Domenico Spano 79 yaşında öldü; Clothier of Stars kendi ününe kavuştu

Tuncer

New member
Sektörün liderlerini ve Hollywood yıldızlarını giydiren ve kendi züppe tarzıyla şehrin sokaklarında ve gazetelerin moda sayfalarında şaşmaz bir tavus kuşu haline gelen New York terzisi Domenico Spano, 23 Ekim’de Manhattan’da öldü. 79 yaşındaydı.

Kızı Elisabeth Spano, idiyopatik pulmoner fibrozis nedeniyle hastanede öldüğünü söyledi.

Mimmo takma adıyla anılan Bay Spano, güney İtalya’nın Calabria bölgesinde doğdu. Ancak ünlü moda tarihiyle bilinen bir ülkede büyümüş olmasına rağmen, New York’ta Fred Astaire, Douglas Fairbanks Jr., Cary gibi ekran efsanelerinin zamansız zarafetiyle örneklenen klasik Amerikan tarzının şampiyonu olarak adını duyurdu. Grant ve Gary Cooper.

Rengarenk desenler ve cesur baskılarla süslenmiş, keçe fötr şapkalar, şallar, askılar, papyonlar ve yakasında her zaman var olan karanfillerle tamamlanan baş döndürücü kıyafetleriyle, “The” gibi sokak stili sütunların demirbaşlarından biri haline geldi. Haberler’tan “Sokakta”, arkadaşı, fotoğrafçı ve moda dünyası kurumu Bill Cunningham tarafından yazıp fotoğraflandı.

Bay Cunningham, 2014 tarihli bir köşesinde “yeni bir tavus kuşu devriminin işaretleri” olarak gördüğü şeyleri kutladı ve Bay Spano’yu “hareketin yıldızı” olarak nitelendirdi.

Bay Spano, 2012 yılında GQ dergisine verdiği bir röportajda Bay Cunningham hakkında “Benim tarzımı seviyor çünkü tamamen Amerikan tarzı” dedi. “Herkes ilham almak için her zaman başka yerlere bakmaya çalışır, ancak burada inanılmaz bir mirasa sahibiz. 30’lu yıllarda Hollywood’da, dünyanın her yerinde stili biz dikte ediyorduk.”

Kendi moda trendlerini milyarderlerin, CEO’ların ve Al Pacino ve Anthony Hopkins gibi önde gelen adamların ihtiyaçlarına göre uyarladı; önce Dunhill ve Alan Flusser’de özel dikim kıyafetlerin satıcısı ve yöneticisi olarak, daha sonra Bergdorf için özel dikim takım elbise ve diğer eşyaların tasarımcısı olarak çalıştı. Goodman ve Saks Fifth Avenue ve son olarak West 57th Street’teki kendi stüdyosunda.

Son yıllarda yaklaşık 6.000 dolardan başlayan takım elbiselerle Spano görünümü ucuz olmadı. Ancak bazı müşteriler için paranın hiçbir önemi yoktu.

Bay Spano, erkek moda sitesi Film Noir Buff’a, bir zamanlar milyarder bir müşterinin kendisini yeni villasında takılmak ve şarap mahzeninden bir şeyler tatmak için özel 737 jetiyle Karayipler’e götürdüğünü ve böylece Bay Spano’nun kendi şarabının tadına bakabildiğini söyledi. yaşam tarzı, 283.000 dolar değerindeki keten takımlar, smokinler ve benzerleri gibi kreasyonların yaşamasına olanak tanıyabilir.

Bay Spano, Nathaniel Adams ve Rose Callahan’ın 2013 yılında yazdığı “I Am Dandy: The Return of the Elegant Gentleman” (Ben Züppeyim: Zarif Beyefendinin Dönüşü) adlı kitabında, Japon bir müşterinin sevilen vintage yeşil balıksırtı kaşmir ceketinin tam bir kopyasını istediği bir zamanı anlatıyor. Bay Spano, ihtiyaç duyduğu kumaşın artık mevcut olmadığını ona bildirdi. Müşteriye “Değirmende en az 70 metre yol kat etmem gerekiyor” diye bilgi verdi. “Ceket sadece iki metre sürüyor.”

Müşteri yılmadan gereken onbinlerce doları topladı ve kalan 700 metrekarelik alanı özel uçağının döşemesi için kullandı.

Domenico Spano, 17 Ağustos 1944’te Scigliano kasabasında, Salvatore Spano ve Elisabetta Oliva çiftinin üç çocuğunun ortancası olarak dünyaya geldi.

Köklü bir askeri aileden geldiği için, daha sonra hangi kariyeri izleyeceği konusunda geçmişine dair çok az ipucu vardı. Hatta 1970 yılında atalarının izinden giderek İtalyan askeri polisi Carabinieri’nin Floransa’daki subay okulundan mezun oldu.

Ancak aşk, Floransa’da okuyan Amerikalı müstakbel eşi Rina Gangemi’ye aşık olunca onu bambaşka bir yöne sürükledi. Keikari moda sitesiyle 2013 yılında yaptığı bir röportajda, “Tanıştıktan üç gün sonra ona onunla evleneceğimi, her şeyi bırakıp bu ülkeye kadar onu takip edeceğimi söyledim” dedi. “Ben doğası gereği iflah olmaz bir romantikim.”

Çift 1972’de evlendi ve New Jersey’in Jersey City şehrine yerleşti. Bay Spano, kendi başına yola çıkmadan önce, Manhattan şehir merkezinde özel terzilik yapan kayınpederi Joseph Gangemi’nin yanında muhasebeci olarak işe başladı.

Geçmiş zamanların zarif görünümüne kendini adamış, gelenek bilincine sahip bir tuhafiyeci olarak Bay Spano, baby boomer kuşağının gündelik kıyafetlerinin hakim olduğu bir stil dünyasında akıntıya karşı yüzdü. “Benim neslim en kötüsüydü” dedi. “Uzun saçlar, gündelik kıyafetler, çan altları. Korkunç bir nesildi.”

Ayrıca insanlara terzi olmadığını da hatırlatmak zorunda kaldı. “Aslında” dedi Keikari’ye, “nasıl düğme dikileceğini bilmiyorum.”

Bay Spano’nun kızı Elisabeth’in yanı sıra Cristina Spano adında başka bir kızı hayatta kaldı; bir torunu; ve bir kız kardeş, Tina Spano. Karısı 2003 yılında öldü.

Kariyeri boyunca Bay Spano’nun içgüdüleri soyuta doğru yöneldi. “Ben Dandy”de “Günün 24 saati rüya görüyorum” dediği aktarıldı. “Hayal kurmak ucuzdur. Hiçbir maliyeti yok.”

“Bazen” diye ekledi, “rüyamda 1930’ların filmlerinde olduğumu görüyorum. Aksanımla Humphrey Bogart olamam ama bir serseri ya da gangsteri oynayabilirim.

“Rüya görmeyen insanlara üzülüyorum.”