Son dakika haberi: Acil Sıhhat grupları, hayatla vefat içindeki ince çizgide vakit içinde yarışıyor

sable

New member
GAZİANTEP (İHA) – Acil Sıhhat takımları, ömürle vefat içindeki ince çizgide vakit içinde yarışıyor

Vakte karşı yarışan acil sıhhat takımlarını temelsiz olaylar yavaşlatıyor

ATT Ayşe Kartal :

“Ambulansa değil bir hayata yol veriyorlar”

GAZİANTEP – Gaziantep’te hayat kurtarmak canla başla çalışan 112 Acil Sıhhat takımları, ömür ile vefat içindeki ince çizgide saniyelerle yarışarak hasta ve yaralı vatandaşların yardımına koşuyor. Temelsiz ve acil olmayan hadiselerin kendilerini yavaşlattığını söyleyen gruplar, vatandaşların trafikte ambulansa, dolasıyla da yaşama yol vermelerini istedi.

Gaziantep’te, korona virüs salgınıyla çabada en ön safta yer alan 112 Acil Sıhhat takımları, hayat kurtarmak için adeta saniyelerle yarışıyor. Kentin çeşitli bölgelerindeki 58 noktada vazifeye hazır bekleyen gruplar, 112 Komuta Denetim Merkezi’ne gelen davetlerin akabinde dakikalar içerisinde hadiseye ulaşıyor. Her gün fazlaca sayıda kişinin ömrüne dokunan gruplar, acil olayları en kısa müddette hastaneye yetiştirmek için adeta canla başla çalışıyor.

vakit içinde yarış ortasında çalışan kahraman sağlıkçılar, yaşadıkları en büyük zorluğun ise temelsiz ihbarlar ile trafikte ambulansa yol verilmemesi olduğunu anlattı. Ambulansların temelsiz ve acil olmayan olaylarla uğraştığı için geç kalabildiğini söyleyen ATT Ayşe Kartal, “Aslında bize değil bir hayata, ömre, evlada, eşe, anneye yol veriyorlar. Beşerler o denli düşünsünler” dedi.

Kartal: “Mesleğimiz fazlaca kutsal”

Mesleğinin küçüklükten beri hayali olduğunu aktaran Acil Tıp Teknisyeni Ayşe Kartal, hayatının 15 yılını ambulanslarda geçirdi. İşini epey severek yaptığını belirten Kartal, “Mesleğimiz aslında epeyce kutsal. Zira birilerinin hayatına dokunuyorsunuz. Yani birinin eşini, evladını kurtarıyorsunuz. Birfazlaca hayata dokunuyorsunuz. Ben de anneyim ve bir çocuğum var. Bir annenin havale geçiren çocuğunu alıp yeniden onu yeterli ettiğimiz vakit annenin gözündeki sevinci görmek beni epey keyifli ediyor. örneğin bir asıya gitmiştim. Eşi erken müdahale ederek onu ipten almış lakin hasta nöbetler geçiriyordu. Biz onun nöbetini durdurup oksijen vererek rahatlamasını sağladık. Bir hafta daha sonra o kişiyi ayakta gördüm ve fazlaca keyifli oldum” sözlerini kullandı.

“Bize değil bir hayata yol veriyorlar”

Akay: “Yol vermediğiniz ambulansta sizin yakınınız olabilir”

Ambulans sürücüsü Ahmet Akay ise hastaneye en kısa müddette gitmeleri gerektiğini vurguladı. Kendilerini en çok zorlayan şeyin trafik yoğunluğu olduğunu aktaran Akay, “Yollar dar, trafik de ağır olunca işimiz daha epeyce zorlaşıyor. Elimizden geldiği kadar yolu açmaya çalışıyoruz. Bir insanın hayatını kurtarınca epey seviniyoruz. Bir hayata daha dokunduğumuzu düşünüyoruz. Bu durumu sözlerle pek lisana getiremiyorum. kimi vakit şoförlerin yol vermediği ambulansta onların da yakınları olabilir. Ambulansa bunu düşünerek yol vermeleri gerekiyor” halinde konuştu.

Aydın : “Bu mesleği yaptığım için hayli mutluyum”

Mesleklerindeki en kıymetli kuralın sakinlik olduğunu lisana getiren Paramedik Ahmet Aydın da hem hastaya birebir vakitte hasta yakınlarına gerekli takviyesi vermeleri gerektiğini paylaştı. Sakin olmamaları durumunda o an hiç kimsenin sakin olmayacağını aktaran Aydın, “Gittiğimiz yerde de güler yüzle karşılaşmıyoruz. Hasta ve hasta yakınlarının en güç vaktine denk geliyorsunuz. Kendimizi hasta yakınlarının yerine koyarak çalışıyoruz. İnsanların hayatına dokunmak epey hoş bir his. Bayramın birinci günü bir hadiseye gitmiştik. Kasabın ortasında bir kişi kalp krizi geçiriyordu. Hastayı müdahalenin akabinde hastaneye götürdük. çabucak sonrasında birebir hastayla kasapta bir daha denk geldik. Orada hasta bizi görür görmez ‘Dükkanı bile götürseniz, canım size fedadır’ dedi. Çok memnun olduk. bu biçimde hoş bir mesleği yaptığım için epeyce mutluyum” diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı / Said Vakkas Yağcı – Son Dakika Haberleri