Kuzey Amerika’ya 30 milyar euroluk batarya yatırımı

celikci

Active member
Kuzey Amerika’ya 30 milyar euroluk batarya yatırımı
Stellantis N.V. ve LG Energy Solution, iki şirketin Kuzey Amerika’da batarya hücreleri ve modülleri üretmek için ortak bir teşebbüs oluşturmak üzere mutabakat mutabakatı yaptığını duyurdu.

Şirketlerden yapılan ortak açıklamaya bakılırsa, mobilite ve inovasyon tahlilleri sunan otomotiv üretici kümesi Stellantis, 2030 yılına kadar ABD satışlarının yüzde 40’ından fazlasının elektrikli araçlardan oluşması gayesiyle yeni mutabakatlara imza atmaya devam ediyor.

Kümenin gelecekteki mobilite gayelerini güçlendirme maksadıyla Stellantis ve LG Energy Solutions, yeni bir batarya üretim tesisi kurmayı planlıyor. 2024 yılının birinci çeyreğinde devreye alınması hedeflenen tesis, yıllık 40 gigawatt saat üretim kapasitesine sahip olacak.

Yeni tesiste üretilen bataryalar, Stellantis bünyesindeki markalara ilişkin şarj edilebilir hibrit ve büsbütün elektrikli araç haricinde yeni kuşak elektrikli araçlarda da kullanılmak üzere ABD, Kanada ve Meksika’daki Stellantis montaj tesislerine tedarik edilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Stellantis Üst Yöneticisi (CEO) Carlos Tavares, yapılan bu duyurunun kümenin agresif elektrikliye geçiş yol haritası uyguladığını ve temmuz ayındaki Elektrikli Araç Günü etkinliğinde verdiği kelamları yerine getirdiğinin bir ispatı olduğunu belirtti.

“Stellantis portföyüne eklenecek bir daha sonraki ‘giga fabrikayı’ belirlemiş olduk”

Tavares, “2030 yılına kadar asgarî 260 gigawatt saat kapasiteye ulaşmamıza yardımcı olmak için Stellantis portföyüne eklenecek bir daha sonraki ‘giga fabrikayı’ belirlemiş olduk. Bu stratejik projede yer alan herkese samimiyetle teşekkür etmek istiyorum. Daima bir arada, verimlilikte standartları belirleyen, bölüme öncülük eden ve heyecan uyandıran elektrikli araçlar sunacağız.” sözlerini kullandı.

LG Energy Solution Lideri ve CEO’su Jong-hyun Kim ise “Stellantis ile bir ortak teşebbüs kurmak, uzun müddettir devam eden iştirakimizde kıymetli bir kilometre taşı olacak. LGES olarak eşsiz teknik hünerlerimizi ve seri üretim kapasitemizi kullanarak bölgedeki potansiyel müşterilerimize batarya tahlilleri sağlayıcısı olarak kendimizi konumlandıracağız”.” değerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye nazaran, Stellantis, 2025 yılına kadar elektrikliye geçiş ve yazılım geliştirmeye 30 milyar eurodan fazla yatırım yapmayı planlarken, gelirlere kıyasla toplam sermaye harcanması ve AR-GE harcanması açısından bölümden yüzde 30 daha verimli olmaya devam etmeyi hedefliyor. Pozisyonu hala inceleme sürecinde olan yeni tesis ile ilgili detaylar ve ayrıntılar ilerleyen süreçte paylaşılacak. Tesisin temelinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde atılması planlanıyor.

İki şirket içindeki elektrikli araç iştiraki, Stellantis (hemen sonrasında Fiat Chrysler Automobiles) tarafınca bölümün birinci elektrikli vanı Chrysler Pacifica Hybrid için lityum-iyon batarya ve denetim sistemlerini sağlamak üzere LG Energy Solution’ın (sonrasındasında LG Chem) seçildiği 2014 yılına kadar uzanıyor. Bu duyuru ile iki şirket, iştiraklerini daha da sağlamlaştırmaya ve birbirlerinin kuvvetli istikametlerinden yararlanmaya devam edecek.

ALINTIDIR