Yapay zeka teknolojisi kanserle çaba idaresindeki başarıyı artıracak

sable

New member
Yapay zeka teknolojisinin, sıhhat alanında kıymetli gelişmelere kapı aralayacağı ve kanser teşhis, tedavi ve takibinde standardizasyonu sağlaması niçiniyle hastalığın idaresinde başarıyı artıracağı öngörülüyor.

Son vakit içinderda şimdi her alanda tesiri hissedilen yapay zeka teknolojisinin yakın gelecekte sıhhat alanında da hizmeti süratli, verimli ve kaliteli hale getirmesi hedefleniyor.

Sıhhat profesyonelleri, hastalıklara ait her türlü data ile hastanın demografik ayrıntılarını barından yazılımlar yardımıyla, bilhassa kanserle çaba idaresinde muvaffakiyet bekliyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Lösemili Hastalar Sıhhat,Eğitim ve Medikal Araştırma Derneği (LÖSEMA) Kurucu Lideri ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, yapay zekanın tıpta epey farklı alanlarda kullanılabildiğini söylemiş oldu.

Devasa tıbbi dataların izlenmesinde analitik makine tahsilinin değerli bir yere sahip olduğunu belirten Altuntaş, bu türlü hasta geçmişi ile şimdiki alternatif tedavi ve takiplerin daha yeterli yapılabildiğini söz etti.

Prof. Dr. Altuntaş, yakın gelecekte, kanser tedavisinde de yapay zekanın kıymetli bir yere sahip olacağına işaret ederek kendi merkezlerinde hematolojik kanserlerin tedavilerinde yapay zeka uygulamasını devreye soktuklarını, bu türlü teşhis ve tedavide daha başarılı sonuçlar elde etmeyi amaçladıklarını bildirdi.

“Makine ne kadar farklı data görürse ona göre performans gösteriyor”

Hala bu süratle gelişen teknolojinin geliştirilmeye açık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş şöyleki devam etti:

“Bilgi geldikçe bunu yazılıma yüklemeniz ve bu türlü aralık katetmeniz gerekiyor. Zira datayı girerek makineye öğretebiliyorsunuz. Örneğin; kemik iliği, periferik kan örneği, radyolojik manzara, patolojik bulgu üzere ne kadar epey bilgi girerseniz, makine ne kadar farklı bilgi görürse ona nazaran performans gösteriyor ve sizi yönlendiriyor. Burada, hastaya verilecek ilaç dozunu söylemesinden tutun da hastanın kalp, böbrek, karaciğer ve çeşitli işlevlerine bakarak bir kanser idare şeması çıkarmasına kadar fazlaca farklı boyutta faydalanabiliyoruz.”

Kanser idaresinde yeni bir periyodun kapıları açılacak”

Altuntaş şunları kaydetti:

“Makine tahsiliyle teşhis, tedavi ve takip kriterlerinin standardize edilmesi ve insan faktörünün en aza indirilmesi amaçlanıyor. Biz de bu alanda hazır olmak ve bunu geliştirmek üzere çalışımalar yapıyoruz. Örneğin teşhiste, tedavide ve takipte uyguluyoruz. Hastaya ilişkin bulguları girdiğimizde makine bize tedavi seçeneklerini sunuyor. Onun sonucunı olağan bir daha biz hekimler hastalarla birlikte veriyoruz. Fakat bu teşhis, tedavi ve takibi standardize ediyor.

Yakın gelecekte, ben bunun en geç 2030 olacağını düşünüyorum artık kanser idaresinde yeni bir periyodun kapıları açılacak. Bu, kişisel farklılıkları, yanılgıları azaltacak yahut bakış açılarındaki farklılıkları en aza indirecek. Klinik araştırmalar bile artık yapay zeka teknolojisi ile yapılacak.”