Organları karşıt yerde olan hastadan böbrek nakli yapıldı

sable

New member
DİYARBAKIR (İHA) – Organları aykırı yerde olan hastadan böbrek nakli yapıldı

Eşine böbreğini verirken 25 binde bir görülen durumunu öğrendi

DİYARBAKIR – Şırnak‘ın İdil ilçesinde yaşayan Sait Çin, böbrekleri iflas etmek üzereyken eşi Saliha Çin Diyarbakır‘da böbrek bağışı yapmak istedi. Analizleri yapılan Çin’in 25 bin beşerde bir görülen Situs İnversus Totalis olduğu ortaya çıktı.

İdil ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki Sait Çin, böbrekleri iflas etmeye başlayınca donör aramaya başladı. Kadavra bulamayan Çin, eşi Saliha Çin’in böbreklerini nakil yapılmasını istedi. Hastanın uyumluluğu için Diyarbakır Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzmanı Transplantasyon Cerrahı Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Ay tarafınca yapılan analiz ve incelemeler kararı Saliha Çin’in Situs İnversus Totalis, (Organlarının ayna görünümü) olduğu ortaya çıktı. Yapılan tetkikler kararı naklin uygun olduğu belirlenerek çiftin, böbrek nakli yapıldı.

“Türkiye’de yılda 3 bin böbrek nakli yapılıyor”

Muvaffakiyetle sonuçlanan nakilde, çifttin sıhhatine kavuşmaya başladığını söyleyen Doç. Dr. Ay, Türkiye’de bir birinci vakit içinderda Situs İnversus Totalis olan bir bireyden nakil yapıldığını söylemiş oldu. Doç. Dr. Ay, “Saliha Hanım’dan Sait Bey’e böbrek nakli gerçekleştirdik. Hazırlık süreci olumlu geçti, organların uyumlu olduğunu görür görmez nakil sonucu aldık. Ancak hayli az bir durumla karşılaştık. Donörümüzde, Situs İnversus Totalis dediğimiz 25 binde bir görülen az bir durum vardı. Hastanın tüm organlarının yerlerinin tam aksisi ayna imgesi olması, biraz anatomik karışıklığa sebep olabilecek bir durumdu. Hastanın sağ böbreğini aldık, naklimizi yaptık ve en kısa müddette taburcu olmasını planlıyoruz. Her şey yolunda gözüküyor. Türkiye’de yılda 3 bin böbrek nakli yapılıyor. Muhtemelen Türkiye’de tahminen de bir birincidir. Hastanemizde esasen tüm böbrek nakli ameliyatları, bilhassa donörler, laparoskopik yapılmakta” dedi.

“Dört ortasında 40’ın üzerinde organ nakli gerçekleşti”

Hastanın ameliyattan daha sonra 6’ıncı saatte yürütmeye ve Orallarını açmaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Ay, “Bir daha sonraki günde büsbütün olağan hayatına dönebilecek. Ekseriyetle bizim açımızda ikinci günden daha sonra taburcu olabilecek seviyeye geliyor. Çağrım tabi ki evvela kadavradan nakil önceliğimiz. Biz, hiç bir vakit canlıdan nakil yapmak önceliğimiz değildir. Lakin Türkiye kurallarında ne yazık ki bunu başaramıyoruz, kadavradan organ bağışı hayli düşük seviyede. Bunun tabi ki artması en büyük dileğimiz, umarım Saliha bayanın hiç gereksinimi olmaz. Lakin olacaksa da Diyarbakır Gazi Yaşargil bilhassa bölgemiz için büyük hizmet sunmakta. Bu 4 aylık süreçte covid daha sonrası 40’ın üzerinde böbrek nakli gerçekleştirdik. Şu an muvaffakiyet oranımız yüzde 100 civarında. Umarım daha yeterli koşullarda bölgemize hizmet etmeye devam ederiz” diye konuştu.

“Ameliyatımız epey hoş ve başarılı geçti”

Alıcı olan Sait Çin, ameliyatının muvaffakiyetle geçtiğini söz ederek, “Daha evvel burada tedaviye geliyorduk, yavaş yavaş denetimlerimi yapıyordum. Baktım organlarım iflas etmeye başlıyordu. Nurettin Bey’le tanıştık, ‘Organ nakli yapalım, eşinle böbrekleriniz oluyor’ dedi. Analizlerimiz alındı, bir iki hafta burada yatışlarımız yapıldıktan daha sonra ameliyatımızı olduk. Allah’a şükür 4 günde pek bir ıstırabımız olmadı. Çok hoş ve başarılı geçti ameliyatımız. Çok teşekkür ediyoruz, fazlaca uygunuz Allah’a fazlaca şükür, inşallah daha da uygun olacağız” biçiminde konuştu.

“Organlarımın karşıt olduğunu bu hastanede öğrendim”

36 yaşındaki Saliha Çin, daha evvel hastanelerde gördüğü tedavilerde teşhisin konulmadığını ve birinci sefer Diyarbakır’da organlarımın zıt olduğunu öğrendiğini aktardı. Çin, “Nurettin Beyefendi beni yönlendirdi. Biz, nakli gerçekleştirmek için analizlere başvurduk, Sinema çekilince ‘organların ters’ dediler. Kurul toplantısı yaptılar, sorun yok dediler ve ameliyatı gerçekleştirdiler. Nurettin Bey’e fazlaca teşekkür ediyoruz. İnşallah herkes bağışçı olur, Aileler, sıkıntı durumlara düşmezler. Şu anda biz bir aile iki bireydik, tek çocuğum var. Mecburen eşimi yaşatmaya çalıştım, zira buradan çıkmıyordu. Herkese sesleniyorum, lütfen organlarınızı bağışlayın” tabirlerinde bulundu.

İhlas Haber Ajansı / Murat Başal – Son Dakika Haberleri