Dicle Üniversitesi pandemiye karşın yılda 25 kemik iliği nakli gerçekleştirdi

sable

New member
DİYARBAKIR (İHA) – Dicle Üniversitesi pandemiye karşın yılda 25 kemik iliği nakli gerçekleştirdi

Tüm dünyada nakiller dururken DÜ’de bir yılda 25 kemik iliği nakli yapıldı

DİYARBAKIR – Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri, pandemiye karşın bir yılda yaklaşık 25 kemik iliği nakli gerçekleştirdi.

Bölgenin sıhhat üssü olarak bilinen Dicle Üniversitesi Hastaneleri, bir yandan pandemiyle uğraşta ederken, bir yandan da nakillerine aralıksız devam etti. Tüm dünyada nakiller dururken, üniversite hastaneleri bir yılda 25 tane kemik iliği nakli başarısı gösterdi. 40 yıldır hematoloji kliniği bulunan hastanede 7/24 analizler yapıldığı tabir edildi.

Hastane Başhekim Prof. Dr. Mehmet Akdağ, merhum Prof. Dr. Ekrem Müftüoğlu’nun önderliğinde başlayan ve şu an Prof. Dr. Orhan Ayyıldız hocanın kontrolünde devam eden bir merkezleri olduğunu kaydetti. Başhekim Akdağ, “İyi işleyen, düzgün hizmet veren kemik illiği dahil olmak üzere biroldukça hematolojinin alt ünitelerinde hizmet etmeyi sürdüren bir kliniğimiz var. Bugünde bir hastamızın yanındayız. Bu hastamızda multipl miyelom hastası. İki hafta evvel nakli yapıldı. Külfetli biçimde gelen hastamız şu an güler yüzlü, yürüyüşünü yapıyor. Eski halsizlikleri geçmiş. Tedavileri olumlu, şad. İnşallah sağlıklı taburcu edeceğiz” diye konuştu.

“Bugüne kadar nakile bağlı vefat hadisesiyle karşılaşmadık”

Pandeminin başında bütün dünyada nakil merkezleri paniklediğini hatırlatan Prof. Dr. Ayyıldız, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Pek birden fazla paniklemişken biz otonom nakil yaptığımız için PCR testlerini yaptığımız bütün hastaların nakillerini ötelemedik. Dicle üniversitesi bütün ünitelerinde olduğu üzere bilhassa dahiliyenin öbür branşlarında olduğu üzere hematolojide bölgemizden hakikaten çoksıyla hizmet veriyor. Çok hoş bir hematoloji laboratuvarımız var. Yalnızca klasik hematoloji testleri değil, hem de moleküler hematoloji testleri de yapıyoruz. hiç bir hastamızı moleküller test için kent dışına göndermiyoruz. Tam aksisi kent haricinden da özel hematoloji testleri için hasta geliyor”.

Nakil alacak Ahmet Yerlikaya da 2018 yılından beri meşakkat yaşadığı açıklamasında bulundu. Yerlikaya, “Ortopedi de ameliyat oldum. daha sonrasında buraya yönlendirdiler. Mayıs ayında ışın tedavisi aldım. daha sonrasında 1,5 yıl orta verdim. Bu senede dördüncü aydan beri kemoterapi gördüm. Artık de ilik nakli olacağım” tabirlerini kullandı.

Kemik iliği nakli yapılan 56 yaşındaki Amine İslamoğlu ise 4-5 ay hastalığı çektiğini lisana getirdi. İslamoğlu, “Buraya gelip kan veriyordum. Bir gece hayal gördüm. Hocamızın yanına gitmem için. daha sonrasında onun yanına geldim. Allah, bana onların yaptığı tedaviyi şifa etti” halinde konuştu.

İhlas Haber Ajansı / Rıdvan Kılıç – Son Dakika Haberleri