İskoç partisi soruşturulurken Nicola Sturgeon’un kocası tutuklandı

Tuncer

New member
Nicola Sturgeon, İskoçya Birinci Bakanı olarak istifa ettikten sadece haftalar sonra, kocası tutuklandı ve daha sonra, yakın zamana kadar CEO’su olduğu İskoç Ulusal Partisi’nin mali durumuyla ilgili bir polis soruşturmasının parçası olarak Çarşamba günü serbest bırakıldı.

Birleşik Krallık düzenlemelerine uygun olarak, İskoçya Polisi’nden yapılan açıklamada, kocasının kimliği belirlenmedi ve yalnızca 58 yaşındaki bir adamdan bahsedildi, ancak BBC de dahil olmak üzere Birleşik Krallık haber kaynakları, adamın Sturgeon’un kocası Peter Murrell olduğunu söyledi.

Yaklaşık 11 saat sonra polis, tutuklanan kişinin “daha fazla soruşturma yapılıncaya kadar herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakıldığını” söyledi ve memurların soruşturma kapsamında birkaç adreste arama yaptığını da sözlerine ekledi.

Daha erken, Vericiler memurların resimlerini gösterdi çiftin Glasgow yakınlarındaki ortak evinde ve İskoç siyasetine hakim olan bağımsızlık yanlısı partinin Edinburgh genel merkezinde.

2010 yılından bu yana Bayan Sturgeon ile evli olan Bay Murrell, 1999 yılından bu yana genel müdürlük görevini yürütüyor, ancak geçen ay partinin üye sayıları hakkında yaptığı yanıltıcı açıklamaların suçunu kabul ettikten sonra istifa etti.

Şubat ayında Bayan Sturgeon, İskoçya’nın ilk bakanı ve SNP’nin lideri olarak istifasını açıkladığında siyasi dünyayı şaşırttı ve geçen hafta Humza Yousaf’ın kazandığı, onun yerini almak için bölünmüş bir yarışı ateşledi.

BBC’ye konuşan Yousaf, bir polis soruşturması hakkında yorum yapamayacağını, ancak bu sabah olaydan sonra tutuklandığının kendisine söylendiğini söyledi ve tabii ki benim tepkim, tahmin edebileceğiniz gibi, SNP’nin dahil olduğu herkes gibi. Parti için zor bir gün olduğu söylendi.”

Tutuklama haberlerinin ardından yapılan açıklamada SNP, “Devam eden bir polis soruşturması hakkında yorum yapmanın uygun olmayacağı açıktır, ancak SNP bu soruşturmayla tam işbirliği yaptı ve yapmaya devam edecek.” dedi. suistimal

Bayan Sturgeon popüler bir kişilik ve etkili bir iletişimciydi ve ayrılışı SNP’ye bir darbe indirdi. İskoç bağımsızlığının açık sözlü bir destekçisiydi ve istifa kararı SNP’nin siyasi rakiplerini, özellikle de İşçi Partisi’ni açtı.

Bay Murrell’in tutuklanması, tam da Bay Yousaf parti lideri olarak yeni görevine yerleşmeye hazırlanırken, SNP için bir başka başarısızlıktı.

Branchform kod adlı partinin mali durumuyla ilgili polis soruşturması 2021’de başladı ve İskoç Bağımsızlığı için ikinci bir oylama kampanyası için toplanan yaklaşık 600.000 £ veya yaklaşık 750.000 $ bağışların ele alınmasıyla ilgili şikayetleri takip ettiği söyleniyor. Yetkililerin, başka bir referandum için mücadele edilmesi amaçlanan paranın başka bir amaca yönlendirilip yönlendirilmediğini kontrol ettiğine inanılıyor.

2014 referandumunda İskoçlar %55’e karşı %45 oranında bağımsızlığa karşı oy kullandı. Geçen yıl İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin böyle bir adıma karşı çıkan Londra’daki Birleşik Krallık hükümetinin onayı olmadan ikinci bir referandum yapılamayacağına karar vermesiyle, konuya ilişkin hava pek değişmedi ve bağımsızlık yanlıları önemli bir kayıp yaşadı. . Ancak İskoçya’nın anayasal geleceği sorunu, ülke siyasetinde sıcak bir konu olmaya devam ediyor.

İstifası sırasında Bayan Sturgeon, tükenmiş olduğunu ve siyasi kariyerini adadığı bağımsızlık davasını desteklemeye kararsız seçmenleri ikna edemeyecek kadar kutuplaştırıcı bir figür haline geldiğini söyledi.

52 yaşındaki Sturgeon, Şubat ayında Edinburgh’da düzenlediği basın toplantısında “Devam etmem doğru mu?” dedi. Ve daha da önemlisi ülkem, partim ve hayatımı adadığım bağımsızlık davası için doğru olanı yapıyor muyum?

“Öyle olmadığına dair zor bir sonuca vardım,” dedi.

BBC, Bay Yousaf’a, Bay Murrell’in soruşturmasının Bayan Sturgeon’un istifasını açıklayıp açıklamadığını sorduğunda, “Hayır, Nicola Sturgeon’un partiyi elinden geldiğince ileri götürdüğüne kesinlikle inanıyorum” yanıtını verdi.