Son dakika haber | Kaza kararı yürüme yetisini kaybeden Kırgız bayan, Bursa’da bir daha ayağa kalktı

sable

New member
Kazakistan’da 2018’de geçirdiği trafik kazasının akabinde yürüme yetisini kaybeden 50 yaşındaki Kırgız bayan, tedavi için geldiği Bursa‘da bir daha ayağa kalktı.

Bubucemal Zhumashova’ya hastanede fizyoterapist denetimli kuvvetlendirici idmanlar ve robotik yürüme aygıtı dayanaklı programlar uygulandı.

Tedavisi şubattan bu yana devam eden Zhumashova, AA muhabirine, yine ayağa kalkıp yürümeye başladığı için büyük memnunluk duyduğunu belirterek, tabiplerine ve sıhhat çalışanına teşekkür etti.

Romatem Bursa Hastanesi Başhekimi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır da 2018’de geçirdiği kaza niçiniyle Zhumashova’nın omurgasının en altında kırık meydana geldiğini, buna bağlı olarak omuriliğinde hasar geliştiğini ve bacaklarının güçsüzleştiğini söylemiş oldu.

Yürüyememe, oturamama ve bilhassa faydalanmanın olduğu düzeyden aşağı bölgede hissizlik yakınmaları olan hastanın ülkesinde ivedilikle ameliyata alındığını aktaran Küçükçakır, “Ameliyattan daha sonra maalesef 2,5 yıl fazlaca faal bir fizyoterapi sürecine katılamamış. daha sonrasında bir arayış içine girmişler ve bacaklarda kuvvetsizlik, yürüyememe yakınmalarıyla hastanemize geldiler.” dedi.

Öncelikle oturabilmesini sağladılar

Küçükçakır, birinci muayenede, tekrar ameliyat gerektirecek bir durum olmadığını, hastanın kapsamlı rehabilitasyon sürecine gereksinim duyduğunu belirlediklerini anlattı.

Omurilikteki hasarın hayli ileri düzeyde olduğunu belirten Küçükçakır, şöyleki devam etti:

“Hem birebir fizyoterapist denetimli antrenmanlar tıpkı vakitte robotik tedavilerden faydalandırmak maksatlı bir program oluşturduk. Hastanın oturma istikrarı yoktu, yatak içi basamaktaydı. Yaptığımız istikrar ve uyum çalışmaları, gövde ve bacak kasları kuvvetlendirici idmanlarla oturmasını sağladık. daha sonraki gayemiz hastayı ayağa kaldırmaktı. Ayağa kaldırmak için kesinlikle uzun bacak yürüme aygıtına muhtaçlığımız vardı zira kasları fazlaca kuvvetsizdi. Aygıtlarını planladık ve aygıtlarla, walker (yürüteç) takviyesiyle hastamızı ayağa kaldırmayı başardık. Bunda hem lokomat dediğimiz yürüme robotunun birebir vakitte birebir uygulanan fizyoterapist denetimli kuvvetlendirici antrenmanların epey tesiri oldu.”

Dr. Nurten Küçükçakır, uzun bacak yürüme aygıtı tedavisinin yaklaşık bir ay sürdüğünü, akabinde kısa yürüme aygıtıyla Zhumashova’yı ayağa kaldırdıklarını bildirdi.

Hastasıyla ortalarında geçen diyaloğu aktaran Küçükçakır, “İlk geldiği gün bana söylemiş olduği en kıymetli şey, ‘Ben artık ayağa kalkmak istiyorum. Burada beni ayağa kaldırabilecek misiniz? Yürütebilecek misiniz?’ oldu. Çok büyük bir heyecan ve umutla gelmişti ve evet biz hastamızı ayağa kaldırdık, yürütmeyi başardık. Onun için bu kadar kıymetli, ömrünü etkileyecek bir müddetçte fazlaca büyük bir rol aldığımız için fazlaca memnunuz.” diye konuştu.

Küçükçakır, yürüme uzaklığını biraz daha uzatmak ve yürüme kalitesini artırmak için tedaviye devam ettiklerini kelamlarına ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Elif Hasret Çelikler