ahmetbeyler
Active member

Şentop, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu ile ilgili dosyanın henüz Meclis’e ulaşmadığını söyledi. Karma komisyondaki fezlekelerin de komisyona yeni gitmediğini, uzun zamandır olduğunu dile getiren Şentop, “Her dönem olmuştur. Bu dönem biraz hem sayıca fazla hem de suç ithamları bakımından, kategoriler bakımından da biraz üzüntü verici bir tablo var ama bu konuda bir şey yapılıp yapılmayacağı konusunda benim bir karar verme yetkim yok. Bu konuda karar yetkisi Karma Komisyon’da. Mutlaka bir değerlendirme yapılacaktır” diye konuştu. Yeni anayasa çalışması konusundaki soru üzerine Şentop, “Bütün partilerin yeni anayasanın yapılmasına yönelik samimi yaklaşımları, irade beyanları olsun diye bekliyorum. Bu konuda bir adım atmak için buna gerek var bence” ifadelerini kullandı.
Parlamenter sisteme dönülmesini isteyen bazı siyasi partilerin bulunduğunu hatırlatan Şentop, bir hükümet sistemi değişikliğinin de ancak Anayasa değişikliğiyle olabileceğini kaydetti. Şentop, hükümet sistemi tartışmalarının, adı konulmasa da bir anayasa tartışması olduğunu ifade ederek, bu anlamda anayasa tartışmasının bütünlükçü bir yaklaşımla, yeni anayasa üzerinden yapılmasının doğru olacağını düşündüğünü belirtti.
Türkiye’nin yeni anayasa arayışının henüz ortadan kalkmadığını dile getiren Şentop, “Meclis’te bu konuda samimi bir kararlılık olursa bütün siyasi partilerimizde, Türkiye’nin yeni anayasa yapabileceğine inanıyorum. Bunun yolları, yöntemleri var. Önemli olan kararlılık” vurgulamasını yaptı.