Beste en fazla kaç fon seçilir ?

Simge

New member
Bestede En Fazla Kaç Fon Seçilir? Gerçekler, Seçim Stresi ve Küçük Bir Finansal Mizah

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) denince çoğu insanın aklına iki şey geliyor: “Güzel birikim olur mu?” ve “Ben bu fon işini niye bu kadar ciddiye almak zorundayım?” İşin doğrusu, sistem basit görünüyor ama içine girince insan kendini bir anda küçük bir yatırım komitesinin başkanı gibi hissedebiliyor. Hele “fon seçimi” kısmı var ki, sanki markette yoğurt seçer gibi değil; daha çok “geleceğimi hangi sepete koysam?” kararı gibi.

İşte tam da burada en çok sorulan sorulardan biri ortaya çıkıyor: **BES’te en fazla kaç fon seçilebilir?**

Cevap kısa: Genelde **en fazla 10 fon** seçilebiliyor.

Ama bu kısa cevabın arkasında, biraz deneyim, biraz sistem mantığı ve bolca “keşke daha önce bilseydim” duygusu var.

Fon Seçme Meselesi Neden Bu Kadar Ciddiye Biniyor?

İlk bakışta “fon işte, seç gitsin” gibi duruyor. Ama mesele şu ki, BES’te seçtiğiniz fonlar doğrudan birikiminizin nasıl büyüyeceğini belirliyor. Yani konu sadece teknik bir seçim değil, uzun vadeli bir sabır testi.

İnsan ilk girişte genelde şöyle düşünüyor:

“Bir tane düşük riskli, bir tane orta riskli koyayım, bir de yüksek getirili bir şey ekledim mi tamamdır.”

Sonra sistem diyor ki:

“İstersen 10’a kadar çıkabilirsin.”

Ve o an başlıyor:

“10 mu? Ben evde 3 çeşit çorba yapınca bile kararsız kalıyorum…”

İşte BES’in küçük psikolojik oyunu burada devreye giriyor. Seçenek çok olunca özgürlük artmıyor, bazen kafa karışıklığı artıyor.

10 Fon Sınırı Ne Anlama Geliyor?

“En fazla 10 fon seçilir” ifadesi aslında sistemin kullanıcıyı koruma refleksi gibi düşünülebilir. Çünkü teorik olarak sınırsız fon olsa, bazı kullanıcılar portföyü finansal çeşitlilikten çok “deneysel menüye” çevirebilir.

10 fon sınırı şunu sağlar:

* Aşırı dağılmayı önler

* Takibi kolaylaştırır

* Strateji kurmayı teşvik eder

Ama dürüst olalım, 10 fon hakkı verildiğinde çoğu kişi ilk etapta 3–4 fonu doldurur, geri kalanını “ileride bakarım” diyerek boş bırakır. Sonra o “ileride” hiç gelmez.

Gerçek Hayatta Fon Seçimi Nasıl Yapılıyor?

Teoride herkes rasyonel yatırımcıdır. İnternette herkes grafik okur, risk dağılımı bilir, enflasyon analiz eder.

Pratikte ise süreç biraz daha insani ilerler:

– “Bu fonun adı hoşuma gitti”

– “Arkadaşım bunu seçmiş, demek ki iyidir”

– “Geçen ay yükselmiş, kesin devam eder”

Bu üç cümle, Türkiye’deki birçok BES portföyünün temelini oluşturur. Bu kötü mü? Her zaman değil. Ama eksik olduğu kesin.

İşin güzel tarafı şu: Sistem size öğrenme alanı bırakıyor. Yanlış seçim yaparsanız bile tamamen sıfırlanmıyorsunuz. Sadece biraz “keşke” birikiyor, o kadar.

10 Fon Gerçekten Kullanılıyor mu?

Şimdi işin biraz daha gerçekçi tarafına gelelim. Kaç kişi gerçekten 10 fon kullanıyor?

Cevap: Çok az.

Çoğu kullanıcı 2 ile 5 fon arasında bir yerde duruyor. Çünkü belli bir noktadan sonra çeşitlilik, getiri optimizasyonundan çok “takip edememe problemi” yaratıyor.

Bir noktadan sonra tablo şöyle oluyor:

“Şu fon neydi ya? Bunu neden seçmiştim?”

“Bu artmış mı, azalmış mı, yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum?”

Ve insan doğal olarak sadeleşmeye yöneliyor.

Çok Fon = Çok Akıllı Yatırım mı?

Burada küçük ama önemli bir yanlış anlaşılma var. Bazı insanlar “ne kadar çok fon, o kadar iyi dağılım” diye düşünüyor. Mantık olarak doğru gibi duruyor ama pratikte her zaman öyle işlemiyor.

Çok fon seçmek şunlara yol açabilir:

* Getiriyi takip etmeyi zorlaştırır

* Risk yönetimini bulanıklaştırır

* Karar mekanizmasını yorar

Yani 10 fon hakkı bir hedef değil, bir kapasite sınırıdır. Hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Hatta çoğu zaman doldurmamak daha sağlıklı olabilir.

Bunu biraz şu örnek gibi düşünebiliriz:

Bir kahvaltı tabağında 20 çeşit şey olması, kahvaltıyı otomatik olarak daha iyi yapmaz. Bazen sade olan daha doyurucudur.

Strateji Meselesi: Az Ama Öz

BES fonlarında işin özü genelde şuraya dayanır:

“Ne yaptığını bilmek.”

2–3 fonla başlayıp zaman içinde kontrol etmek çoğu kişi için daha anlaşılır bir yol. Özellikle uzun vadeli bir sistemde, sürekli kurcalamak yerine istikrarlı bir yapı kurmak daha sağlıklı olabilir.

Burada önemli olan şey şu:

Fon sayısı değil, fonların birbirini nasıl tamamladığıdır.

Bunu bir ekip gibi düşünün. 10 kişilik bir ekip var ama herkes aynı işi yapıyorsa verim düşer. 3 kişi ama görevler netse, iş daha iyi yürür.

İnsan Psikolojisi ve Fon Seçimi

İşin en ilginç tarafı finans değil, insan psikolojisi. İnsan, belirsizlikten hoşlanmaz ama çok seçenekten de yorulur.

BES fonları tam bu iki duygunun ortasında durur.

Bir yanda “daha iyi bir seçenek var mı?” sorusu, diğer yanda “fazla kurcalarsam bozacak mıyım?” endişesi.

Bu yüzden çoğu kişi bir süre sonra şu noktaya gelir:

“Ben bunu biraz bırakayım, kendi halinde gitsin.”

Ve çoğu zaman bu yaklaşım, aşırı müdahaleden daha iyi sonuç verir.

Sonuç Yerine: 10 Fon Bir Hak, Ama Zorunluluk Değil

BES sisteminde en fazla 10 fon seçebilmek aslında geniş bir hareket alanı sunar. Ama bu alanı doldurmak zorunda değilsiniz. Önemli olan sayı değil, denge ve sürdürülebilirliktir.

Kimi için 2 fon yeterlidir, kimi için 5 fon ideal olur. 10 ise daha çok “gerekirse kullanırsın” diye orada duran bir üst sınır gibidir.

Birikim işi biraz da karakter işidir:

Kimisi sade sever, kimisi çeşitliliğe güvenir, kimisi ise uzun süre dokunmadan izlemeyi tercih eder.

Ama hangi yaklaşım seçilirse seçilsin, temel gerçek değişmez:

Sistemi anlamak, fon sayısından daha değerlidir.