Perşembe Brifingi – Haberler

Tuncer

New member
Küresel iklim anlaşması

İki hafta süren hararetli tartışmaların ardından yaklaşık 200 ülkeden diplomatlar, Dubai’deki BM iklim zirvesinde açıkça “fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması” çağrısında bulunan kapsamlı bir anlaşma üzerinde anlaştılar.

Anlaşma, ülkelerin yüzyılın ortasına kadar atmosfere karbondioksit salmayı bırakmalarını, 2030 yılına kadar dünya çapında kurulu yenilenebilir enerji miktarını üç katına çıkarmalarını ve bir sera gazı olan metan emisyonlarını azaltmalarını talep ediyor.

Bilgi almak için COP28 zirvesini takip etmek üzere Dubai’de bulunan meslektaşımız Lisa Friedman’a ulaştık.

Bu iklim zirvesinde farklı olan neydi?

– Lisa:
Petrol devletinde konferans düzenlemek hiçbir zaman kolay olmayacaktı. Ancak şu anda bu COP’lerin 12’sini ele almış biri olarak bunun çok anlayışlı olduğunu düşünüyorum. Çevremizde her gün petrol ganimetleriyle karşılaşıyorduk.

Aynı zamanda, küçük ada liderleri ile BAE ve Suudilere kendi lükslerinin ada uluslarının varlığının pahasına olduğunu söyleyen diğerleri arasında çok keskin bir zıtlık var. Benim için zirvenin yeri, Birleşmiş Milletler’in uzlaştırması gereken farklı ülkelerin tüm ihtiyaçlarını gerçekten vurguluyor.

Anlaşma nasıl ortaya çıktı?

Avrupalı liderler ve iklimle bağlantılı aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ulusların çoğu, fosil yakıtların tamamen “aşamalı olarak durdurulması” çağrısında bulunan dil için baskı yaptı. Ancak bu, Suudi Arabistan başta olmak üzere büyük petrol üreticilerinin direnişiyle karşılandı. Sonunda orta yolu buldular.

Ülkeler anlaşmaya nasıl bakıyor?

Bu durum bazılarını, özellikle de ada liderlerini derinden tatminsiz bıraktı. Aslında pek çok ada lideri, konferansa başkanlık eden Emirlik petrol yöneticisi Sultan Al Jaber’in, kararın fikir birliğiyle kabul edildiğini ilan ederek karara varmasından önce değişiklik teklif etme veya endişelerini dile getirme fırsatlarının bile olmadığını söyledi.

Aynı zamanda, hükümetlerin bu odadaki filin adını, yakılması gezegensel ısınmanın ana nedeni olan fosil yakıtlar olarak adlandırmaya istekli olması için yıllık iklim değişikliği konferanslarından 28’inin geçmesi gerekmiş olması dikkate değerdir.

Nihai anlaşmadan çıkardığınız ana sonuç nedir?

Karar bir uzlaşmaydı ve bu şekilde görülmelidir. Ama bu önemli. Birçok dünya lideri bunun fosil yakıt çağının sona erdiğine dair sinyal gönderdiğini söyledi, ki bundan sadece beş yıl önce bu bedenin bunu yapacağını hayal bile edemezdim.

Netanyahu’nun Biden’la arası bozuldu

Analistler, savaş sonrası Gazze Şeridi’nin nasıl görünmesi gerektiği konusunda ABD ile yaşanan anlaşmazlığın, Başbakan Benjamin Netanyahu yönetimindeki İsrail hükümeti için riskler oluşturduğunu söylüyor; analistler, bunun ne kadar destek almayı umabileceğine ilişkin sorular da dahil olduğunu söylüyor. Ancak bu aynı zamanda Netanyahu’ya kendisini dış taleplere boyun eğmeyecek bir lider olarak sunarak ülke içindeki onay oranını artırma fırsatı da sunuyor.

Başkan Biden’ın desteğini kaybetme riskini işaret etmesinden bir gün sonra İsrailli yetkililer, uluslararası toplumun artan kınamalarının caydırılmayacaklarını belirtti. ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan’ın Netanyahu ile savaşı ve olası sonuçlarını tartışmak üzere bu hafta Kudüs’e gelmesi bekleniyor.

Analiz: İsrail’in eski ABD büyükelçisi Itamar Rabinovich, Netanyahu hakkında “Birkaç ay içinde olası bir seçim kampanyasını düşünüyor” dedi. “Bu onun platformu olacak: ‘Ben Biden’a karşı durabilecek ve bir Filistin devletini önleyebilecek liderim.'”

İlgili: Gazze’de halen Hamas’ın elinde bulunan sekiz Amerikalının aileleri Biden’la ilk yüz yüze görüşmeyi dün gerçekleştirdi.

Ukrayna’yı yeni bir aciliyet sarıyor

Karşı saldırının başarısız olması ve erzak ve desteğinin azalmasıyla birlikte, bir zamanlar feci bir işgalin sonuçlarıyla karşı karşıya kalan Moskova, uzun süren bir savaşa dayanma yeteneğini kutlarken, Ukrayna kendisini çok önemli bir anda buluyor.

Rusya’nın saldırıları ve enerji kıtlığıyla dolu sert bir kışa hazırlanırken Ukrayna’nın artık savunmacı bir duruş sergilemesi gerekiyor. Onun ana destekçisi olan ABD, Gazze’deki savaşla giderek daha fazla meşgul olmaya başlıyor ve uzun süredir Ukrayna’yı eleştiren Donald Trump’ın olası göreve dönüşü ufukta görünüyor.

GÜNCEL HABERLER

Dünya çapında

Biyografi yazarı Philip Norman, George Harrison’ın bir “paradoks” olduğunu yazıyor: “eşi benzeri görülmemiş, gülünç, boğucu derecede ünlü ve aynı zamanda küçümsenen, gözden kaçırılan ve tanınmak için mücadele eden bir adam.”

Norman’ın yeni kitabı George Harrison: The Reluctant Beatle bu çelişkileri araştırıyor. Süreci ve konusu hakkında Times’a konuştu.

SPOR HABERLERİ

“Yaşlanmayı reddediyorum”: 81 yaşındaki koşucu Maros Mosehla, Güney Afrika’da yerel bir efsane haline geldi.

Dünyanın en seksi futbolcusu: Askerlikten Vogue’un kapak yıldızına.

Andrea Stella: McLaren’ın Formula 1’deki dönüşü için beklenmeyen katalizör.

SANAT VE FİKİRLER
Yeni bir gözetim çağı mı?

The Times’ın Tech Fix köşe yazarı Brian Chen, son iki haftayı gizlice yoldan geçenlerin fotoğraflarını ve videolarını çekerek geçirdi. “Kamerayı saklamadım” diye yazıyor, “ama taktım ve kimse fark etmedi.”

Brian, gözlük üreticisi ile eski adıyla Facebook olarak bilinen şirket arasındaki işbirliğinin sonucu olan, yakın zamanda piyasaya sürülen 300 dolarlık Ray-Ban Meta gözlüklerini test etti. Bilgi işlem teknolojisini ekranlardan yüzümüze kaydırmaya yönelik daha geniş bir hedefin parçası olan yüksek teknolojili gözlükler, fotoğraf ve video çekmek için bir kameranın yanı sıra bir dizi hoparlör ve mikrofon da içeriyor.

Ancak Brian onları haftalarca “neredeyse hiç durmadan” taktıktan sonra onları çıkarabildiği için rahatladı. Nedeni hakkında daha fazlasını okuyun.

ÖNERİLER