Türkiye’de deprem: BM yardım sorumlusu etkilenen bölgeleri ziyaret ediyor

Tuncer

New member
Birleşmiş Milletler insani yardım şefi Cuma günü erken saatlerde söyledi Yolu üzerinde Türkiye ve Suriye’nin bu hafta başlarında şiddetli bir depremin vurduğu bölgelerini ziyaret etmek için saatler sonra ölü sayısı 20.000’in üzerine çıktı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, resmi Martin Griffiths’in hafta sonu Suriye’de Halep ve Şam’ı, Türkiye’de ise Gaziantep’i ziyaret edeceğini söyledi.

Guterres Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, “Daha fazla yardım yolda, ancak çok daha fazlasına ihtiyaç var.”

Yetkililer, günün erken saatlerinde Pazartesi günkü 7,8 büyüklüğündeki depremin, İstanbul’dan yaklaşık 96 kilometre uzakta meydana gelen ve yaklaşık 17.000 kişinin ölümüne neden olan 1999 depremini geride bıraktığını söyledi. Pazartesi günkü deprem şu anda Türkiye’de 1939’dan beri en ölümcül ve on yıllardır dünya çapında en ölümcül depremlerden biri.

Türkiye Perşembe günü depremden etkilenen on ilde üç aylık olağanüstü hal ilan etti. En çok etkilenen alanların çoğunda zeminde kaotik bir atmosfer var.

Türkiye ve Suriye’de ölümcül deprem

6 Şubat’ta Türkiye’nin Gaziantep kentinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, yüzyılın en ölümcül doğal afetlerinden biri haline geldi.

Eski mahallesi tamamen çökmüş olan Antakya şehri tampon tampona, insanlar ısınmaya çalışırken hava şenlik ateşlerinden çıkan dumanla buruk, ambulanslar ve erzak taşıyan kamyonlar durmadan geliyor. Binlerce insan bir futbol stadyumunun gölgesinde beyaz çadırlara saklandı.

Yardım kuruluşları, bir doğal afetten sonraki ilk 72 saatin hayatta kalanları bulmak için kritik olduğunu söylüyor. Japonya’daki Tokyo Metropolitan Hiroo Hastanesi’nde afet risk yönetimi uzmanı olan Yasushi Nakajima, Türkiye ve Suriye’de halihazırda olduğu gibi, bu fırsat penceresi geçtiğinde, tıbbi yükün genellikle afet bölgelerinden tıbbi tesislere kaydığını söyledi.

“Öte yandan, felaketin başlangıcından bu yana afete müdahale eden tıbbi tesisler, personel yorgunluğu, ikmal sıkıntısı ve yakıt ve su dahil olmak üzere tedarik kesintileri gibi büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak” dedi. nakajima

Normal bir sağlık sistemiyle kurtarılabilecek hayat, ellerinden kum kayıyormuşçasına kaybediliyor” dedi.

Yıllarca süren iç savaş nedeniyle milyonlarca kişinin yerinden edildiği Suriye, konu yardım almaya geldiğinde kendi insani sorunlarıyla karşı karşıya.

Şimdiye kadar birkaç atılım oldu. Barınak malzemeleri ve diğer yardım malzemelerini taşıyan altı insani yardım kamyonu Perşembe günü Suriye’nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki bölgeye girerek depremden bu yana bölgeye ilk önemli yardım sevkiyatını yaptı. Uluslararası Göç Örgütü, konvoydaki eşyaların en az 5 bin kişinin ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Ancak Suriye, depremden bu yana Türkiye’den çok daha az yardım aldı; kısmen, Perşembe günü kullanılan Bab al-Hawa olarak bilinen sınır kapısının, Birleşmiş Milletler yardımının Suriye’nin kuzeybatısındaki muhalefet kontrolündeki bölgeye yönlendirildiği tek kapı olması nedeniyle. ulaşabilir.

Guterres, Suriye’ye yardım ulaştırmanın önündeki en büyük engelin erişim olduğunu söyledi.

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, BM’nin Suriye’ye yaptığı yardımı genişletmek için Güvenlik Konseyi’nden yetki isteyeceğini belirterek, BM’nin Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere Kuzeybatı’ya ulaştırılan insani yardımı artırmak için Suriye hükümetiyle müzakere ettiğini de sözlerine ekledi.

Suriye hükümeti, ABD’nin ülkeye yönelik yaptırımlarının depremin neden olduğu insani felaketi şiddetlendirdiğini söyledi. Bu yaptırımlar insani yardım amaçlı değildir.

Perşembe günü, ABD Dışişleri Bakanlığı, politikanın insani yardım çabalarını engellemeyeceği konusunda ısrar ederek Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırmayı reddettiğini iki katına çıkardı. Ayrıca, Başkan Beşar Esad’ın otoriter hükümetine yardımın ulaştırılması için daha fazla sınır kapısı açma çağrısını yineledi.