Canlı ahtapot nasıl yenir ?

Mert

New member
GİRİŞ: BİR AKŞAM SOFRASININ BEKLENMEDİK HİKÂYESİ

Bir forum köşesinde yıllar önce yazılmış bir cümleye denk gelmiştim: “Bazı sofralar sadece açlığı değil, insanın dünyaya bakışını da doyurur.” O cümleyi okuduğum gün, aslında sıradan bir yemek planının nasıl bir tartışmaya, oradan da hafızalara kazınan bir deneyime dönüşebileceğini bilmiyordum.

Her şey, küçük bir liman kasabasında başlayan bir yolculukta oldu. Balıkçı tezgâhlarının tuz kokusuna karışan sabah serinliğinde, canlı ahtapotla karşılaşmamız, sıradan bir alışverişi bir tür düşünsel yolculuğa çevirdi.

LİMAN KASABASINDA İLK KARŞILAŞMA

Tezgâhın önünde duran şeffaf su dolu kasanın içinde hareket eden ahtapot, ilk bakışta yalnızca bir “ürün” gibi görünüyordu. Ama dikkatle bakınca durum değişiyordu; kollarının ritmik hareketi, sanki bulunduğu yerden çıkmak ister gibi bir çaba taşıyordu.

Balıkçı yaşlıydı. Yüzündeki çizgiler denizin hafızası gibiydi. “Taze istiyorsanız canlısını seçin,” dedi sakin bir tonla. Yanımda iki kişi vardı; biri çözüm odaklı, stratejik düşünen bir erkek arkadaşım, diğeri ise olaylara daha duygusal ve ilişkisel yaklaşan, çevresine karşı oldukça empatik bir kadın arkadaşım.

Erkek olan, hemen teknik bir bakışla durumu değerlendirdi: pişirme yöntemi, güvenli tüketim, hijyen, hazırlık süreci… Kadın arkadaşım ise gözlerini ahtapottan ayırmadan, “Bu canlıyken bile bir davranış örüntüsü var, bu şekilde tüketmek doğru mu?” diye sordu.

İki farklı yaklaşım aynı noktada kesişti: karar vermek.

SANNAKJİ VE TARİHSEL ARKA PLAN

Balıkçı, bizim meraklı bakışlarımızı görünce konuyu açtı. Kore mutfağında “sannakji” olarak bilinen geleneği anlattı. İnce doğranmış canlı ahtapotun, susam yağı ve tohumlarla servis edildiği bu yemek, sadece bir beslenme biçimi değil, aynı zamanda deniz kültürünün tarihsel bir yansımasıydı.

Yüzyıllar boyunca kıyı toplumları, denizden gelen her şeyi “anlık tazelik” üzerinden değerlendirmişti. Bu yaklaşım, gıda güvenliğinden çok hayatta kalma refleksiyle şekillenmişti. Zamanla bu pratik, bir gastronomi kültürüne dönüşmüştü.

Ama modern dünyada soru değişmişti: “Yapabiliyor olmak, yapmayı doğru kılar mı?”

KARAKTERLERİN FARKLI BAKIŞ AÇILARI

Arkadaşım olan erkek karakter, çözüm üretme odaklıydı. Onun için mesele etik tartışmadan önce teknikti: doğru hazırlık, doğru kesim, doğru tüketim. “Eğer bir şey tüketilecekse, en az acı ve en yüksek güvenlik nasıl sağlanır?” diye düşünüyordu.

Kadın arkadaşım ise aynı soruya başka bir yerden yaklaşıyordu. Ahtapotun canlılığını, onun davranışlarını ve ekosistemdeki rolünü düşünüyordu. Ona göre mesele sadece “yemek” değildi; ilişkiydi. İnsan ile doğa arasındaki görünmeyen bağın nasıl kurulduğuydu.

Ben ise ikisinin arasında kalmıştım. Bir yanda kültürel bir gerçeklik, diğer yanda modern etik duyarlılık vardı.

TEZGAHTAN SOFRAYA UZANAN KARAR

Balıkçı, küçük bir örnek yaptı. Ahtapotu hazırlarken hızlı ama dikkatli hareket ediyordu. Her şey birkaç dakikalık bir süreçte gerçekleşti ama o an, zaman sanki ağırlaştı.

Masaya oturduğumuzda konu artık sadece yemek değildi. İnsanlığın tarih boyunca doğayla kurduğu ilişkinin küçük bir yansımasıydı.

Erkek arkadaşım, “Bu tür pratiklerde önemli olan israfı azaltmak ve doğru teknikle maksimum verimi almak,” dedi. Onun bakış açısı, modern gıda sistemlerinin verimlilik mantığını temsil ediyordu.

Kadın arkadaşım ise, “Ama verimlilik her zaman doğru olanı mı gösterir?” sorusunu ortaya bıraktı. Bu soru, masanın sessizliğini değiştirdi.

TOPLUMSAL VE ETİK TARTIŞMANIN DERİNLİĞİ

Bu deneyim, sadece bir yemek kültürünü değil, toplumların doğaya bakışındaki kırılmaları da gösteriyordu. Bazı kültürlerde canlı tüketim, tazeliğin en uç noktası olarak görülürken, diğerlerinde bu durum etik sınırların tartışıldığı bir alan haline gelmişti.

Tarih boyunca insanlar, hayatta kalmak için doğayı dönüştürdü. Ancak modern çağda artık hayatta kalma zorunluluğu değil, bilinçli tercihler konuşuluyordu. Bu da yeni bir sorumluluk doğuruyordu.

Kadın arkadaşımın empatik yaklaşımı, aslında doğayla kurulan ilişkinin duygusal boyutunu temsil ediyordu. Erkek arkadaşımın stratejik yaklaşımı ise insanın pratik ve düzen kurma ihtiyacını.

İkisi de tek başına eksikti, ama birlikte düşününce daha bütüncül bir tablo ortaya çıkıyordu.

SOHBETİN SONUNDA KALAN SORULAR

O akşam sofradan kalkarken geriye yalnızca bir tat değil, bir dizi soru kaldı:

Bir kültürel pratiği anlamak ile onu onaylamak aynı şey mi?

Doğa ile kurduğumuz ilişkiyi yeniden tanımlamak mümkün mü?

Ve en önemlisi, “tazelik” dediğimiz kavramın sınırını kim belirliyor?

Belki de bu hikâyenin en önemli kısmı, cevaplar değil sorulardı.

Çünkü bazı sofralar gerçekten sadece yemek için kurulmaz; düşünmek için kurulur.

Ve bazen bir ahtapot, insanın kendi bakış açısını sorgulamasına yetebilir.