Narsist neden iyilik yapar ?

Emirhan

New member
Narsist Neden İyilik Yapar? Efsane ve Gerçek Arasında

Hadi, bir düşünün: Karşınıza bir narsist çıktı. Şimdi ne olur? Belki ego şişmiş, belki de her fırsatta "benimle fotoğraf çektirebilir misiniz?" diyecek kadar kendini seven biri. Ama durun, bir dakika! Belki o narsist size bir iyilik yapıyor. İnanılmaz, değil mi? Bir narsist iyilik mi yapar? Cidden? Hadi gelin, bu gizemli durumu eğlenceli bir şekilde çözmeye çalışalım.

Narsistlerin İyilik Yapmasının "Karmaşık" Sebepleri

Narsistler aslında nadiren “gönüllü” iyilik yaparlar. Kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak hareket ederler, çünkü onlar için her şey bir şekilde kendi etraflarında döner. Ama bu demek değil ki iyilik yapmazlar. Aslında, narsistler bazı stratejik hamlelerle oldukça iyi şeyler yapabiliyorlar. Fakat, bunlar genellikle ego pompalamak, onay almak ya da başka bir şekilde kendi çıkarlarına hizmet etmek için yapılıyor.

Stratejik Zeka: Erkek Narsistler ve İyiliğin “İçsel” Amaçları

Bir erkek narsist, iyilik yapmak için önce plan yapar. Evet, doğru duydunuz: İyilik yapmanın bir strateji olduğunu bir erkek narsistin zihninden geçirdiği anı hayal edin. Şöyle bir düşünün: Bir erkek narsist, size çok hoş bir iyilik yaptı – belki zor bir işte size yardımcı oldu ya da size hediye almayı teklif etti. İlk bakışta “Ne kadar nazik!” diye düşünebilirsiniz. Ama o aslında "beni takdir et, dikkat et ve belki de biraz ilgi göster" diye düşünüyordur.

Bu tür iyiliklerin ardında gizli bir ego ihtiyacı yatar. O, yaptığını gösterirken size, çevresine ve diğer insanlara “Bak, ben ne kadar mükemmelim ve ne kadar yardımseverim” mesajı verir. Yani, bir erkek narsistin iyilik yapmasının altında aslında bir tür “benim gibi biriyle vakit geçirmek bir ayrıcalık” düşüncesi yatmaktadır. Kendi değerini artırma ve sosyal çevresinde üstün bir pozisyon kazanma amacı güderler. Stratejik hareket etmekten çekinmezler.

Empatik Bir Bakış: Kadın Narsistler ve İyiliği “İnsanlıkla” İlişkilendirmek

Kadın narsistler söz konusu olduğunda, iyilik yapmak biraz daha "farklı" bir oyun alanına geçiyor. Kadınlar, toplumsal roller ve beklentiler nedeniyle bazen iyilik yapmayı daha doğal bir davranış olarak benimseyebilir. Ancak, burada önemli bir nokta var: Kadın narsistlerin yaptığı iyilikler, genellikle başkalarıyla ilişkilerini güçlendirmek, dikkat çekmek ve onlardan duygusal onay almak amacı taşır. Burada iyilik yapmak, ilişkiler kurma, başkalarını etkileme ve kendini daha değerli hissetme amacına hizmet eder.

Bir kadın narsist, çok sevimli bir şekilde size yardım edebilir ve size “Senin için gerçekten çok şey yaptım, değil mi?” diye sorabilir. Buradaki amaç, sadece başkalarına yardım etmek değil, aynı zamanda ilişkileri derinleştirerek kendi değerini artırmaktır. “İyi bir insan” imajı yaratmak, narsist kadınların bazen en iyi kullandığı stratejilerden biridir. Çünkü başkalarına yardım ettiklerinde, karşılarındaki kişilerin takdirini kazanacaklarını ve onlardan daha fazla ilgi göreceklerini bilirler.

Güçlü İlişkiler Kurmak İçin İyilik Yapmak

İyilik yapmak, narsistlerin sosyal statülerini ve etkilerini pekiştirmelerine olanak tanır. Özellikle kadın narsistler için, çevrelerinde güçlü, onları takdir eden ve değer veren ilişkiler kurmak oldukça önemlidir. Bu tür ilişkiler, narsistin öz-değerini güçlendiren ve güvenini artıran bir yapı taşına dönüşür. Toplumdaki en önemli kaynaklardan biri olan insanlar, narsistler için potansiyel birer "yalnızca takdir edilme kaynağı" olarak görülür.

Narsistlerin İyilikleri: Alttan Alta Gömülü Çıkarlar

Tabii ki, bir narsist hiçbir şey yapmaz – özellikle de iyilik – tamamen özverili bir şekilde. Çoğu zaman, iyiliklerinin arkasında gizli çıkarlar vardır. Bu çıkarlar, genellikle başkalarının kendilerine olan sevgisini, onayını ve takdirini elde etme amacını taşır. Eğer bir narsist size yardım ediyorsa, bu büyük ihtimalle onun için "işe yarayan" bir iyiliktir. Ancak, narsistin gözünden bakıldığında bu, tamamen mantıklı bir stratejidir. “İyi insan” izlenimi yaratmak, başkalarına yardım etme fırsatı sunar ve bu da onların karşısındaki kişilere "güçlü" bir izlenim bırakmalarını sağlar.

Bir narsist, "gizli" ve dolaylı bir şekilde insanlara yardım eder, ama buna karşılık genellikle bir tür takdir, minnettarlık ya da gelecek vaat eden bir ilişki bekler. Bu durumda, iyilik karşılıklı bir değişim haline gelir. İyiliği yapan kişi aslında, gelecekte kendi çıkarlarını göz önünde bulundurarak adım atıyor.

Sonuçta: Narsist İyiliği Yaparsa Ne Olur?

Kısacası, narsistlerin yaptığı iyilikler bir anda “büyüleyici” olabilir, ama onları biraz daha dikkatli incelediğinizde genellikle bir çıkar amacı taşıdıklarını fark edebilirsiniz. Erkek narsistler stratejik olarak iyilik yapar; kadın narsistler ise ilişki kurma ve sosyal statü elde etme amacını güder. Fakat her durumda, bu iyiliklerin ortak bir temeli vardır: kendini göstermek ve başkalarından ödüller almak.

Sizce, narsistlerin iyilik yapması, toplumdaki sosyal dinamikleri nasıl etkiler? Narsistlerin bu tür stratejik iyiliklerinin farkında olmak, bizleri nasıl daha dikkatli hale getirir? Belki de bir narsistin iyiliği, beklenmedik şekilde bizim için faydalı olabilir. Ne dersiniz?