Moğolistanlı kalp hastası Türkiye’de hayata döndü

sable

New member
GAZİOSMANPAŞA, İSTANBUL (DHA) – Koroner arter hastalığı niçiniyle hayati tehlikesi bulunan 56 yaşındaki Moğol hasta Dugersuren Davaanyam, İstanbul‘da 7 kişilik takım tarafınca gerçekleştirilen 5 saatlik eş vakitli iki ameliyat kararında sıhhatine kavuştu.

Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri ile Moğolistan’da hastaneye başvuran Dugersuren Davaanyam’a koroner anjiyografide oldukcalu koroner arter (kalbin kan dolanımını sağlayan atardamar) hastalığı teşhisi kondu. Hastaya baypas ameliyatı önerildi. Ülkesinde bu ameliyatı olmak istemeyen Davaanyam, Türkiye‘ye gelerek olduğu operasyonlarla hayata tutundu.

Ülkesi Moğolistan’dan Türkiye’ye gelerek tedavisi için İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne başvuran Davaanyam’a operasyon öncesi yapılan kalp ultrasonunda, kalbinin kasılma performansının yüzde 25’e düştüğü ve kalbinin sol tarafında bulunan mitral kapağın ileri derecede kan kaçırdığı (işlevini hiç yapamadığı) tespit edildi. Bunun üzerine, hastaya koroner baypas ameliyatı ile eşzamanlı mitral kapak replasmanı süreci (kalp kapağının değiştirilmesi) planlandı.

BİREBİR ANDA İKİ AMELİYAT YAPILDI

Ameliyatları gerçekleştiren grubun başkanı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, “Hastamız birinci geldiğinde kalbinin kanı pompalama gücü hayli düşüktü. Sağlıklı bir bireyde yüzde 60 olması gereken kalp kası performansı, yüzde 25’e kadar düşmüştü” dedi.

OPERASYON 5 SAAT SÜRDÜ

Operasyonun yaklaşık 5 saat sürdüğünü tabir eden Prof. Dr. Erdoğan, “İki kalp cerrahı, iki kalp cerrahi ameliyat hemşiresi, bir perfüzyonist, bir anestezi uzmanı ve bir anestezi teknisyeni ameliyata katıldı. Açık cerrahi ameliyat tekniği ile kalp akciğer makinası kullanılarak koroner baypas ameliyatı ve mitral kapak değişimi (replasmanı) yapıldı” diye konuştu.

ŞİKAYETLERİ KAYBOLDU

Ameliyat öncesi göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma şikayetleri olan Davaanyam, “Ameliyattan daha sonra artık kendimi daha uygun hissediyorum. Şu anda ameliyat olamadan evvel yaşadığım külfetleri hayatıyorum. Şikayetlerim büsbütün kayboldu ve artık yorulmadan rahat bir biçimde yürüyebiliyorum” dedi.

KENDİ ÜLKESİNDE AMELİYAT OLMADI

Moğalistan’da gittiği hastanede ameliyat olması gerektiğini duyduğu vakit endişelendiğini söz eden Dugersuren Davaanyam, “Kendi ülkemde ameliyat olmak istemeyerek Türkiye’yi tercih ettim. Türkiye’de sıhhat kesiminin güzel durumda olduğunu ve düzgün hastaneler olduğunu olduğunu öğrendim. Akabinde İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne başvurdum. Ameliyat sürecimin riskli olduğunu biliyordum lakin Prof. Dr. Mustafa Erdoğan Bilge ve grubuna güvendim. Ameliyattan sağ çıkacağımı düşünerek ameliyat olmaya karar verdim. Ameliyatım başarılı geçti ve kendimi artık sağlıklı hissediyorum. Hekimlerime ve hastane çalışanlarına dayanaklarından dolayı teşekkür ederim” diyerek kelamlarını noktaladı.

Demirören Haber Ajansı – Son Dakika Haberleri