Türkiye’deki depremde hayatını kaybeden Suriyeli mülteciler evlerine getirildi

Tuncer

New member
Ceset torbalarına veya aile battaniyelerine sarılı olarak bir minibüsün arkasına geldiler. Türkiye-Suriye sınırında kendilerini dondurucu soğukta bekleyen akrabaları için isimleri kağıtlara karalandı.

Pazartesi günkü depremi takip eden günlerde Suriye’nin kuzeybatısına hiçbir insani yardım ulaşmadı. Sadece kurbanların cesetleri.

Salı günü, Türkiye’deki bir iç savaş sırasında Türkiye’de güvenli bir şekilde yaşamak için hava saldırılarından kaçan ve binaları yıkan 85 Suriyeli mültecinin cesetleri, yeni evlerinin enkazından sürüklenerek Türkiye ile iki ülke arasındaki Bab al-Hawa sınır kapısından geri döndü. Çarşamba günü devamı geldi.

Bab al-Hawa’nın medya ofisi başkanı Mazen Alloush Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Şu anda sadece Türkiye’de ölen insanlarımızın cenazelerini kendi ülkelerinde gömülmek üzere kabul ediyoruz.”

Geçiş, uluslararası yardım malzemelerinin Suriye’ye taşınması için Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan tek geçiştir. Salı günü, deprem nedeniyle her iki taraftaki yollar da hasar gördüğünden, geçidin çalışıp çalışmadığına dair karışık raporlar olmasına rağmen, diğer yardım grupları tarafından da kuzeybatı Suriye’nin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerinde ezici insani ihtiyaçları karşılamak için kullanılıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Çarşamba günü Şam’da yaptığı açıklamada, sınır kapısına giden yolların açık olduğunu ve önümüzdeki saatlerde Türkiye’den Suriye’ye ilk yardım konvoyunun beklendiğini söyledi. Pazartesi günkü depremin ardından çevredeki yollar hasar gördüğü ve Türkiye’deki yardım grupları da depremden etkilendiği için Türkiye’den Suriye’ye insani yardım ulaşamadı.

Salı akşamı Suriye sınırındaki Sarmada kasabasında yaşayan Ahmad Yousef, kuzeninin 13 yaşındaki kızının cenazesini almak için teyzesiyle birlikte sınır kapısında bekliyordu. Cesedi o gün Türkiye’deki evinin enkazından çıkarılmıştı. Hem annesi hem de erkek kardeşi enkaz altındaydı.

Aile, bombardıman ve hava saldırılarının arttığı 2013 yılında Suriye’nin Hama vilayetindeki küçük köylerinden kaçtı. Şimdi, kaçtığı Suriye’yi büyük olasılıkla hatırlamamış olan kız geri döndü.

Yousef, “Ölenlerin geri gelmesini istiyoruz” dedi. Aileleriyle birlikte gömülmelerini istiyoruz” dedi.