Tedavi edilmeyen uyku apnesi öbür hastalıkları da tetikleyebiliyor

sable

New member
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, uyku apnesinin damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması üzere bir fazlaca hastalığa taban hazırladığını, tedavi edilmediğinde ise erken ölümlere ve sakatlıklara yol açabildiğini belirtti.

KTÜ Farabi Hastanesi’nden yapılan açıklamaya bakılırsa, hastanenin Uyku Ünitesine başvuran Ömer Uzun’a (53), ağır uyku apnesi tanısı konularak tedavisine başlandı.

Tedavisi için iki gece hastanede müşahede altına alınan Uzun, tetkikleri yapıldıktan daha sonra taburcu edildi ve tedavi sürecine başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzun, hastanede yattığı ikinci gecenin, hayatındaki en memnun anlarından biri olduğunu anlatarak, “senelerdır şikayetlerim vardı lakin 5 yıldır dayanılmaz bir hal almıştı. Geceleri fazlaca fazla horladığımdan dolayı sabahları kalktığımda boğazım hayli ağrıyordu. Her gece 4-5 defa boğularak yataktan fırlıyordum. Eşim bir epey sefer, ‘Ölüyorsun kalk hastaneye gidelim.’ diyordu. Gündüzler, gecelerin verdiği gerilim ve yorgunlukla ıstırap ortasında geçerdi. Tabiri yerindeyse geceden gündüze, gündüzden geceye, yorgunluktan yorgunluğa koşuyordum.” tabirlerini kullandı.

Uzun, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“İkinci gece o kadar düzgün uyudum ki sabah güya öbür bir dünyada uyandım. Dünyayı daha hoş görmeye başladım. Kış mevsiminden bahara geçiş üzere hissettim. O gün, akşama kadar çalıştım, ayakta durdum ancak hiç yorulmadım. Geceye kadar çok memnundum. Lakin kendi konutumda aygıt olmadan uyuyunca her şey bitti. Yorgunluk, bitkinlik bir daha başladı. Bu süreçte, tedavi olacağıma olan umudum ve hekimime olan itimadım beni motive etti. Tedavi sürecim çabucak hemen bitmedi lakin artık her gecem Uyku Ünitesinde uyuduğum o harika uykunun hayali ile devam ediyor ve sabahları daha keyifli uyanıyorum.”

“Horlayarak uyuyan insanların, hoş ve kaliteli uyuduğu sanılıyor fakat maalesef o denli değil”

KTÜ Farabi Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanlarından Prof. Dr. Yılmaz Bülbül de uyku apnesi teşhisi konan Ömer Uzun için planlanan tedavi sürecinin devam edeceğini bildirdi.

Uyku apnesi olan hastaların tedavilerinin kritik ehemmiyete sahip olduğunu ve kesinlikle tedavi edilmeleri gerektiğini vurgulayan Bülbül, şu değerlendirmede bulundu:

“Halk içinde, ‘horul horul ne de hoş uyuyor’ diye bir telaffuz var. Horlayarak uyuyan insanların hoş ve kaliteli uyuduğu sanılıyor fakat maalesef o denli değil. Gece kaliteli uyku uyumayan bu beşerler, gündüz mesaide ya da okulda uyuyor. Sürücüler ise direksiyon başında uyuyup trafik kazası yapıyor, marangoz elini testereye kaptırıyor kısacası hem kendi hayatını tıpkı vakitte oburlarının hayatını riske ediyorlar.”

Uyku apnesi hastalığında lisan ve yumuşak damağın uyku sırasında geriye hakikat kayarak teneffüs yolunun daralmasına yahut büsbütün tıkanmasına niye olduğuna dikkati çeken Bülbül, şunları kaydetti:

“Bu da apne sırasında kan oksijen seviyesinin yineen kritik seviyelere düşmesine yol açmaktadır. Bu durum bir hayli sorunu da birlikteinde getirmektedir. Damar sertliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve beyin kanaması üzere bir fazlaca hastalığa taban hazırlamaktadır. Tedavi edilmediğinde ise erken ölümlere ve sakatlıklara yol açabilmektedir.”

AA / Gazi Nogay – Son Dakika Haberleri