Rusya’da okulda silahlı saldırı 9 ölü, 21 yaralı

ahmetbeyler

Active member

DIŞ HABERLER -Rusya’ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir okula dün sabah düzenlenen silahlı saldırıda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 21 kişinin de yaralandığı açıklandı. 19 yaşında olduğu açıklanan saldırganın okulun 3’üncü katında ateş açtığı sırada tüm öğretmenlerin çocukları sınıflara kilitlediği belirtildi. Saldırı sırasında okulda 700’den fazla çocuk ve 52 öğretmenin olduğu belirtilirken, olayın ardından çekilen, zemini kana bulanmış ve harabeye dönen okulun görüntüleri dehşeti gözler önüne serdi.

Saldırının ardından öğrenciler, 3’üncü katın penceresinden merdivenle tahliye edildi. Yerel medya, tutuklanan saldırganın okulun eski öğrencisi İlnaz Galyaliyev olduğunu öne sürdü. Daha önce Telegram üzerinden mezunu olduğu okula yönelik bir eylem planladığını açıklayan saldırganın, ilk polis sorgusunda çekilen görüntüleri de basına sızdı. Söz konusu videoda saldırganın “Tanrı olarak doğdum ve 2 ay önce bunun farkına vardım. Sonra içimden bir canavar çıktı ve herkesten nefret etmeye başladım” dediği görülüyor. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, silahlı saldırı sonucunda ölen ve yaralananlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Minnihanov, “7 çocuk kaybettik. Bunlar 4 erkek, 3 kız, 8. sınıf öğrencileriydi. Bunların dışında bir öğretmen öldü ve bir kadını daha kaybettik. Toplamda 9 kişi hayatını kaybetti” ifadesini kullandı. Ayrıca Minnihanov, 18 çocuğun, çocuk hastanesinde yaralı olarak bulunduğunu, yaralılar arasında silahla vurulanlar ve camdan atlayarak sakatlananlar olduğunu da ifade etti. Minnihanov, çocuklar dışında 3 yetişkinin de farklı hastanelerde tedavi gördüğünü aktardı.

Ulusal yas

Olay nedeniyle ulusal yas ilan edilen 12 Mayıs’ta ülke genelinde tüm okulların kapatıldığı açıklandı. Rusya Parlamentosu’nun alt meclisinden milletvekili Alexander Khinshtein, sosyal medyada yaptığı açıklamada saldırgana 28 Nisan’da av tüfeği için izin verildiğini yazarak “silah ruhsatı alma” konusundaki esnekliği eleştirdi. Bunun üzerine Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini ilettiğini ve Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği (Rosgvardiya) Başkanı Viktor Zolotov’a, sivillerin kullanabileceği silahlarla ilgili kuralların acilen sıkılaştırılması talimatını verdiğini bildirdi. Putin ayrıca okulda hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların ailelerine yardım edilmesini istedi.

Söz konusu olay, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da bir kolejdeki öğrencinin silahını kendine çevirmeden önce 20 kişiyi öldürdüğü 2018’den beri ülkenin en ölümcül okul saldırısı olarak kayda geçti.

Türkiye’den başsağlığı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kazan’daki okul saldırısına ilişkin Twitter hesabından taziye mesajı yayımladı. Yayımlanan paylaşımda, “Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti halkına içten taziyelerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verildi.