İtalyan muhabirin İran hapishanesindeki çilesi: “Bir oyunun içinde sıkışıp kaldım”

Tuncer

New member
İran'ın geçen yıl daha ılımlı bir cumhurbaşkanı seçmesinin ardından İtalyan gazeteci Cecilia Sala, uzaktan haber yaptığı ülkede bir şeylerin değişmiş olabileceğine inanıyordu.

İran iki yıl boyunca gazeteci vizesi başvurusunu reddetti, ancak seçimden sonra kendisine vize verildi. Meslektaşları ve arkadaşları ona yeni İran hükümetinin Avrupa ile bağları yeniden kurmaya çalıştığı için yabancı gazetecilere daha açık göründüğünü söyledi.

29 yaşındaki Bayan Sala, din adamlarının yönetimine son verilmesi talebiyle kadın ve kızların önderlik ettiği ayaklanmadan önce 2021'den beri İran'a gitmemişti. Böylece başkent Tahran'a uçağa bindi.

Roma'da yakın zamanda yapılan bir röportajda “Neyin değiştiğini gözlerimle görmek istedim” dedi.

Bunun yerine, neyin değişmediğini ilk elden öğrendi.

19 Aralık'ta her gün sunduğu İtalyanca podcast'in bir bölümünü hazırlarken, İslam Devrim Muhafızları'nın istihbarat kanadından iki ajan Tahran'daki otel odasına geldi. Telefonunu almaya çalıştığında içlerinden birinin onu odanın diğer tarafına fırlattığını söyledi.

Bayan Sala, gözlerinin bağlandığını ve İran'daki siyasi mahkumların çoğunun tutulduğu ve bazılarının işkence gördüğü kötü şöhretli Evin hapishanesine götürüldüğünü söyledi.

Bir keresinde neyle suçlandığını sorduğunda kendisine “birçok yerde birçok yasa dışı eylem” gerçekleştirdiği söylenmişti.

İran, 1979'daki İslam Devrimi'nden bu yana yaklaşık elli yıldır yabancı ve çifte vatandaşların gözaltına alınmasını dış politikasının temel taşı olarak kullanıyor. Tutuklular (gazeteciler, iş adamları, kalkınma çalışanları, diplomatlar ve turistler), Tahran'ın diğer ülkelere mahkumları takas etmeleri ve dondurulmuş fonları serbest bırakmaları yönünde baskı yapmak için kullandığı fiilen rehineler.

Bayan Sala, başından beri bir takas için rehin alındığından korkmuştu.

İtalya'nın üç gün önce ABD'nin talebi üzerine İranlı bir mühendisi tutukladığını okuduğunu söyledi. Mühendis Mohammad Abedini Najafabadi, Ürdün'de üç Amerikan askerinin ölümüne yol açan saldırıda kullanılan drone teknolojisinin İran'a sağlanmasında rol oynadığı iddiasıyla aranıyordu.

“Benden çok daha büyük bir oyunun içinde sıkışıp kaldım” dedi.

Bayan Sala, ABD'nin Bay Abedini'nin iadesi konusunda ısrar etmesi halinde kendisinin yıllarca hapiste kalabileceğinden ve serbest bırakılmasının yeni Amerikan Başkanı Donald J. Trump'ın kararına bağlı olabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Evin'de gardiyanların Bayan Sala'ya bir hapishane üniforması verdiğini söyledi: gri bir eşofman, mavi gömlek ve pantolon, mavi başörtüsü ve çarşaf olarak bilinen uzun bir battaniye. Gözlüğüne el koydular, o gözlük olmadan neredeyse kör oldu.

Hücresinde iki battaniye vardı, şilte ya da yastık yoktu. Işıkların her zaman açık olduğunu ve uyuyamadığını söyledi.

Ancak birkaç gün sonra, hücresinin parlak sarı duvarlarını santim santim yakından incelerken, bir kan lekesi, muhtemelen önceki bir mahkumun günleri işaretlemek için bıraktığı paralel işaretler ve “özgürlük” kelimesini fark etti. Farsça.

Saatlerce süren, neredeyse her gün yapılan sorgulamalar sırasında gözlerinin bağlı olduğunu ve yüzü duvara dönük şekilde oturduğunu söyledi.

Sorgulayıcısının kusursuz İngilizce konuştuğunu söyledi ve Roma pizzasını mı, Napoli pizzasını mı tercih ettiğini sorarak İtalya'yı iyi tanıdığının sinyalini verdi.

İtalya'da anne babası ve erkek arkadaşıyla zaman zaman konuşmasına izin verildiğini ve annesi oradaki gazetecilere kızının hapishanedeki koşullarını anlattığında sorgulayıcının Bayan Sala'ya bu yorumlar nedeniyle İran'ın onu bir süre gözaltında tutacağını söylediğini söyledi. çok daha uzun.

Bayan Sala, “Onların işi size umut vermek ve sonra bunu sizi kırmak için kullanmaktır” dedi.

Ağlama, kusma, ayak sesleri ve hücre kapısındaki dar bir aralıktan çarpma sesleri duyduğunu, sanki birisi koşuyor ve kafasını kapıya vuruyormuş gibi sesler duyduğunu söyledi.

Bayan Sala, “Beni dışarı çıkarmazlarsa benim de sonum böyle olacak diye düşündüm” dedi. Kendisini uzun süre alıkoymaları halinde “insan olarak değil, hayvan olarak geri döneceğinden” korktuğunu söyledi.

8 Ocak'ta Bayan Sala eve dönmek için uçaktaydı ve kısa bir süre sonra İtalya, Bay Abedini'yi serbest bıraktı. İki İranlı yetkili, Bayan Sala'nın kısmen Elon Musk'un desteğiyle serbest bırakıldığını söyledi. Bay Musk daha sonra X hakkında “Küçük bir rol oynadım” diye yazdı.

Bayan Sala işine dönmeye istekli olduğunu söyledi.

“Yeniden gazeteci olmak için acelem var” dedi. “Başkasının hikayesini anlatmak.”

Onun çektiği çile, özellikle İran'a seyahat etmek isteyen gazeteciler arasında geniş çapta yankı buldu.

Bayan Sala, “Elbette İran'a geri dönmeyeceğim” dedi. “En azından İslam Cumhuriyeti var olduğu sürece.”

Farnaz Fassihi New York'tan gelen raporlara katkıda bulundu.