Putty Ssh Bağlantısı Nasıl Yapılır ?

Perez

Global Mod
Global Mod
Putty SSH Bağlantısı Nasıl Yapılır?

SSH (Secure Shell), uzaktan ağ protokollerinden biridir ve bilgisayarlar arasında güvenli iletişim kurmak için kullanılır. Putty ise Windows işletim sistemleri için popüler bir SSH istemcisidir. Putty kullanarak SSH bağlantısı kurmak oldukça kolaydır ve adım adım nasıl yapılacağını anlatacağım.

1. Putty İndirme ve Kurulum

İlk adım olarak, Putty'yi bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmektedir. Putty'nin resmi web sitesinden (https://www.putty.org/) en son sürümü indirebilirsiniz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, indirdiğiniz dosyayı çalıştırarak kurulum sihirbazını takip edin.

2. Putty'yi Çalıştırma

Kurulum tamamlandıktan sonra, başlat menüsünden veya masaüstündeki kısayoldan Putty'yi çalıştırın. Putty'nin ana ekranı açılacaktır.

3. SSH Bağlantısı İçin Bilgileri Girme

Putty'yi başlattıktan sonra, "Host Name (or IP address)" alanına bağlanmak istediğiniz sunucunun IP adresini veya alan adını girin. Ardından, "Port" alanına SSH bağlantısı için varsayılan olarak kullanılan port olan 22'yi girin.

4. Bağlantı Ayarlarını Yapma

Sol taraftaki menüdeki "Connection" sekmesine tıklayarak bağlantı ayarlarınızı yapabilirsiniz. Örneğin, "Data" altında kullanıcı adınızı girmeniz gerekebilir. "SSH" altında ise kimlik doğrulama yöntemini seçebilirsiniz, genellikle şifre tabanlı kimlik doğrulama kullanılır.

5. Bağlantıyı Kaydetme (Opsiyonel)

Eğer sık sık aynı sunucuya bağlanmanız gerekiyorsa, bağlantı ayarlarınızı kaydedebilirsiniz. "Session" altında, "Saved Sessions" alanına bir isim girerek "Save" düğmesine tıklayın. Bu sayede bir sonraki bağlantıda ayarları tekrar girmek zorunda kalmazsınız.

6. Bağlantıyı Kurma

Tüm ayarları yaptıktan sonra, "Open" düğmesine tıklayarak SSH bağlantısını kurabilirsiniz. Bağlantı kurulduğunda, sunucunun güvenlik sertifikasını doğrulayıp onayladıktan sonra, kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek sunucuya erişebilirsiniz.

Benzer Sorular ve Cevapları

Q: Putty ile SSH bağlantısı kurarken "Connection refused" hatası alıyorum. Ne yapmalıyım?

A: "Connection refused" hatası, sunucunun SSH bağlantılarına izin vermediğini veya SSH servisinin çalışmadığını gösterir. Bu durumda, sunucunun SSH servisinin çalıştığından ve doğru portun (genellikle 22) kullanıldığından emin olun. Ayrıca, güvenlik duvarı veya ağ konfigürasyonu gibi faktörlerin SSH bağlantısını engellemiyor olması gerekmektedir.

Q: Putty ile bağlanırken "Host key verification failed" hatası alıyorum. Bu hatayı nasıl çözebilirim?

A: "Host key verification failed" hatası, sunucunun kimlik doğrulama anahtarının doğrulanamadığını gösterir. Bu genellikle sunucunun güvenlik sertifikasının değiştiği veya bilgisayarınızda bir güvenlik sorunu olduğu anlamına gelir. Bu hatayı çözmek için, sunucunun yeni güvenlik sertifikasını kabul etmeniz gerekebilir veya bilgisayarınızın güvenliğini kontrol etmeniz gerekebilir.

Q: Putty ile SSH bağlantısını nasıl otomatikleştirebilirim?

A: SSH bağlantısını otomatikleştirmek için, public/private anahtar tabanlı kimlik doğrulama kullanabilirsiniz. Bu yöntemde, sunucuya erişim için bir public anahtar oluşturup, bu anahtarı sunucuya ekleyerek Putty'de private anahtarınızı belirtmeniz gerekmektedir. Bu sayede her bağlantıda kullanıcı adı ve şifre girmenize gerek kalmaz.

SSH bağlantısı kurmak, bilgisayarlar arasında güvenli iletişim kurmanın temel bir yoludur. Putty gibi araçlar, bu bağlantıyı kurmayı kolaylaştırır ve güvenliği sağlar. Yukarıdaki adımları takip ederek, Putty kullanarak SSH bağlantısı kurabilir ve sunucularınıza erişim sağlayabilirsiniz.