İngiltere, Ukrayna’ya uzun menzilli Storm Shadow füzeleri bağışladığını açıkladı

Tuncer

New member
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Perşembe günü parlamentoya yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’ya, işgalin başlamasından bu yana Rusya’ya kaybettiği toprakları geri kazanmasına yardımcı olmak için Storm Shadow uzun menzilli füzeleri bağışladığını söyledi.

Havadan fırlatılan füzeler, ülkenin İngiltere, ABD ve diğer NATO müttefiklerinden aldığı askeri yardım boru hattındaki en sonuncusu ve potansiyel olarak Ukrayna’nın, Rusya’ya yasadışı bir şekilde ilhak edilmiş bir bölge olan Kırım’daki askeri hedefleri vurmasına izin verebilir. 2014.

Wallace, “Ukrayna’nın kendini savunma hakkı var” dedi. “Storm Shadow’u konuşlandırmak, Ukrayna’nın Ukrayna egemen topraklarında konuşlanmış Rus güçlerini geri püskürtmesine izin verecek.”

Bay Wallace, silahın yeteneklerini ayrıntılı olarak açıklamayacağını söyledi, ancak silahların menzilinin 155 mil olduğunu doğruladı. Storm Shadow füzelerinin Ukraynalılara yeni yetenekler kazandırırken, bazı Rus silahlarıyla “aynı ligde bile olmadıklarını” söyledi. Rus seyir füzesi Kalibr, Storm Shadow füzesinin menzilinin “2.000 km’nin üzerinde, yaklaşık yedi katı” menzile sahip.

İngiltere, Ukrayna’ya askeri yardım sevkiyatında ön saflarda yer alıyor ve Polonya ve Baltık devletleriyle birlikte diğer Avrupa ülkelerini ülkeye daha fazla yardım sağlamaya çağırıyor. İngiltere tarafından sağlanan tanksavar füzeleri, Ukrayna’nın geçen baharda Rusya’nın başkent Kiev’i alma girişimini püskürtmesine yardımcı oldu ve İngiltere, Ocak ayında Ukrayna’ya Challenger tankları gönderme taahhüdünde bulundu.

Geçmişte, İngiltere’nin silah sevkiyatı duyurularını, ABD ve diğer ülkelerin benzer türde askeri yardım sağlama kararları takip etti. Ancak bu modelin Ukrayna’nın uzun menzilli füzeleri için de geçerli olup olmayacağı net değildi, aylardır araştırmalar yapılıyordu.

ABD’nin İngiltere’nin hamlesini desteklediği hemen belli olmadı. Biden yönetimi, Ukrayna’nın bunları Rusya’nın derinliklerindeki hedeflere saldırmak için kullanabileceği ve Başkan Vladimir V. Putin’in savaşı tırmandırarak yanıt verebileceği endişeleri nedeniyle Ukrayna’ya daha uzun menzilli silah sevkiyatını durdurdu.

Ukraynalı yetkililer uzun süredir Kırım’ın kilit bir hedef olduğunda ve oradaki Rus üslerine baskı yapmanın stratejilerinin önemli bir parçası olduğunda ısrar ediyorlar. Ukraynalı askeri yetkililer, Amerikalı yetkililerle Rusya’nın Kırım’daki Ukrayna’nın başka yerlerindeki askeri operasyonları destekleyen artçı kuvvetlerine zarar vermenin önemi hakkında da konuştu. ABD’li yetkililer, Ukrayna’nın Kırım’a saldırmak için gereken ateş gücüne zaten sahip olduğunu söyledi.

Açık bir soru, Storm Shadow füzesinin Ukrayna’nın Rusya’nın Karadeniz Filosuna ev sahipliği yapan liman kenti Sevastopol da dahil olmak üzere güney Kırım’daki hedefleri vurmasına izin verip vermeyeceğidir. Güney Kırım, çatışma cephesinin yaklaşık 240 kilometre güneyinde.

ABD Ordusu Avrupa’nın eski komutanı ve Ukrayna’ya uzun menzilli silah tedarik edilmesini destekleyen Korgeneral Ben Hodges, Twitter’da Karadeniz Filosunun artık tehdit altında olduğunu söyledi. Bu, Ukrayna’ya Kırım’ı Rus güçleri için savunulamaz hale getirme fırsatı verecek” dedi.

Ukrayna önümüzdeki aylarda bir karşı saldırı başlatmaya hazırlandığını söyledi. Nereye ve ne zaman saldıracağını söylemedi, ancak potansiyel hedefler arasında Kırım’ın kuzeyindeki Rusların elindeki kara kuşağı yer alıyor.