Letonya, sarhoş sürücülerden el konulan arabaları Ukrayna’ya gönderiyor

Tuncer

New member
Ukraynalılar, Amerikalılardan Patriot füze sistemleri, İngilizlerden eğitim ve Almanlardan Leopard 2 tankları taahhüdü dahil olmak üzere milyarlarca askeri yardım aldı. Şimdi Letonyalı sarhoş sürücülerden el konulan arabaları da alıyorlar.

Ukrayna’ya olan sadık desteği kısmen Rus saldırganlığından duyulan korkuyla beslenen eski Sovyet Baltık ülkesinin hükümeti, Ukrayna’ya Stinger karadan havaya füzeler de dahil olmak üzere önemli askeri ve diğer yardımları sağladı. Ancak yardım ulaştırmak veya sağlık çalışanlarını taşımak için kullanılabilecek arabalara el konulması taahhüdü, Ukrayna’nın Rus işgalini püskürtmesine yardımcı olmak için daha alışılmadık bir hareket.

Araçları Ukrayna’ya göndermek için hükümet tarafından görevlendirilen bir hayır kurumunu yöneten Reinis Poznaks, “Daha emin ellerde olacaklar” dedi.

Çarşamba günü, devlet mülkiyetinin kayıtlarını tutan Letonya Gelir İdaresi, Facebook’ta ülkenin karla kaplı kırsalında bir kamyona yüklenen arabaların bir görüntüsünü yayınladı ve “artık Letonya yollarında önceki sahipleri tarafından sürülmediğini” belirtti. ” olurdu – sarhoş sürücüler.”

Poznaks, ilk parti arabaların Cuma günü Ukrayna’ya doğru yola çıkacağını söyledi. Hükümetten yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna bağlı birimlere, Ukrayna’nın batısındaki Vinnytsia kentindeki bir hastaneye ve ülkenin doğusundaki Kupiansk’taki bir tıp derneğine nakledilecekleri bildirildi. Bay Poznaks, önümüzdeki hafta on beş kişinin daha gideceğini söyledi.

Almanya merkezli bir araştırma enstitüsü olan Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün yaptığı bir analize göre Letonya, Estonya’dan sonra gayri safi yurtiçi hasılasının en büyük bölümünü Ukrayna’ya yardım için harcıyor. Letonya, 1991’de bağımsızlığını kazanana kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı ve Ukrayna ile birçok dayanışma ifadesinin yanı sıra ülke, başkenti Riga’da Sovyet döneminden kalma bir anıtı da yıktı.

Letonya Maliye Bakanı Arvils Aseradens, “Ukrayna’ya desteğimizde birliğimizi bir kez daha gösterdik” dedi. Büyük ya da küçük herhangi bir destek bizi bu anlamsız savaşta zafere yaklaştırıyor” dedi.

Poznaks, kendisinin ve STK Agendum’un geçen yılki Rus işgalinden bu yana Ukrayna’ya bağışlanan veya satın alınan 1000’den fazla araba gönderdiğini söyledi. Letonyalılar için, yeni bir araba isterlerse eski arabalarını Ukrayna’ya vermenin neredeyse “yeni bir gelenek” haline geldiğini söyledi.

Poznaks, “Elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Ukrayna da bizi savunuyor. Rusya’nın büyük imparatorluğu yeniden kurma planında sıradaki biziz.”

Alkollü araç kullanma suçlarının azalmadığından endişe duyan Letonya, Kasım ayında kandaki alkol düzeyi yüzde 0,15’in üzerinde olan araç kullanmayı cezai bir suç haline getirdi ve mahkemenin onayıyla yetkililer sarhoş sürücülerin arabalarına el koymaya başladı. Hükümet, Ukrayna’ya gönderilen arabaların çoğunlukla daha eski ve yüksek kilometreli olduğunu ancak çalışır durumda olduğunu söyledi. Şimdiye kadar yaklaşık 200 araca el konuldu.

Poznaks, grubunun “Ukrayna’nın ulaşıma ihtiyacı olduğu için sorun olmadığı için” kötü durumda olmayan arabaları seçtiğini söyledi. Ama çok süslü olmak zorunda değiller.

“Ukrayna’da Tesla’lara veya yeni Mercedes’e ihtiyacınız yok” dedi.