Erasmus lise nasıl kazanılır ?

Emre

New member
Erasmus Lise: Yurt Dışına Gitmenin Eğlenceli Yolu!

Hadi canım, Erasmus’a gitmek ne kadar zor olabilir ki? Gerçekten mi? Eh, yurt dışı hayalini kurarken, “Erasmus’a nasıl başvurabilirim?” diye düşündüğünüzde, kafanızda o kadar çok soru dönüyor ki, sanki uçmaya çalışan bir balonun içinde hissediyorsunuz. Ama korkmayın! Erasmus’a başvurmak, sandığınız kadar karmaşık değil. Eğlenceli ve belki de biraz çılgın bir şekilde bu yolculuğa nasıl adım atacağınızı anlatacağım. Öyleyse, hadi başlayalım!

Erasmus’a Başvurmak İçin İlk Adım: Hazırlıklı Olmak!

Gizem, 17 yaşında, Erasmus’a gitmeye kararlı bir öğrenci. En büyük hayali, Barcelona'da birkaç ay geçirmek. “Nasıl olacak ki bu iş?” diye düşünürken, iki şey fark etti: birincisi, Erasmus'a gitmek için belirli bir süreç var. İkincisi ise, bu süreci başarmak için biraz strateji gerekiyor.

Gizem'in planı basit: öncelikle okulunda Erasmus’a başvurabileceği programları araştırmak. Çünkü Erasmus, her okulda olmayabiliyor ve bazı okullar belirli bölümlere veya sınıflara öncelik verebiliyor. Eğer okulunuz bu programa katılıyorsa, işte ilk adımı atmışsınız demektir!

Erasmus başvuruları genellikle belirli tarihlerde açılır. Bu tarihleri kaçırmamak için okuldaki duyuruları takip etmek gerekiyor. Gizem, okulunun Erasmus koordinatöründen aldığı tavsiyeye göre, başvuru süreciyle ilgili tüm bilgileri topluyor. "Aman dikkat!" diyerek başlıyor hazırlıklara. Çünkü bu süreç gerçekten çok ciddiye alınmalı, yoksa başvurunuzun kaybolması an meselesi!

Erkekler Strateji Kurar, Kadınlar İleriye Bakar!

Bu noktada, Gizem'in en yakın arkadaşı Mehmet devreye giriyor. Mehmet, her zaman çözüm odaklı bir karakterdir ve biraz da "stratejik" yaklaşır. Erasmus başvurusu için en hızlı ve etkili yolu bulmaya karar verir. "Beni dinle, Gizem," der, "ilk iş dil yeterliliği. Eğer dil sınavlarını geçemezsen, zaten Erasmus'a gitmek gibi bir şansın yok." Mehmet, başvuruları yapmadan önce, Gizem'e birkaç dil uygulaması önerir. "Bunları sıkça yap, İngilizcen gelişsin," der. Çünkü, başvuru için genellikle İngilizce yeterlilik belgesi gerekir.

Gizem, "Peki ya ben gitmeyi çok istiyorum, ama dil becerilerim yeterli değilse?" diye endişelenir. Mehmet, "O zaman ek kurslar alabilirsin. Hem bu yolculuk için ekstra dil öğrenmen, seni geliştirecek," diyerek bir çözüm önerisinde bulunur. Ve tabii ki, biraz da üzerine pasta yemeyi önerir, çünkü "Erasmus’a gitmek için tatlı yemelisin!"

Gizem’in ve Mehmet’in bakış açıları tamamen farklı olsa da, her ikisi de Erasmus yolculuğuna çıkarak önemli bir adım atmaktadır. Gizem’in empatik ve ilişkisel yaklaşımı, Mehmet’in çözüm odaklı stratejisiyle birleşiyor. Gizem, başvuruyu yaparken, bu deneyimin sadece akademik değil, aynı zamanda duygusal ve kültürel bir deneyim olacağını da unutmaz.

Süreç: Hazırlıklar Başlıyor!

Başvuru dosyasını doldurduktan sonra, Gizem ve Mehmet için önemli bir adım daha var: mülakatlar. Erasmus’a başvururken genellikle bir mülakat yapılır. Bu mülakatlar, öğrencinin başvurduğu ülkeye uyum sağlayıp sağlayamayacağı, kültürel farklara ne kadar açık olduğu ve orada eğitim alırken kendini nasıl geliştirebileceği gibi soruları içerir. Burada, hem Gizem’in empatik bakış açısı hem de Mehmet’in stratejik yaklaşımı devreye girer.

Gizem, mülakatlarda kendisini nasıl tanıtacağını düşünüyor. "Yabancı bir kültürle tanışmak ve yeni arkadaşlar edinmek benim için çok önemli," diyor ve ekliyor, "İspanya'da olacağım, yemeklerini merak ediyorum ve dil becerilerimi geliştirmeyi dört gözle bekliyorum!" Bu, Gizem’in başvuru sürecindeki doğal yaklaşımı. İnsanları anlayarak, orada geçireceği süreyi eğlenceli ve anlamlı hale getirmeyi hedefliyor.

Mehmet ise mülakatı geçmek için şunları düşünüyor: "Evet, akademik başarım önemli, ama sadece ders değil, oradaki kültürel fırsatları da gösterebilmeliyim. Erasmus, bir fırsat… Bu fırsatı stratejik bir şekilde değerlendirmeliyim." Onun yaklaşımı tamamen kendini en iyi şekilde sunmaya dayalı. Eğitim hayatının ötesinde, kariyerine katkı sağlayacak deneyimler elde etmeye de odaklanıyor.

Sonuç: Geriye Sayım Başlıyor!

Ve sonunda… Gizem ve Mehmet için heyecanlı bekleyiş başlar. Birkaç hafta sonra, başvurularının sonuçları açıklanır. Gizem ve Mehmet, en başından beri farklı yaklaşımlar sergilese de, ikisi de başvuru sürecini başarıyla tamamlar. Gizem, mülakattan sonra tatlı bir stresle "Evet, gitmeye hak kazandım!" diyerek Barcelona’dayken yapacağı ilk planları paylaşır. Mehmet ise, “Hedefim, sadece dil değil, aynı zamanda geleceğime yön verecek deneyimler edinmekti,” der.

İkisi de Erasmus’u kazanarak, hem akademik hem de kişisel olarak büyük bir adım atmışlardır. Birisi daha çok sosyal ilişkiler kurarak, diğeri ise stratejik bir bakış açısıyla adımlarını atmıştır.

Peki, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Erasmus’a başvurmak için ilk adımlar neler olmalı? Stratejik bir yaklaşım mı yoksa empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım mı daha etkili? Kendiniz hangi adımları attınız ya da atmayı planlıyorsunuz? Erasmus’un sizin için ne anlam ifade ettiğini bizlerle paylaşın!