Kiev’de okul oturumda, güç olsun ya da olmasın

Tuncer

New member
Kiev, Ukrayna — Hoparlörlerden siren sesleri yükselirken, Kiev’in merkezindeki bir okuldaki öğrenciler hızla sıralarından kalktılar, çantalarını topladılar ve öğretmenlerinin arkasından sessizce merdivenlerden aşağı yürüdüler. Ama bu pratik değildi.

Karanlıkta, bodrum katlarının dar koridorunda toplanmış öğrenciler kendi aralarında sohbet ediyorlardı. Bazıları, sınıf ödevleri üzerinde çalışmaya devam etmek için akıllı telefonlarındaki ışıkları kullandı.

Olası bir hava saldırısı tehdidi geçene kadar yaklaşık iki saat sığınakta kalacaklardı. Bu, Ukrayna’nın başkentindeki bu büyük devlet ilköğretim ve lisesindeki derslere halen şahsen devam eden, yaşları 6 ila 18 arasında değişen 430 öğrenci için yeni bir gerçeklik. Dersler Eylül ayında yeniden başlasa da, Ekim ayından bu yana şehri hedef alan amansız Rus saldırıları ülkenin elektrik şebekesini felç etti, Kiev’de sürekli elektrik kesintilerine neden oldu ve savaş zamanı eğitimine yeni zorluklar getirdi.

On yıldır okulun müdürü olan 50 yaşındaki Olena Romanova, “Umarız bu durum uzun sürmez,” dedi. “Jeneratörümüz de var ama okul büyük olduğu için tüm kurumun ihtiyacını karşılayamıyor.”

Başlangıçta, okul uyum sağlamakta zorlandı ve bazı öğrencilerin notları dalgalandı, ancak okulun yeni engellere uyum sağlamak için elinden gelenin en iyisini yaptığını söyledi. Ukrayna başkentindeki okullar, devam eden elektrik kesintileri nedeniyle Ocak ayında kapandı ve Bayan Romanova, öğretmenlerin öğrencileri güncel tutmak için ek çevrimiçi dersler sunduğunu söyledi.

Ancak Aralık ayı sonlarında kış tatilinden önce şehirdeki bir okula yapılan ziyaret, bu çocukların üstesinden gelmeleri gereken zorlukları ve devam etme kararlılıklarını, ebeveynler ve öğretmenlerin çocuklara bir şeyler sağlamak için ellerinden geleni yapmalarını sağladı.

Normalde bu okulda 850 çocuk kayıtlıdır. Ancak Aralık ayında, birçok öğrenci çevrimiçi eğitim almayı seçtiğinden ve bazı ebeveynler çocuklarının evden eğitim almasının daha güvenli olduğuna inandığından, bazı sınıfların yalnızca yarısı doluydu. Bazı öğrenciler diğer milyonlarca Ukraynalı ile birlikte yurt dışında yaşıyor, ancak derslere girmeye devam ediyor.

Öte yandan, bazı yeni öğrenciler, doğu Ukrayna’daki cephe hatlarına yakın, zarar görmüş topluluklardan yerinden edilen sınıflara katıldı. Okul, güvenlik ve mahremiyet nedenleriyle tam adın gizli tutulmasını istedi.

Ancak eğitim sürecinin çok az yönü savaş tarafından dokunulmamıştır. Rus saldırıları sürekli tehdit altındayken, lise öğrencileri okulda ilk yardım eğitimi alıyor. Geçen ayki ziyaret sırasında, bir grup liseli kız birbirlerine turnike ve sargı bezi takma pratiği yaptı.

Ancak şimdilik, elektrik kesintileri en acil endişe olmaya devam ediyor.

Bayan Romanova, okulun jeneratörünün sağlayabileceği güçle sınırlı olduğunu söyledi.

“Online dersler için yeterli, ışıkları ve interneti açık tutmanız yeterli” dedi. Ancak okul kantinini işletmek için yeterli değil çünkü elektrikli soba ile çalışıyor ve jeneratör buna yetmiyor.

Elektrikler kesildiğinde, 42 yaşındaki aşçı Olena Sulyma onlara yemeğin henüz gelmediğini söyleyince okulun aç öğrencileri hayal kırıklığına uğradı.

Yıllarca bu kafeteryada çalıştı. Ancak son zamanlarda, elektrik kesintileri sırasında burada yüzlerce öğrenciye sıcak yemek sağlama konusunda daha yaratıcı olması gerekti. O ve yakınlardaki benzer enerji sorunları olan diğer okullardan aşçılar, hala elektriği olan başka bir yerel okulla çalışıyor.

Yemekleri orada pişirip kendi okullarına götürebiliyorlar.

