Dünyanın en kötü kokan peyniri İngiltere’de süpermarket raflarına çarpıyor

Tuncer

New member
Tek başına ayakta durabilen bir peynir vardır. Yani, gurur kokusuyla.

İskoçya’daki Highland Fine Cheeses’te 59 yaşındaki peynir üreticisi Rory Stone, dünyanın en kötü kokulu peyniri olarak tanımladığı Minger adlı yıkanmış kabuklu peynir siparişleriyle boğuşuyor.

Bay Stone bir röportajda “Herkes hâlâ numune istiyor ve bu henüz durmadı” dedi. “Ve bunu gerçekten tuhaf buluyorum. Yani kokulu bir peynir ama harika bir tadı var. Şu an tek sorun peynirimin bitiyor olması.”

Ebeveynleri aynı zamanda peynir üreticisi olan Bay Stone, yedi yıl önce Minger’ı satmaya başladı. (“Minger” çirkin ya da kötü kokan biri için kullanılan argo bir sözcüktür. “Urban Dictionary’de biraz kaba olan bazı tanımlar var,” dedi Bay Stone.)

Süpermarketler başlangıçta bunu reddetti ve bir hile olarak görmezden geldi. Ancak bağımsız mağazalarda oldukça iyi satıldı ve 2019’da Edinburgh’daki Royal Highland Show’da en iyi özel peynir de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı.

Ancak bu hafta İngiliz süpermarket zinciri Asda, peyniri mağazalarında stoklayacağını ve ilk kez yaygın olarak satışa sunulacağını duyurdu. Asda’nın Minger’ı “ateşli” olarak tanımlayan basın açıklaması, Bay Stone’un The Telegraph, Sky News ve BBC’ye röportajlar vermesiyle orta düzeyde bir medya çılgınlığına yol açtı.

Bay Stone, dünyanın en kötü kokulu peynirini yapmak için yola çıkmadığını söyledi. Ancak bu üstünlüğü Minger’a uygulayan biriyle tanıştığını ve bunu kabul ettiğini söyledi.

Gerçekten en kötü kokan peynir mi? Kimin umurunda, dedi Bay Stone.

“Sanırım bu, atılacak bir söz gibiydi çünkü böyle bir şeyi kanıtlayamazsınız” dedi. “Bunu hak edemezsin. Koktuğunu biliyoruz ve pek hoş olmadığını da biliyoruz. Ama dünyanın en kötü kokan peyniri olduğunu söylemek biraz zor ama bunu yalanlayamazsınız. Sanırım bunu söylemekten kurtuluyoruz ve bu da havai fişekleri başlatmış gibi görünüyor.

Güzel kokulu peynir, onlarca yıldır mutfakların ilgisini çekmektedir.

Sanırım orada onu seven küçük bir grup insan var” dedi Dr. Mark Johnson, Wisconsin Üniversitesi Süt Ürünleri Araştırma Merkezi’nden bir bilim adamı. “Neredeyse ‘Yemeye cesaret ederim’ gibi, acı biber gibi.”

Çeşitli kokulu peynir festivallerinin varlığının da gösterdiği gibi, dünyanın dört bir yanından kötü kokulu peynir sıkıntısı yaşanmıyor.

Washington Eyalet Üniversitesi’nin mandırasını onlarca yıldır işleten ve her yıl çeşitli peynir yarışmalarında jürilik yapan peynir uzmanı Marc Bates, “Sanırım daha maceracı hale geldik” dedi.

Dünyanın en baharatlı peynirinin diğer yarışmacıları ise her ikisi de Fransa’dan olan Époisses ve Reblochon’dur. Bir diğeri ise ilk kez 19. yüzyılda Belçika’da Trappist rahipler tarafından yapılan Limburger’dir. 2004 yılında Birleşik Krallık’taki Cranfield Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Fransız peyniri Vieux Boulogne’un en güçlü koktuğunu belirlemek için “elektronik burun” adı verilen bir burun kullandılar.

Peynir olgunlaştırıldığında, ilk olarak proteinlerdeki yağlar parçalanır ve bakteriler, mayalar, küfler ve tüm mikroorganizmalar, bazıları çok uçucu olan lezzet bileşikleri üretir.dedi Dr. Minnesota Üniversitesi’nde gıda bilimi profesörü ve uzun süredir süt ürünleri yarışması jürisi olan Tonya Schoenfuss. “İşte koku da buradan geliyor.”

Bay Stone, Minger’ı pürüzsüz bir dokuya ve “naneli” bir tada sahip olarak tanımladı. Bay Stone, “lahana benzeri” aromanın “tadında mevcut olmadığını” vurguladı.

Bay Stone, “Kokuyu bu kadar yoğun ve berbat hale getirebileceğimizi bilmiyordum” dedi. “Bunda iyi olacağımızı bilmiyordum. Mağazaya girdiğimi ve “Aman Tanrım, başardık” diye düşündüğümü ve diğer insanların dehşet içinde geri çekildiğini gördüğümü hatırlıyorum. Ben de ‘Yıkanmış kabukların böyle kokması gerekir’ diyorum.”