İtalya’nın ilk büyük kadın film yapımcısı Marina Cicogna, 89 yaşında hayatını kaybetti

Tuncer

New member
Ülkesinin ilk büyük film yapımcısı olan ve Pier Paolo Pasolini, Franco Zeffirelli ve Elio Petri’nin ünlü filmlerini beyazperdeye taşıyan İtalyan kontes Marina Cicogna, 4 Kasım’da Roma’daki evinde hayatını kaybetti. 89 yaşındaydı.

Onun ölümü duyuruldu Venedik Film Festivali’nin organizatörü La Biennale di Venezia tarafından onaylandı. Hiçbir sebep belirtilmedi.

Bayan Cicogna (chi-CONE-ya olarak telaffuz edilir), film posterlerindeki tek kadın isimlerinin genellikle aktrisler olduğu bir dönemde ün kazandı ve hem yapımcı hem de dağıtımcı olarak Avrupa sinemasının en etkili kadınlarından biri oldu.

Yüksek bir yerden başladı. Anne tarafından dedesi Kont Giuseppe Volpi di Misurata, Mussolini döneminde İtalya Maliye Bakanı olmak da dahil olmak üzere çeşitli hükümet görevlerinde bulunan bir sanayici ve devlet adamıydı. Ayrıca Venedik Film Festivali’nin kurucusudur. 1960’ların ortasında, Bayan Cicogna 30’lu yaşlarının başındayken, o ve erkek kardeşi Bino, ailelerinin yapım ve dağıtım şirketi Euro International Films’in kontrolünü ele geçirdi.

Yine de zorluklarla karşı karşıyaydı: baskıcı erkek yazarlarla çalışmak; Kendisi prestijli bir eğitim almış olmasına rağmen ülkenin sol eğilimli kültürel figürlerinin saygısını kazandı. ve bu tür konuların otorite figürleri tarafından kamuoyunda nadiren tartışıldığı bir dönemde kadınlarla ve erkeklerle açıkça flört etmek.

Bir kadın olarak onun yolu da her zaman kolay değildi. Bu yıl The Hollywood Reporter’a verdiği röportajda Roma’ya “O zamanlar bunu düşünmemiştim” dedi. “Fakat günün sonunda seni aşağılama niyeti kesinlikle oradaydı.”

Yapımcılığını veya dağıtımcılığını üstlendiği öne çıkan filmler arasında, Pasolini’nin, opera sanatçısı Maria Callas’ın başrolde olduğu, Euripides trajedisini hipnotik bir şekilde yeniden yorumladığı “Medea” (1969); Yine Pasolini’nin yönettiği, Terence Stamp’in Milano’daki zengin bir ailenin üyelerini art arda baştan çıkaran esrarengiz bir yabancıyı canlandırdığı “Teorema” (1968); Zeffirelli’nin Assisili Aziz Francis’in hayatını gösterişli bir şekilde yeniden anlattığı “Brother Sun Sister Moon” (1972); ve Petri’nin 1971 Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü’nü kazanan Kafkaesk gerilim filmi “Şüphenin Üstündeki Bir Vatandaşın Araştırılması”.

Bayan Cicogna ayrıca 1967 Venedik Film Festivali’nde üç film çekti; bunlar arasında Catherine Deneuve’ün gizlice genelevde çalışan Parisli bir ev hanımını canlandırdığı Luis Buñuel’in “Belle de Jour”u da vardı ve festivalin büyük ödülü olan Altın Aslan’ı kazandı. Ayrıca festivalin ana etkinliği haline gelen cömert bir parti düzenleyerek etkinliğe damgasını vurdu.

Bayan Cicogna, The New York Style Magazine’den T ile 2013 yılında yaptığı bir röportajda “Çok fazla geri adım atmadım, bunun yerine herkesin beyaz ve sarı ya da beyaz ve altın giydiği sürece istediği gibi giyinebileceğini söyledim” dedi. Zamanlar. “İki küçük Learjet gönderdim; biri Elizabeth Taylor ve Richard Burton’ı almak için Korsika’ya, diğeri ise Jane Fonda ve Roger Vadim’i almak için Roma’ya.”

