Polonya mahkemesi, insan hakları aktivistini hap sağlayarak kürtaja yardım ve yataklık etmekten suçlu buldu

Tuncer

New member
Polonya’da 16 yıldır kürtaj hakları için kampanya yürüten Bayan Wydrzynska, geçen yaz The Times’a verdiği bir röportajda, hapları değil, yalnızca kürtaj ilaçlarının nasıl satın alınacağı ve kullanılacağı konusunda talimat vermeye her zaman dikkat ettiğini söyledi.

Ancak Şubat 2020’de röportajda, kürtaj isteyen Anna adında bir kadından sıkıntılı bir mesaj aldığını söyledi. diyen kadının çağrısı mahkeme duydu Kötü niyetli bir ilişki içinde olmak, Bayan Wydrzynskas’ın kendi travmatik anılarını geri getirdi. şiddetli bir ilişki ve kürtaj. Bunun onu daha önce hiç yapmadığı bir şeyi yapmaya sevk ettiğini söyledi – kadına bir paket hap yollamak.

Wydrzynska Salı günkü kapanış konuşmasında “Anna’ya benim gibi şiddete maruz kaldığını öğrendiğim için hap gönderdim” dedi ve gözyaşlarını zor tuttu.

Kadının partneri, iki kadın arasındaki mesajları okudu, mahkemeyi dinledi ve Bayan Wydrzynska’yı polise ihbar etti. “Pazara götürme izni olmadan ilaç bulundurmak” ve “kürtaja yardım etmek” ile suçlandı. Varşova’daki mahkeme, Bayan Wydrzynska’yı bir kürtaj ilacı olan misoprostol hapları göndererek kürtaja katkıda bulunmaktan suçlu buldu ve sekiz ay boyunca ayda 30 saat toplum hizmetine mahkûm etti.

Duruşmada sivil taraf olarak kayıtlı bir Polonya Katolik yasal örgütü ve kürtaj karşıtı grup olan Ordo Iuris, Bayan Wydrzynska’nın hapse atılmasını talep etmişti, ancak yasal olarak buna hakkı yoktu.

Grubun bir temsilcisi olan Magdalena Majkowska Salı günü mahkemeye, Bayan Wydrzynska’nın mahkumiyetinin “Polonya’da doğmamış çocukların yaşam hakkına gerçek saygıya yönelik önemli bir adım olarak görülmesi gerektiğini” söyledi.

Bayan Wydrzynska, mahkemenin kararının gerekçesinin kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.

“Ben masumum” dedi. “Yüksek sesle söylüyorum – devlet suçlu. Beni Anna, Pszczyna’dan Iza, Częstochowa’dan Agnieszka ve bu ülkedeki milyonlarca kadın yüzüstü bıraktı” diye ekledi, kürtaj reddedildikten sonra ölen kadınlara atıfta bulunarak.