Üniversite okumadan siber güvenlik olunur mu ?

Emre

New member
Siber Güvenlik: Üniversite Eğitimi Olmadan Bir Kadın veya Erkeğin Yolu

Siber güvenlik, son yıllarda hızla büyüyen ve geleceğin mesleklerinden biri olarak kabul edilen bir alandır. Teknolojinin, internetin ve dijital dünyaların tüm yaşamımızı şekillendirdiği bir dönemde, bu alanda yetkinleşmek oldukça önemli. Ancak, üniversite eğitimi almadan siber güvenlik alanında başarılı olmanın mümkün olup olmadığı sorusu, sadece bireysel yetenekle ilgili değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet, ırk, sınıf gibi sosyal faktörlerle de doğrudan ilişkilidir.

Eğitim ve Toplumsal Yapılar

Eğitim, çoğu zaman başarılı bir kariyerin anahtarı olarak görülür, ancak bu kavramın kendisi toplumsal yapıların ve normların etkisi altındadır. Üniversite eğitimi, toplumun genellikle başarı ve yetkinlik için belirlediği bir yol haritasıdır. Bununla birlikte, günümüzde bu geleneksel model sorgulanmaya başlanmıştır. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, bireylerin kendi kendine öğrenmesini ve pratik deneyim kazanmasını mümkün kılmaktadır. Birçok kişi, üniversiteyi bir kenara bırakıp sertifikalar, çevrimiçi kurslar ve stajlarla siber güvenlik alanına adım atmaktadır. Ancak bu fırsatlar, herkese eşit şekilde sunulmamaktadır.

Sosyal yapılar ve ekonomik sınıf bu eşitsizliği körüklemektedir. Üniversiteye gitmek, özellikle düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler için finansal olarak zorlu bir süreçtir. Örneğin, 2020 yılında yapılan bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki düşük gelirli ailelerden gelen öğrencilerin üniversiteye gitme oranlarının, zengin ailelerden gelenlerle kıyaslandığında çok daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Bu durumda, eğitim yoluyla siber güvenlik gibi bir alanda başarıya ulaşmak, toplumsal sınıf farklarından dolayı imkansız hale gelebilir. Eğitimdeki bu eşitsizlik, iş gücü piyasasında da yansımaktadır.

Toplumsal Cinsiyet ve Siber Güvenlik

Kadınlar, teknoloji sektöründe tarihsel olarak marjinalleşmiş ve erkeklerin egemen olduğu bir alan olarak görülmüştür. Siber güvenlik de bu alanlardan biridir. 2021'de yapılan bir rapor, dünya çapında siber güvenlik alanındaki kadın oranının yalnızca %24 olduğunu belirtmektedir. Bu oran, kadınların hem üniversite eğitimi hem de sektördeki fırsatlarla ilgili ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Ancak son yıllarda kadınların bu alandaki varlıklarını arttırması, sektördeki toplumsal cinsiyet normlarının değişmeye başladığını göstermektedir. Yine de, siber güvenlik gibi teknik alanlarda kadınların başarıları genellikle "erkek işi" algısının ve toplumsal baskıların etkisi altında kalmaktadır.

Birçok kadın, bu alanda ilerlemeye karar verirken yalnızca teknik bilgiyi öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bu erkek egemen alanda varlıklarını kabul ettirme mücadelesi verir. Bu da kadının siber güvenlik sektörüne dair deneyimlerini başka bir düzleme taşır. Kadınların bu alanda eğitim ve fırsatlar konusunda erkeklerden daha fazla zorluk yaşadıkları ve genellikle destekleyici mentorlara erişimlerinin daha sınırlı olduğu söylenebilir.

Ancak, bazı kadınlar bu zorlukları aşarak sektörde kendilerine yer bulmaktadır. Özellikle çevrimiçi öğrenme platformları ve siber güvenlik alanındaki kadın odaklı programlar, kadınların bu sektöre girişini kolaylaştırmakta ve kariyerlerini inşa etmelerine yardımcı olmaktadır.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı ve Eşitsizlikler

Erkekler için siber güvenlik gibi teknik alanlar genellikle doğal bir uzantı olarak görülür. Erkeklerin bu alanda daha fazla yer almasının bir nedeni de toplumsal normların, teknoloji ve mühendislik alanlarını erkeklerin ilgi alanı olarak tanımlamış olmasıdır. Ancak, erkeklerin bu alandaki başarılarını "doğal" olarak görmek, toplumsal cinsiyetin bu alandaki etkisini göz ardı etmek anlamına gelir.

Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, sektördeki eşitsizlikleri fark etmeden bu meslek grubunda yer almak isteyenlerin motivasyonlarını arttırabilir. Yine de, bu çözüm odaklılık çoğu zaman kadınların ve diğer marjinal grupların seslerinin duyulmadığı bir ortam yaratabilir. Erkeklerin sahip olduğu “doğal” güven duygusu, bazen kadınların ve azınlıkların kendilerini ifade etmelerini engelleyen bir bariyer olabilir.

Irk, Sınıf ve Siber Güvenlik

Irk ve sınıf da bu alandaki fırsatları etkileyen önemli faktörlerden biridir. Özellikle ırkçı ve sınıf temelli ayrımlar, daha az kaynak ve fırsatla karşı karşıya kalan bireylerin siber güvenlik gibi alanlarda eğitim ve iş bulmalarını zorlaştırmaktadır. Birçok Afrika kökenli Amerikalı ve Latin Amerikalı, yeterli finansal destek ve eğitim imkanlarına sahip olamamakta ve bu sebeple siber güvenlik gibi alanlarda yer almakta güçlük çekmektedir.

Siber güvenlikteki bu ırksal ve sınıfsal eşitsizlikleri çözmek, sadece sektördeki çeşitliliği arttırmakla kalmaz, aynı zamanda daha güvenli bir dijital dünya inşa edilmesine de katkı sağlar. Çeşitliliği daha fazla teşvik eden programlar ve burs imkanları, bu alanda daha adil bir fırsat eşitliği sağlamaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Düşündürücü Sorular

1. Üniversite eğitimi olmadan siber güvenlikte başarıya ulaşmak, toplumsal yapılar ve normlar nedeniyle herkes için eşit derecede mümkün mü?

2. Kadınlar ve azınlıklar, siber güvenlik gibi erkek egemen bir alanda başarıya ulaşmak için hangi engellerle karşılaşıyor ve bu engelleri aşmanın yolları nelerdir?

3. Erkeklerin "doğal" bir yetenek olarak gördükleri alanlarda daha fazla yer almaları, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini nasıl pekiştirebilir?

Siber güvenlik gibi hızla büyüyen bir alanda fırsatlar eşit olmalı, ancak bu, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi faktörlerin etkisi altında daha karmaşık bir hal alabilir. Bu alanda her bireyin farklı deneyimleri, sosyal yapılarla etkileşime girerek şekillenir ve bu dinamikleri anlamak, eşitlikçi bir iş gücü inşa etmek için kritik öneme sahiptir.