Teneffüs derdi çeken bebek, “dil itici” aparatla hayata tutundu

sable

New member
İstanbul’da yaşayan Yavuz çiftinin birinci çocuğu olan ve “Pierre Robin Sendromu” niçiniyle lisan kökü geride doğan 1 aylık Metehan bebek, Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘ndeki müdahaleyle teneffüs aygıtına bağımlılıktan kurtuldu.

Anne Çiğdem Yavuz, hamileliğinin 20. haftasında yaptırdığı ayrıntılı ultrason çekiminde bebeğinin alt çenesinin gelişmenini tamamlamadığını, damakta yarıkların olduğunu ve Pierre Robin Sendromlu olarak dünyaya gelme ihtimali olduğunu öğrendi.

Bu hastalığın cerrahi metot kullanmadan tedavisinin Türkiye’de ender olarak yapıldığını, bu merkezlerden birinin Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde olduğunu öğrenen Yavuz çifti, doğumdan evvel hekimlerle irtibata geçti.

Alt çene kısmı tamamlanmadan, lisan kökü geride ve damağında yarıklarla dünyaya gelen Metehan bebek, ambulansla Uşak’a getirildi.

Aygıta bağlanarak nefes alabilen ve ağızdan beslenmesi yapılamayan Metehan bebek için Diş Tabibi Serap Titiz tarafınca lisan itici aparat (preepiglottik buton plağı) hazırlandı.

Bebeğin ağzına yerleştirilen aparat yardımıyla aygıta bağlanmadan nefes alabilen bebek biberonla beslenmeye başladı.

Baba Mecit Yavuz, AA muhabirine, yapılan müdahaleyle çocuğunun yaşama bağlandığını belirterek, “Bebeğimiz soluk alamıyor ve beslenemiyordu. Bu düzeldi. Doğduğundan bu yana birinci kere biberonla besledim, fazlaca duygulandım, gözyaşlarıma hakim olamadım. Onu birinci kere olağan bir biçimde soluk alırken gördüğümde hayli keyifli oldum. Bizim için tanım edilemez hisler. Bu süreç epey ağırdı. Bebeğimin düzgüne gittiğini görmek açıkçası bize moral ve motivasyon oldu.” dedi.

Anne Çiğdem Yavuz ise çocuklarının rahat bir biçimde nefes alıp vermesinin memnunluk verici bir his olduğunu söylemiş oldu.

Diş Tabibi Serap Titiz ise Pierre Robin Sendromu belirtilerinin tedavisinde uyguladıkları prosedürün hayli yaygın olmadığını söz etti.

Bebekten ölçü aldıktan daha sonra lisanı önde konumlandıracak bir aparat tasarladıklarını aktaran Titiz, şu ayrıntıları verdi:

“Metehan epeyce kuvvetli bir bebek. Aparatı yaptıktan daha sonra ne vakit memeyi emecek diye bekliyorduk. Biberonu kaptıktan daha sonra bırakmadı ve bu hepimiz için bayram oldu. Dünyalar önünüze gelse onun verdiği memnunlukla kıyaslanamaz. Bir bebeğin hayatına dokunmanın verdiği memnunluk hiç bir şeyle ölçülemez. Bir şeyin tedavisi var ise bunun yaygınlaşması gerekir. Hedefimiz tüm Türkiye’de bu sendromla doğan çocukları tedavi etmek. Daha geniş kitlelere ismimizi duyurmak istiyoruz. Bu alanla ilgilenen doktor sayısı çok az. Başka tedavi halleri ise daha fazlaca cerrahi süreç gerektiriyor. Bunun için hastaların birçoğu yurt dışına gitmek zorunda kalıyor ya da cerrahi müdahale yaptırmak zorunda kalıyor.”

Hastanenin Yenidoğan Ağır Bakım Sorumlu Tabibi Bora Baysal da gibisi rahatsızlıklarla ilgili hastane bünyesinde bir merkezi kurma basamağında olduklarını söz etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Çalık