Salı Brifingi – Haberler

Tuncer

New member
ABD’nin itidal çağrısıyla birlikte Gazze’de ölü sayısı artıyor

İsrail’in Gazze Şeridi’ni bombalamaya başlamasından yaklaşık bir ay sonra, bölgenin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı 10.000’den fazla kişinin öldüğünü ve 25.000’den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Rakamlar bağımsız olarak doğrulanamadı ancak bir Pentagon sözcüsü şunları söyledi: “Sayıların binlerle ifade edildiğini biliyoruz.”

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, askerlerinin Gazze Şehri’ni kestiğini ve Gazze Şeridi’ni fiilen ikiye böldüğünü, bunun da Hamas’ın bölgeyi kontrol etmesini zorlaştırdığını söyledi.

İsrail’in güneyinde 7 Ekim’de gerçekleştirdiği katliam nedeniyle Hamas’ı yok etme sözü veren İsrail, iletişim kesintisinin ardından telefon ve internet bağlantısının kademeli olarak yeniden sağlandığı Gazze’de bir gecede yaklaşık 450 hedefi vurduğunu söyledi.

Uluslararası baskı: Birleşmiş Milletler, birçok ülke ve yardım grubuyla birlikte İsrail’e Gazze Şeridi’ndeki sivillere yardım etmek için ateşkes veya “insani duraklama” çağrısında bulundu, ancak İsrailli yetkililer Başkan Biden da dahil olmak üzere bu çağrılara direndi. Biden’ın hem Ukrayna hem de İsrail’deki nüfuzunun sınırlarına ilişkin analizimizi okuyun.

Antony Blinken: ABD Dışişleri Bakanı Ortadoğu gezisini dün Ankara’da sonlandırdı. Biden yönetiminin Gazze’ye insani yardım akışını artırma ve çatışmanın yayılmasını engelleme çabalarının ilerleme kaydettiğini söyledi.

Gazze’de: Doktorlar ilaç, su, yiyecek ve yakıt sıkıntısı nedeniyle operasyonları anestezisiz yaptıklarını söylüyor.

Donald Trump tavır alıyor

Bundan bir yıl sonra ABD başkanlık seçimlerini kazanmanın başlıca adaylarından biri olan Donald Trump, Manhattan’daki sivil dolandırıcılık davasında ifade veriyordu. Dağınık bir açıklama yapan eski başkan, kendisini suçlayanlara sert sert çıkıştı, iddialarını reddetti ancak davanın altında yatan bazı davranışlara kendisinin de dahil olduğunu kabul etti.

Trump, New York Başsavcısı Letitia James’e “siyasi hack” diyerek saldırdı, duruşmayı “çok adaletsiz” olarak nitelendirdi ve davayı denetleyen Yargıç Arthur Engoron’u duruşma öncesinde dolandırıcılık yaptığına karar verdiği için azarladı. Gülümseyen hakimi işaret ederek, “Bana dolandırıcı dedi ve benim hakkımda hiçbir şey bilmiyor” dedi.

Trump, James tarafından bankaları ve sigorta şirketlerini dolandırmak için net varlığını şişirmekle suçlanıyor ve kendisi de bankalara sunulan mali tabloların derlenmesine yardım ettiğini itiraf ediyor. Davanın sonucuna karar verecek olan yargıç, James’in ekibinin sorularını doğrudan yanıtlamaması nedeniyle Trump’ı defalarca uyardı.

Odessa’ya Rus saldırıları

Yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’nın Odessa kentine füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırdığını, beş kişinin yaralandığını ve bir sanat müzesine zarar verdiğini söyledi. Başka bir aksilik olarak Ukrayna, Cuma günü düzenlenen Ukrayna madalya töreninde Rus saldırısında ölenlerin sayısını açıkladı ve saldırıda 19 askerini kaybettiğini söyledi.

Bu Fiona. En az iki yıl boyunca bir İskoç uçurumunun dibinde tek başına çürümüş, giderek yünlü hale gelmiş ve geçimini çimenlerle sürdürmüştü. Oraya nasıl geldiği tam olarak belli değildi; belki de düşmeden önce annesinden ayrılmıştı ya da tepeden aşağı inip bir daha yukarı çıkamayacak şekilde aşağıya inmişti.

Cumartesi günü Britanya’nın en yalnız koyunu olarak adlandırılan hayvan kurtarıldı ve bir çiftlikte hayata döndürüldü. Ancak bazı hayvan hakları aktivistleri yeni evleri konusunda endişeli.

SPOR HABERLERİ

Borussia Dortmund’un Footbonaut’unda: Gelecek nesli eğiten pas makinesi.

Önemli bir kavşakta: Luis Rubiales’ten sonra İspanyol futbolunu ne bekliyor?

Geleceğe ve geçmişe bir bakış

James Webb Uzay Teleskobu yıldız gözlemi tarihinde önemli bir adımdır ve bize uzak galaksilerin ve yakındaki komşuların ayrıntılı portrelerini verir. Gözlemlerinden bazıları, Büyük Patlama hakkında bildiğimizi sandığımız şeyler de dahil olmak üzere, güneş sisteminin zaman çizelgesine ilişkin anlayışımıza meydan okudu ve evrene dair görüşümüzü sonsuza dek değiştirdi.

Teleskop aynı zamanda geçmişe bakmamıza da olanak tanıyor: Bazı durumlarda ışık, Webb’in aynasına ulaşmadan önce uzayda 40 milyon yıl yol kat ediyor, bu da onu 40 milyon yıl önceki haliyle gördüğümüz anlamına geliyor.