Bayan Romanova, “Ukraynalılar bizi rahatsız eden şeyler konusunda yaratıcıdır, bu nedenle okul aşçılarımız uyum sağlamaya çalışıyor” dedi. “Bu yüzden uyum sağladık ve şu anda bir sorun yok, çocuklar her zaman dolu.”

Zorluklara rağmen birçok öğrenci okulda kalmayı tercih ediyor. 17 yaşındaki Taisia adlı bir kız, düzenli olarak bodrum katına gitmek anlamına gelse bile sınıf arkadaşlarıyla olmayı tercih ettiğini söyledi.

“Evde tek başıma kalamam” dedi. “Ama bir hava alarmı olduğunda ve ben okuldayken önce sakinleşiyorum ama sonra haberlerde yaklaşan bir şey gördüğümde rahatsız oluyorum ve bir sığınağa gidiyoruz.”

Anne babası da endişeli. Bu özel okul hedef alınmazken, Ukrayna genelinde bir dizi eğitim kurumu hedef alındı. Sirenler yaklaşan bir grev uyarısı verdiğinde, birçok ebeveyn çocuklarını okuldan almak için acele eder.

Ukrayna Eğitim Bakanlığı’na göre, Aralık ayının son haftasında 2.600’den fazla eğitim kurumu bombalama ve bombardımanda hasar gördü ve 406 eğitim kurumu da tamamen yıkıldı.

Maria Lavrynenko, ailesinin güvenlik endişeleri nedeniyle hâlâ evden çevrimiçi eğitim almayı tercih ediyor.

17 yaşındaki Maria, savaş başladığında ailesiyle birlikte şehirden kaçtı ve daha batıdaki bir köye taşındı. Oradan eğitimine çevrimiçi olarak devam etti ve bu sonbaharda evlerine döndüklerinde bu seçeneği seçti.

11. sınıfa giden Maria, her gün saat 09.00’da ailesinin Kiev’deki dairesine giriş yapıyor ve saat 15.30’a kadar derslerine devam ediyor. Daha sonra bir ritmik jimnastik okulunda derslere giriyor ve üniversitede beden eğitimi okumayı umuyor. Ancak devam eden elektrik kesintileri onları, ışıklar söndüğünde işlerini halletmenin yaratıcı yollarını bulmaya zorladı.

“Benim için ders çalışmak çok zor çünkü bazen elektrik yok ve bilgimi genişletmem gerekiyor.”

Bazen jeneratörü, Wi-Fi ve elektriği olan yakındaki bir mağazaya gidiyor. Bir öğleden sonra evde elektrikler kesildiğinde az önce bitirdiği bir ödevin fotoğrafını çekip telefonundaki mobil internet aracılığıyla öğretmenine gönderdi.

Bazen emirlerini şahsen verir. Buna rağmen o ve ailesi, evden öğrenmenin onlar için en iyisi olduğunu düşünüyor.

52 yaşındaki annesi Maia Lavrenenko, “Uzaktan eğitimin başka nedenleri de var” diyor. “Okulda hava saldırısı olduğunda herkes sığınma evine gidiyor ve evdeyseniz, hava saldırısı sırasında bile çalışmaya devam edebilirsiniz. “

Ancak evde kalmak dinlenme garantisi değildir. Aralık ayı başlarında evinin yakınında bir insansız hava aracı saldırısı oldu.

Yaşlı kadın Lavrynenko, “Bütün gökyüzü kırmızıydı, koyu duman vardı, ondan sonra her şey siyahtı” dedi. “Caddenin karşısındaki ev titriyordu.”

Tüm bunlara rağmen normal okul hayatı devam etmektedir. Okulun son gününde, kış tatilinin başlamasından önce, öğretmenler küçük öğrenciler için bir pijama partisi düzenlediler. Peluş hayvanları tutuyorlardı ve tulumlarıyla kıkırdıyorlardı. Daha büyük öğrenciler ayrıca bir Noel partisi düzenleyerek atıştırmalıklar ve çay paylaştılar.

Müdür Bayan Romanova, yüz yüze öğretime yönelik bu olumlu tutumu sürdürmenin kendisi için önemli olduğunu söyledi. Bunu Ukrayna’daki her öğrenci ve öğretmenin kişisel cephesi olarak gördüğünü söyledi.

Hepimiz eğitim başarılarımızla zaferimizi yakınlaştırıyoruz” dedi. “Biz bu anda buradayız ve bunun üstesinden geleceğiz, çocuklarımızın üzerine düşen sorunların üstesinden geleceğiz.”

Laura Boushnak ve Nikita Simonchuk habere katkıda bulundu.