“Sanki körüm”: İngiltere’de bir otelde sığınmacı bekliyorum

Tuncer

New member
Muhammed Al Muhandes, her sabah İngiltere’nin Leeds kentindeki bir otelde gününü nasıl geçireceğini merak ederek uyanıyor.

Onlarca sığınmacıyla birlikte her sabah aynı kahvaltıyı yapıyor, sonra odasına dönüyor ya da yakındaki bir parkta yürüyüşe çıkıyor. Her hafta aldığı 9,58 £ veya 11,90 $, şehir merkezine gidiş-dönüş otobüs yolculuğuna (4,50 £) ve bir fincan kahveye zar zor yetiyor. Sığınmacıların Büyük Britanya’da çalışmasına izin verilmiyor.

Makine mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahip olan 53 yaşındaki Bay Al Muhandes, ücretsiz dersler alarak ve yerel bir doğa rezervinde vakit geçirerek meşgul olmaya çalışıyor, ancak davasıyla ilgili bir karar için yaklaşık beş aydır bekliyor. Kendi ülkesi Yemen’deki çatışmadan kurtulduğu için son derece minnettar olsa da büyük bir belirsizlik var.

Bay Al Muhandes, “Sanki bir şeyi bekliyorum ve ne zaman geleceğini bilmiyorum” dedi. “Sanki körmüşüm gibi.”

Bazıları için bu belirsizlik yıllarca sürebilir; Birleşik Krallık göçmenlik sistemindeki köklü sorunlar nedeniyle daha da kötüleşen bir bekleme süresi.

Çarşamba günü, Muhafazakar hükümetin sığınmacıları Ruanda’ya göndermeye yönelik amiral gemisi politikası, ülkenin en yüksek mahkemesinin bunu yasa dışı ilan etmesiyle kargaşaya sürüklendi. Başbakan Rishi Sunak mahkemeyi geçersiz kılmanın bir yolunu bulacağına dair söz vermesine rağmen, eleştirmenler bu politikanın dikkatleri en acil sorundan uzaklaştırdığını söyledi: Muhafazakarlar döneminde bu yıl Mart 2018’de yaklaşık 22.000’den 140.000’e yükselen çözülmemiş sığınma davalarının devasa bir birikimi.

Yaklaşık 50.000 kişi, devletin kiraladığı otellerde -bazen 350’ye kadar- kalıyor ve bunun maliyeti günde 8 milyon £. Toplamda, iltica sisteminin vergi mükelleflerine maliyeti geçen yıl neredeyse 3,97 milyar pound veya yaklaşık 4,8 milyar dolar oldu; bu, resmi rakamlara göre bir önceki yıla göre neredeyse iki kat fazla.

Göç uzmanları, sistemdeki temel kusurlar giderilmedikçe maliyetlerin artacağı konusunda uyarıyor.

İngiliz düşünce kuruluşu Hükümet Enstitüsü’nden göç uzmanı Rhys Clyne, “Ruanda politikası sorunsuz bir şekilde uygulansa bile, daha büyük sığınma sorununa yalnızca kısmi bir yanıt olacaktır” dedi. “Hükümetin çözmesi gereken çok daha önemli sorunlar var”

İngiltere, diğer şeylerin yanı sıra çatışma ve iklim değişikliğinin neden olduğu artan göçle mücadelede yalnız değil. Ancak 13 yıldır iktidarda olan Muhafazakarlar, tartışmayı Manş Denizi’ni geçen küçük teknelerin sayısındaki artışa odakladı. Bay Sunak defalarca “tekneleri durduracağına” söz verdi ve eski içişleri bakanı Suella Braverman bunu “işgal” olarak nitelendirdi.

Geçen yıl tekneyle gelenler sığınma başvurularının yarısından azını oluşturuyordu. Oxford’daki Göç Gözlemevi’nden kıdemli araştırmacı Peter Walsh, gelenlerdeki artışın “hikayenin yalnızca bir parçası” olduğunu söyledi. “Bence bunun en büyük kısmı muhtemelen karar alma sürecinin uygulamalara ayak uyduramamasıdır.”

Bir yandan katipler eskisinden çok daha az sayıda sığınma başvurusunu işleme alıyor. 2015’ten 2016’ya kadar her katip yılda yaklaşık 100 karar verdi. 2021’den 2022’ye kadar yılda 24 karar alınıyordu. Bay Walsh, bu düşüşün deneyimsiz karar alıcıları en üstte bırakan yüksek personel değişimi, düşük moral ve politika değişikliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Son zamanlarda hükümet, biriken iş yükünün giderilmesine yardımcı olmak için 1.000’den fazla yeni vaka çalışanı işe aldı sözde eski birikimi azaltmadaki başarısını duyurdu – Haziran 2022’den önce yapılan başvurular olarak tanımlanır. İşte o zaman yeni ve daha katı göç yasaları yürürlüğe girdi; bu da “yasadışı” yollardan gelen kişilerin sığınma taleplerinin Birleşik Krallık’ta hiçbir zaman dikkate alınmayacağı anlamına geliyordu. Şimdi bu yeni vakalar artıyor.

