, aslında 3 yaşındaki o tatlı kekemelik, 4 yaşında sadece hoş bir anı haline gelir.

Ama bazı çocuğun doğru telaffuz için bir ısrarı vardır ki, “baba” demek yerine “baba-baba” şeklinde söylerler. Her gün tekrarlanan bu ses, neredeyse evdeki tüm sakinleri sinir krizine sokacak seviyeye gelir. Ama ne olursa olsun, bu durum 4 yaşına gelindiğinde, doğru kelimeler ve doğru telaffuzlarla kendini gösterir. Sadece biraz sabır ve çokça gülümseme gerekiyor!

Çocukların Dil Gelişimi: Herkesin İçinde Bir Dil Uzmanı Yatıyor!

Bazen, çocukların ilk cümlelerini kurmaları kadar, o ilk cümledeki yanlışları da çok tatlı olur. Mesela, “Baba ben sana yemek yapacağım!” dediğinde, biz de kahkahalarla "Tamam canım, önce biraz büyü, sonra bana gerçekten yemek yap!" deriz. Hangi erkek, "baba" demesini beklerken, küçük kızlarının her “be”yi “fe”yle karıştırmasını içsel bir komedi olarak kabul etmez ki?

Kadınlar bu durumu daha çok sevgiyle karşılasa da, bazen onların da sabır sınırları tükenir. “Bu çocuk niye hep aynı kelimeleri yanlış söylüyor, bir şey mi eksik?” diye düşündüklerini görmek, arada hepimizin içinde bir kahkaha patlatır. Yani evet, çocuklar da minik dil uzmanlarıdır, fakat kendi dil becerilerini geliştirme sürecinde, ebeveynlerinin de sabrı en az çocuklar kadar önemli bir faktördür.

Çocukların Konuşması Ne Zaman Düzelir?

Şimdi geldik en önemli soruya: Çocukların konuşması gerçekten kaç yaşında düzelir? Aslında, bu kişiden kişiye ve hatta kültürden kültüre değişen bir süreçtir. Ancak, genel olarak, 3 yaş civarı, çocukların konuşma becerilerinin en hızlı geliştiği dönemdir. 4 yaşında, çoğu çocuk doğru telaffuz etmeye başlar. Yani, 5 yaşındaki çocuğun hala “kırt-kırt” demesi, aslında pek de endişelenecek bir şey değildir. Tüm bu gelişim, her çocuğun bireysel hızına bağlı olarak değişir.

Ama unutmayalım, her yanlış kelime de aslında bir gülümseme kaynağıdır. Çocuklarımız büyüdükçe, minik hatalar azalır ama bu eğlenceli anlar da zamanla yok olur. O yüzden, bu tatlı hataların tadını çıkarın, çünkü ilerleyen yaşlarda bu tür anların nostaljisi bile, insanı gülümsetiyor!

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Peki ya siz? Çocuklarınızın konuşma gelişimi konusunda neler yaşadınız? Hangi yanlışları tatlı tatlı, gülümseyerek atlattınız? Belki de çocuklarınızın “baba” demek yerine “kaf” demesi gibi eğlenceli anılara sahipsiniz! Forumda hep birlikte gülümseyebiliriz, o yüzden yorumlarınızı bekliyorum.