Vilayet Sıhhat Müdürü Memişoğlu: “Pozitif hadiseler yüzde ellinin üzerinde arttı, 4. dalga tehlikesi var”

sable

New member
Vilayet Sıhhat Müdürü Memişoğlu: “Pozitif olaylar yüzde ellinin üzerinde arttı, 4. dalga tehlikesi var”

“Hastaneye yatışlarda bir artış var”

İstanbul nüfusunun yüzde 65’ini aşıladık”

İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’ndan salgına ait değerli açıklamalar

İSTANBUL – İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, megakentte salgının seyrine yönelik açıklamalarda bulundu. Dördüncü dalga tehlikesi olduğunu belirten Memişoğlu, “Vaka manasında şu andaki süratle bu tehlike var lakin ağustos ayı hayli stratejik bir ay. Olumlu olaylarımız 2 hafta öncedenine bakılırsa yüzde ellinin üzerinde artmış durumda. Son bir hafta, on gündür epey fazlaca az da olsa hastaneye yatışlarda bir artış var. İnsanların aşıyı sahiplenmesini bekliyoruz” dedi.

Tüm dünyada Covid-19 ile çaba sürerken Türkiye’de salgına karşı toplumsal bağışıklığın sağlanması gayesiyle aşılama çalışmaları süratle devam ediyor. Yaz aylarıyla birlikte hadise sayılarında düşüş yaşanırken son günlerde Covid-19 müspet sayısı gün geçtikçe artıyor. Hadise sayılarındaki artış ve varyantlar salgında yeni bir dalga ihtimalini gündeme getirirken İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu megakentte salgının seyri ve yürütülen çalışmalara ait İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, salgında ağustos ayının fazlaca kıymetli olduğunu tabir ederken, İstanbul’da müspet hadise sayısının yüzde 50 oranında arttığına dikkat çekti. Memişoğlu, vatandaşları kurallara ahenk ve aşı olunması noktasında uyardı.

“Pozitif olaylarımız 2 hafta öncedenine nazaran yüzde ellinin üzerinde artmış durumda”

Megakentteki son duruma ait bilgi veren ve olumluluk oranındaki yükselişe dikkat çeken İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Dünyada da bu periyotta yükselmeler var, birebir biçimde Türkiye’de de var. Bunun yansıması İstanbul’da da birebir biçimde müspet hadiselerimiz 2 hafta öncedenine nazaran yüzde ellinin üzerinde artmış durumda. Toplumu aşıya davet ediyoruz ki günlük İstanbul’da ortalama 430 bin kapasite açıyoruz büyüklerimizin aşıya taleplerinden mutluyuz. Onlar, yüzde 88 bandında aşılanmış durumda. Genç kümenin da aşıya gelmesini bekliyoruz. Bilhassa 65 yaş üstü vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onlardan bir istirhamım daha olacak. O da 3. doz aşılarını lütfen bir an evvel olmalarını istiyoruz. Bu hala daha düşük oranda, onlar için epey kıymetli. İnsanların aşıyı sahiplenmesini bekliyoruz” dedi.

“İstanbul nüfusunun yüzde 65’ini aşıladık”

İstanbul’da aşılama oranlarına ait dataları paylaşan Memişoğlu, “Şu an için İstanbul nüfusunun yüzde 65’ini yaklaşık 7.5 milyonunu maksat nüfusumuzu tamamlamış durumdayız. İkinci doz tamamlananlar ise yüzde 41’e gelmiş durumda. İstanbul’da iki doz aşısı yapılan gaye nüfustaki insan sayımız yaklaşık 4, 5 milyonu geçmiş durumda. 3. dozu da yaklaşık 600-700 bin insanımıza yaptık. Haziran temmuz ağustosta biraz rahat olacağımızı öngörmüştük aslına bakarsanız, ağustos ayı herkes için epey kritik bir ay. Zira bu ağustos ayındaki ahengimiz ve aşı oranlarımız eylül ekimdeki salgındaki seyri epey etkileyecek. Bayramı bayram üzere yaşadık, insanlarımız biraz bunalmışlardı, biraz rahatladılar. Lakin ağustos ayında biraz uğraş göstererek biz eylül ekim ayını fazlaca rahat geçireceğimizi düşünüyorum” tabirlerini kullandı.

