Ukrayna Günlüğü: Cephedeki köylerde hayvanları geride bırakmak zor.

Tuncer

New member
Bu, Ukrayna’daki savaşın ortasındaki yaşamla ilgili ara sıra bir dizi hikayeden biridir.

OLEKSANDRO-SHULTYNE, Ukrayna — Bombardıman gece başladı. Roket yağıyordu. Bir sokakta, her ev patladı, tuğlaları ve molozları saçtı.

Şafak vakti, köyde konuşlanmış sağlık görevlileri bir bodrumdan çıkıp insan kurbanları aradılar. Bunun yerine, şarapnelle yaralanmış bir ineğe liderlik eden, görünüşte zarar görmemiş dört yaşlı köylü gördüler. Sağlık ekipleri hayvanı tedavi etmeye karar verdi.

Ukrayna ordusunda bir muharebe doktoru olan Volodymyr, “İnsan dozlarına alışkınız ve ne kadar ağrı kesici enjekte edeceğimizi bilmiyorduk, ancak kabaca anladık” dedi. askeri kurallar Ondan sonra bulabildiğimiz şarapnelleri çıkardık ve yaraları tedavi ettik” dedi.

Kat hizmetleri Ukrayna’da yaygındır. Sakinlerinin çoğunun savaş nedeniyle kaçtığı cephedeki köylerde, geride kalanlar genellikle bunu yaptı, süt ineklerini geride bırakmak istemediler, hayvanlar o kadar değerliydi ki, çoğu zaman neredeyse aile üyeleri olarak görülüyorlardı.

İnekler dini kutlamaların bir parçasıdır. Sütünüz geçim kaynağınızdır. Ziyaretçiler, ailesi ona isim vermemiş bir Ukrayna köyünde inek bulmakta zorlanacaktı. Ukrayna’nın gastronomi kültürü üzerine bağımsız bir proje olan Yizhakultura’nın kurucusu Olena Braichenko, hayvanın 90 yıl önce Joseph Stalin’in yol açtığı kıtlık Holodomor’un perili anılarının olduğu bir ülkede özel bir anlamı olduğunu söyledi.

Bir ayrılık kalp kırıcı olabilir. Geçen Mayıs ayında Bakhmut yakınlarındaki bir köyden kaçan 53 yaşındaki Tetyana, arkasında üç inek bıraktı. “Neredeyse bir yıl oldu. Bazen bırakacağımı düşünüyorum ama sonra ineklerimi hatırlayıp ağlıyorum” dedi. Bu makale için röportaj yapılan diğer kişiler gibi o da güvenlik nedeniyle tam adının kullanılmamasını talep etti.

“Komşulara koştum ve ineklerimi almalarını istedim ama kimse onları istemedi” diye hatırlıyor. “Kasaplara koştum ve kendim yapamayacağım için boğazlarını kesmelerini istedim ama reddettiler.”

“Onları bağlı bıraktım,” diye ekledi. “Başkalarının bahçelerini mahvedecekleri için onları bırakamayacağımı biliyordum.” Köyü Vasiukivka hala Ruslar tarafından işgal edilmiş durumda ve Tetyana’nın hayvanlara ne olduğu hakkında hiçbir fikri yok.

Oleksandro-Shultyne’de yaralı ineği tedavi eden sağlık görevlileri ona Buryonka veya Brownie adını verdiler. Buryonka beyin sarsıntısı geçirdi ve çok sayıda şarapnel yarası aldı. İki gün boyunca güçlükle ayakta durabildi. Doktorlar onu antibiyotiklerle tedavi ettiler ve üçüncü gün nihayet ayağa kalktı.

O ve ahırları yanan diğer dört inek, sağlık görevlilerinin yaralı askerlere baktığı terk edilmiş bir evin bahçesine götürüldü. Şimdi inekler de onların bakımında. Bu, sığırlarının emin ellerde olduğunu bilen birkaç ailenin tahliyesine izin verdi.

Buryonka hala çok zayıf ama tekrar süt veriyor. Sahibi yakındaki bir köye kaçtı, ancak yine de Buryonka ve diğer dört ineği sağmak için geri döndü ve bir kısmını askerlere ve diğer bölge sakinlerine verirken bir kısmını kendine sakladı.

Buryonka’nın kurtarılmasına yardım eden komşulardan 71 yaşındaki Zina Richkova da bombardımanda ahırını kaybetti. Artık mutfağında onunla birlikte yaşayan üç tavuğu ve bir horozu var.

“Etraftalarsa, konuşacak birileri var,” dedi. “Onu öldürmek istemiyorum. Sabah horozun şarkı söylediğini duyarsam, hayattayım demektir.”