Bu tür bariz zenginlik gösterilerinin, 1968’de Avrupa’daki solcu öğrenci ayaklanmalarından sonra modası geçecekti. “İnsanların duygularını incitmeden büyük bir parti düzenleyemezsiniz” diye devam etti. “Bir Rolls-Royce’la etrafınıza yumurta atılmadan dolaşamazsınız.”

Kontes Marina Cicogna Mozzoni Volpi di Misurata, 29 Mayıs 1934’te Roma’da, bankacı Kont Cesare Cicogna Mozzoni ile Euro International Films’i satın alan ve sonunda kontrolü çocuklarına devreden Kontes Annamaria Volpi di Misurata’nın kızı olarak dünyaya geldi.

Büyüyen Bayan Cicogna bir sinema tutkunuydu ve Venedik festivalinde “Rüzgar Gibi Geçti” filminin yapımcısı David O. Selznick’in ve diğer film dünyasının önemli isimlerinin çocuklarına katıldı.

İtalya’da eğitim aldıktan sonra Bronxville, New York’taki Sarah Lawrence Koleji’ne kaydoldu ve burada babası Hollywood film kralı Jack Warner olan Barbara Warner ile birlikte yaşadı. Okula ara verdikleri sırada Bayan Warner onları Kaliforniya’ya davet etti.

Bayan Cicogna, T.’ye “Bir daha asla geri dönmedim” dedi. “California’da Warner’larla üç ay kaldım.”

Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde fotoğrafçılık okudu ve platin bağlantılarını Ezra Pound ve Marilyn Monroe gibi isimlerin samimi anlarını fotoğraflamak için kullandı.

Film işine ilk atılımları arasında 1967 yapımı Batı Alman filmi “Helga”nın dağıtımcılığı da vardı. “İlk kez filmde bir doğum, doğum yapan bir kadın görüyordunuz,” diye kabul etti T. “Bunu yayınlamamız gerektiğine karar verdim. Filmin sonunda ambulansları sıraya dizdik ve insanların bunu görürse bayılacağını söyledik.”

Zaman zaman Warren Beatty ve Alain Delon gibi isimlerle romantik bir bağ kurmuştu ama aynı zamanda Brezilyalı model ve oyuncu Florinda Bolkan’la da onlarca yıl boyunca ilişki içindeydi.

Ayrılmalarının ardından, kendisinden yirmi yıldan fazla genç bir kadın olan ve Bayan Cicogna’yı mali nedenlerden dolayı yasal olarak evlat edinen Benedetta Gardona ile uzun bir ilişkiye başladı. Bayan Gardona, Bayan Cicogna’nın ölümüne kadar onun arkadaşı olarak kaldı. (Hayatta kalanlar hakkında tam bilgi hemen mevcut değildi).

Bayan Cicogna, Andrea Bettinetti’nin 2021 tarihli belgeseli “Marina Cicogna: La Vita e Tutto il Resto” (“Hayat ve Diğer Her Şey”) ve otobiyografisinde 1960’lar ve 1970’lerdeki kariyerinin önemli anlarına baktı. “Ancora Spero: Una Storia di Vita e di Cinema” (“Hâlâ Umuyorum: Bir Yaşam ve Sinema Hikayesi”) bu yıl yayınlandı.

Yine de 2017’de yaptığı bir video röportajında film işinde kalmadığı için pişmanlığını dile getirdi. “Geriye dönüp bakmam gerekseydi, İtalyan sinematografisi o zamandan beri aynı olmasa da yapımcılığı asla bırakmazdım. “O kadar da iyi değil” dedi ve ekledi, “Ben de Avrupalı, daha tembel estetik yaşam tarzı ile Amerikalı, daha yaratıcı, aktif yaşam tarzı arasında çok bölünmüş bir insanım.”

“Aktif olmaktan ziyade Avrupalıydım” dedi. “Yapmam gerektiği kadarını yapmadım. Ama üzgün olduğumu söyleyemem. Bu böyleydi ve bu kadar.”