Walsh, “Hükümetin artık emrinde daha fazla sayıda sığınma karar vericisi var” dedi ve “daha fazla düzenleme ve ek eğitime yatırım yaparsa, birikmiş iş yükünün daralmaya başlayabileceği tamamen makul” dedi.

Artan maliyetler nedeniyle eleştirilere maruz kalan hükümet, geçen ay 50 otelin artık sığınmacı kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Britanya Göçmenlik Bakanı Robert Jenrick, bunun mümkün olduğunu çünkü “yasadışı göçü engellemeye yönelik çalışmalarımızın gerçek bir etki yarattığını, küçük tekne geçişlerinin sayısının bu yıl şu ana kadar yüzde 20’den fazla düştüğünü” söyledi.

BBC’nin bilgi talebi yoluyla elde edilen veriler, yüzlerce otelin faaliyette kalacağını öne sürdü. Aylardır hükümet, insanları Bibby Stockholm gibi eski askeri kışlalara ve mavnalara yerleştirme sözü verdi, ancak orada yaşayan insan sayısı hâlâ az.

Bu arada, ağustos ayında 136.944’e ulaşan ve toplum içinde ya da ailesiyle birlikte yaşayan insanları da içeren toplam birikimdeki her sayı, bir yanıt bekleyen kişilerden oluşuyor.

Bay Al Muhandes’in yaşadığı Leeds, Mülteci Konseyi’ne göre Britanya’nın en fazla sığınmacının bulunduğu kuzey bölgelerinden biri. Küçük bir tekneyle değil, Temmuz ayında Londra’nın Heathrow Havalimanı’na inen bir uçakla geldi.

2014’te başlayan çatışmaya atıfta bulunarak, “Yemen’deki iç savaş boyunca sıcak bir noktada yaşadım” dedi. On yıldan fazla bir süre üst düzey bir hükümet görevinde çalıştı, ancak eğitim için yurtdışındayken bir arkadaşı, hayatına yönelik tehditler nedeniyle onu geri dönmemesi konusunda uyardı. İngiltere’ye uçtu ve hemen sığınma talebinde bulundu. Hala Yemen’de bulunan eşi ve çocukları için sürekli endişeleniyor.

Sudanlı Ali, Bay Al Muhandes ile aynı otelde yaşıyor ve ikisi arkadaş oldu. Her ikisi de çalışamamanın ve izolasyon duygusunun zor olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz baharda iç savaş patlak verdiğinde eşi ve çocuklarıyla birlikte Hartum’daki evinden Mısır’a kaçan 52 yaşındaki Ali, sonunda ailesiyle yeniden bir araya gelme umuduyla İngiltere’ye kaçtı ve sığınma talebinde bulundu.

Ali, “Bazen geceleri uyuyamıyorum çünkü düşüncelerim ülkem ve ailemle birlikte” dedi ve bunun davasını etkileyeceğinden korktuğu için yalnızca adının kullanılmasını istedi.

Otelin sakinlerine yakın zamanda, hükümetin otel kullanımını kısıtlamaya yönelik önlemlerinden biri olarak, önümüzdeki haftalarda birer oda arkadaşı alacakları söylendi. Sığınmacılara pratik destek sağlayan Mülteci Eğitimi Eğitim Danışma Servisi (RETAS) gibi Leeds’teki hayır kurumları, siyasi değişimlere ayak uydurmanın zor olduğunu söylüyor.

RETAS’ın gönüllü hizmet müdürü Yasir Mohamed, “Çok şey değişti, açıkçası daha iyiye doğru değil” dedi. “Daha da kötüye gidiyor ve bunu görüyoruz.”

Beş yıl önce Eritre’den Birleşik Krallık’a gelen Bay Mohamed de dahil olmak üzere personel ve gönüllülerin çoğunluğu sistemi deneyimledi ve Birleşik Krallık’ta sığınma hakkı aldı. Hayır kurumu entegrasyonu desteklemek için eğitim, istihdam desteği ve diğer programlar sağlar.

Geçtiğimiz sabah, Irak, Eritre ve İran’dan gelen sığınmacılar RETAS ofisindeki bir sınıfta oturup öğretmenleri Alison Suckley’i dinlediler.

Bayan Suckley, “Leeds’te yaşıyorum” dedi ve her kelimeyi yavaşça söyledi ve sınıf onu tekrarladı. Öğrencilere sevdikleri ve sevmedikleri şeyleri tarif etmek için bir dizi alıştırma yaptırırken bir kadın şunları söyledi: “Ekmeği severim.” Etrafındaki insanlar onaylayarak başlarını salladılar ve odada kahkahalar patladı.