Kıraathanelerde aşını ol çayını iç periyodu

sable

New member
Kıraathanelerde aşını ol çayını iç periyodu

2’nci doz covid-19 aşısını olmayanlar kahvelere alınmayacak

Kahvehane işletmecisi Burkhan Kuş:

“sonucu yerinde buluyorum, destekliyorum”

ESKİŞEHİR – Eskişehir‘de Korona virüse karşı 2’inci doz aşısını olmayan vatandaşların kıraathanelere alınamam periyodu başladı.

Türkiye’de Korona virüs ile gayret devam ederken, aşı olmayan vatandaşlara da kısıtlamalar gelmeye başladı. Uzmanlara göre virüse yakalanan hastaların büyük bir kısmı aşı olmayan ya da 2’nci doz aşısını olmayanlardan oluşuyor. Artan Korona virüs hadiseleri ise insanların bir ortada olduğu yerlerden olan kıraathanelerde bir dizi tedbiri birlikteinde getirdi. Eskişehir Kahveciler Odası Lideri Zeki Çoban, Ankara Kahveciler Büfeciler Federasyonu’nun aldığı sonucu geçtiğimiz gün duyurmuştu. Lider Zeki Çoban alınan karara bakılırsa, 2’nci doz Korona virüs aşını olmayan vatandaşların kahvelere alınmayacağını belirtti. Bu karar kahvehane işletmecilerinin ve müşterilerin büyük bir çoğunluğu tarafınca memnuniyetle karşıladı. İşletmeciler virüsü yaymayacakları için, müşteriler ise daha rahat bir ortamda bulunacakları için memnunluklarını lisana getirdi.

“Virüsü yayma ihtimalimiz daha yüksek”

Kahvehane işletmecisi Burkhan Kuş, alınan sonucun yerinde olduğuna değinerek memnunluğunu lisana getirdi. Gün içeresinde biroldukca şahısla temas halinde olduklarını belirten Kuş, karar yardımıyla işletmecilerin de daha rahat olacağını söz etti. Müşterilerinin genelinin 2’nci doz aşılarını olduğunun altını çizen Burhan Kuş, işlerinin olumsuz tarafta etkilenmeyeceğini lisana getirdi. Kararla ilgili Burhan Kuş, “Yeni kararlar bizim can güvenliğimiz için, yerinde kararlar. Bizim aşı olmamız her insanın sıhhati ve güvenliği için fazlaca değerli. Sonuç olarak günde yaklaşık 200-300 beşerle temas halindeyiz. Virüsü yayma ihtimalimiz öbür insanlara nazaran daha fazla. Bu yüzden sonucu yerinde buluyorum, biz de destekliyoruz. Bizim müşterilerimizin yaş ortalaması 55-60 birçoklarının da aşı olduğunu düşünüyorum lakin bir daha de gerekli denetimleri yapacağız. Bu uygulama yardımıyla umarım aşı olmayan ya da 2’nci doz aşını olmayanlara vesile olur. Bu uygulama bizim işlerimizi şöyleki tesirler, aşı olmakta direnenler olursa işlerimiz etkilenir. Fakat ben müşterilerimizin bu biçimde bir zorluk çıkaracaklarını düşünmüyorum. esasen müşterilerimizin de yüzde 90’nı 2’nci doz aşılarını oldular, yüzde 10’luk kesim de aşılarını tamamlarlar” diye konuştu.

“3’üncü dozu da olacağım”

Kahvehane müşterilerinden olan 65 yaşındaki Cevdet Ölmez de, sonucun yerinde olduğunu söz ederek ailesinin 2’nci doz aşıları olduğunu ve hiç bir ıstırap yaşamadıklarını söylemiş oldu. Cevdet Ölmez, “Çok hoş bir karar, aşı olmayanı almasınlar kahveye. Kimin ne olduğunu bilemezsin ki, HES kodu da uygulansın, 2’nci doz aşı olamayanı da almasınlar. Ben örneğin 3’üncü dozu olacağım, arkadaşlarım 3’üncü dozu oldular. Aşı olanlar gelsin lakin olmayanlar gelmesin. Çocuklarım da aşı oldu, eşimde, ablam da oldu. Bütün aile aşısını oldu, hiç bir sıkıtı yok. Aşı olmamız lazım, kimi aşı olmayan vatandaşlar var ancak onlarında olması gerekiyor. Aşı olmadan bu virüsün önüne geçemeyiz. Bütün dünya bu aşıyı oluyor, biz niye olmayalım” tabirlerini kullanarak karara verdiği dayanağı söylemiş oldu.

“Aşı olmayanlar pişman”

Bir öteki müşteri olan 65 yaşındaki Şevket Çelikörs sonucun yerinde ve memnunluk verici olduğunu söylemiş oldu. Çelikörs, kendisinin 3’üncü doz aşısını olduğunun altını çizerek, aşı olmayıp virüse yakalananların pişman olduklarını belirtti. Şevket Çelikörs, “Ben karardan memnum zira biz aşımızı olduk hiç bir sorun olmadı. Bu kararla en azından korkmadan dışarda dolaşabiliriz. esasen aşı olmayanlara virüs bulaştığında hayli üzülüyorlar, aşı olamadıklarına pişman oluyorlar” diyerek niyetlerini lisana getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Bahadır Turgut