“17 ile 65 yaş ortası aşılama oranları hala daha yüzde 40 bandında”

olaylardaki yükselişin okulların açılmasına yönelik tesirini kıymetlendiren Memişoğlu, “Ben çocuklarımızın okullara gitmesi gerektiğini, bilhassa ilkokul çağındaki çocukların bir an evvel okullarına kavuşması gerektiğini düşünenlerdenim. Bizim aşılamayla o çocuklara bunu sağlayacağımızı öngörüyoruz. Olayların yükselmesinden epeyce, ağır bakıma yatan, ölen ve ya hastalanan insan sayısı hayli değerli. Komplo teorileriyle değil karşılığı olan bilgilerle hareket etmemiz lazım. Şu an için bu hususta hastanelerimize epey az da olsa yansımasının yanında, yük haline daha gelmiş değil. Bilhassa 17 ile 65 yaş ortası aşılama oranları hala daha yüzde 40 bandında bunu bizim en azından yüzde 80 bandına çıkarmamız lazım. Haziran’ın 15’ine kadar stabil bir seyir vardı. Son bir hafta, on gündür epeyce hayli az da olsa yatışlarda bir artış var ancak bu ağır ve ölen hastalara yansımış değil. Hem alt yapı hem aşı olarak elimizde her türlü imkan var, Beşerler yalnızca lütfen aşılarını olsunlar. Ben korkutarak değil, insanları eğiterek ve bilinçlendirerek, yasaklayarak değil insanları hakikaten bilgilendirerek bu işi yönetebileceğimize inanıyorum” sözlerine yer verdi.

“Aşılarımızı yaptırmazsak sahiden önemli oranda hastanelerimize yük bindiririz”

Megakentte 4. dalga tehlikesine ait konuşan Memişoğlu, “Vaka manasında şu andaki süratle bu tehlike var ancak tekrar söylüyorum; ağustos ayı hayli stratejik bir ay. Bu ayı âlâ değerlendirirsek bu dalgayı vefat, ağır bakım ve hastaneye yatarak hayli az ölçüde ziyanla atlatırız diye öngörüyoruz. Şayet biz bu ağustos ayını hem maske, aşılama birebir vakitte ara manasında güzel değerlendirirsek eylül ekim ayında devasa yükseklikte bir dalgayla karşılaşmayız. Kapalı alanlarda yemek alanlarında, düğün dernek, toplantı üzere alanlarda lütfen herkes maskesini kullanmaya devam etsin. Toplu taşımalarda her insanın maskesini bilhassa kullanmalarını, hijyenlerine dikkat etmelerini bilhassa istirham ediyorum. Bu sayısal yükseliş şayet aşı şayet olmazsak, toplumsal olarak ahenk göstermezsek, eylül ayında ıstırap yaşayabiliriz. Olumlu olaylardan hayli hastaneye yatışları engelleyecek biçimde hareket etmemiz de yarar var. Bunu sağlayacak temelinde aşı bu net, bu ikisini sağladığımız vakit ağustos ayında biz dördüncü dalgada olaylarımız yükselse de bunu bir grip hastalığına misal biçimde atlatırız ümidindeyiz. Aşılarımızı yaptırmazsak hakikaten önemli oranda hastanelerimize yük bindiririz” diye konuştu.

“Salgını daha şiddetli hale getirirsek kısıtlamalarla da engellemelerle karşılaşabiliriz”

Salgınla ilgili bilim insanlarından gelen zıt istikametteki açıklamalara ait konuşan ve yükselen olaylara karşı kısıtlama gelmesi ihtimalini kıymetlendiren Memişoğlu, “Biz bilim insanları fazlaca uç noktalarda tartışabiliriz ancak bunları kimi vakit kamuoyunun önünde tartışmak, detaylı ve derinlemesine bilgisi olmayan insanların spekülasyon yapmalarına sebep veriyor. Onun için bilim insanlarının epeyce hassasiyetle konuşması gerekiyor. Gerçek ispatlanmış bilgilerle konuşmamız lazım. Bilhassa bilim insanlarının tam olarak sorumluluğunu taşıma vakti olduğunu düşünüyorum. Kısıtlamalar ve ya bu çeşit önleyici faaliyetlerin hastalığın hadiselerin sayısına, seyrine bakılırsa olacaktır. Şu an için bu biçimde bir planlama olmadığını düşünüyorum lakin gelecek birkaç hafta bize ne gösterecek bu epeyce değerli. Buna bakılırsa hareket edilir, Bu salgını daha şiddetli hale getirirsek daima birlikte bunun karşılığında da kısıtlamalarla da, engellemelerle karşılaşabiliriz. Az ölçüde aşıya karşı olan vatandaşlarımızı da biz ikna edeceğiz” formunda konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Hasibe Karadağ